Now Reading
Nu pune la suflet rautatile celor din jur

Nu pune la suflet rautatile celor din jur

Revista Psychologies

Viata este plina de surprize frumoase, dar si de momente neplacute care iti pot strica toata buna dispozitie. Cand cel mai raspandit sfat este „nu pune la suflet“, cum sa-l urmezi in interactiuni toxice?

 

Orice comportament are la baza un motiv, constient sau inconstient, care de cele mai multe ori nu are legatura cu tine, ci cu experientele de viata ale persoanei respective, cu felul in care acesta isi percepe propria existenta si incearca sa se adapteze. Asa ca, atunci cand esti ranita de actiunile rauvoitoare ale celor din jurul tau, gandeste-te la urmatoarele lucruri.

 

Persoana in cauza a fost ranita si sufera

In general, ceea ce aratam la suprafata este o reflectie a ceea ce suntem in interior, a ceea ce simtim si gandim. Furia si nemultumirea care ii provoaca comportamentul agresiv sau nepoliticos nu sunt neaparat indreptate catre persoana ta (asa cum tindem sa consideram prima data), ci pot fi resentimente in legatura cu propria sa viata.

Odata ce a fost ranita si sufera, persoana respective incearca sa evite o alta situatie sociala care ar putea dezamagi-o. Atitudinea rece, distanta, agresivitatea verbala ori fizica apar drept un mecanism de aparare. Odata activat, persoana ataca mai intai si apoi pune intrebari.

 

Considera ca asa trebuie sa se comporte

In primii ani de viata, comportamentul uman este invatat, in mare parte din familie. Ulterior, el poate fi modelat in functie de experientele traite.

Este posibil ca persoanei care te raneste sa-i fi fost aplicat un comportament similar in timpul copilariei sau poate anumite esecuri sa-i fi cauzat scaderea stimei de sine, sa-i fi conferit sentimente de inutilitate despre propria persoana.

Astfel ca, oricare ar fi motivul, comportamentul pe care il adopta ilustreaza felul in care ea considera ca merita, la randul ei, sa fie tratata de catre ceilalti.

 

Transmite mai departe ceea ce a preluat de la alte persoane

Atunci cand comunicam, energia noastra intra in contact cu cea a interlocutorului nostru. Altfel spus, se produce o conexiune la nivel energetic prin care ne putem influenta unul pe celalalt.

Nu de putine ori cand ne aflam in compania unei persoane vesele, zambitoare, linistite, ne simtim si noi mai fericiti, iar cand intalnim o persoana trista, nemultumita, revoltata, starea noastra se apropie de a acesteia.

Asa ca, pe de-o parte, absorbim energia celor din jurul nostru, iar pe de alta parte, o transmitem celorlalti. Odata ce devii constienta de acest ciclu de perpetuare a energiilor, poti alege sa preiei controlul si sa opresti valul de agresivitate, nu sa te lasi influentata de energiile negative.

 

Cum sa reactionezi

In primul rand, in sinea ta, arata-i compasiune. Cel care incearca sa te raneasca si pe tine prin atitudinea sa, este, de fapt, victima propriei sale agresivitati.

In niciun caz nu ii raspunde cu aceeasi moneda, in mod special daca este o persoana necunoscuta.

Agresivitatea interpersonala functioneaza intr-o maniera simetrica: agresivitatea persoanei A are mari sanse de a declansa agresivitatea persoanei B, care o poate stimula pe a lui A si asa mai departe.

Chiar daca problema este una de interes maxim pentru amandoi si necesita o discutie imediata, cel mai bine este sa eviti sa intri in acest cerc vicios.

Inspira adanc si incearca sa aplanezi situatia printr-un raspuns neutru, cel putin pana cand persoana cu care discuti se calmeaza.

Gandeste-te, de asemenea, daca vreodata ai ranit-o, cu sau fara intentie, si daca aceasta se poate sa fie atitudinea sa de raspuns fata de nedreptatea pe care i-ai cauzat-o.

Nu este niciodata prea tarziu ca sa-ti ceri scuze, iar in felul acesta puteti trece peste un moment de cumpana si sa va salvati relatia.

In plus, nu uita – ce nu te omoara, te face mai puternic! Ceea ce te-a ranit va ramane mereu o parte din tine, o experienta de viata care te formeaza si te indruma in relatiile cu ceilalti.

 

De Andreea Popa

Foto: Image courtesy of patrisyu at FreeDigitalPhotos.net

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top