Now Reading
Prietene pe viata

Prietene pe viata

Revista Psychologies

Iulia a fost tot timpul alaturi de mine. Pleca de la serviciu mai devreme, ramanea pes­te noapte la mine atunci cand ma simteam rau, ma lua cu ea in va­can­te. Stefan, sotul ei, a inteles. A acceptat ca ea sa lipseasca de acasa. Situatia asta ne-a unit pe toti trei pentru totdeauna“.

In prietenia dintre femei, exista totusi si anumite limite. Cecilia era cat pe ce sa se certe definitiv cu Catrinel: „Cand a pa­ra­si­t-o iubitul ei, nu mai stia decat sa isi planga de mila. A mers pana aco­lo incat aproape renuntase la tot ce insemna ea ca om. Devenisem doar umarul pe care plangea si pubela unde isi varsa toate necazurile“.

Solidaritate in public?

Femeile au acces astazi la posturi de conducere sau domenii care in mod traditional erau rezervate barbatilor. Noile responsabilitati transforma uneori femeia intr-o fiinta competitiva, plina de sentimente negative. Sociologul Mihaela Stroe observa ca solidaritatea feminina la serviciu exis­­­­­­ta „din pacate, doar in cazuri izo­­­­late. E mai prezenta invidia.

Multe femei nu reusesc sa creeze e­chi­­­­pe durabile, sa-si maximalizeze potentialul pozitiv. Cele care totusi o fac se valorizeaza reciproc si ga­sesc mereu resurse interioare pentru a de­­­­­­pasi eventualele obstacole“. Si in spatiul public sau politic femeile prefera sa sustina un barbat mai curand decat o femeie, e de parere si Adri­a­na Saftoiu, fost consilier prezidential: „Faptul ca partidele promoveaza atat de putine femei in esalonul intai, ca avem foarte putine, da­­ca nu cumva deloc, candidate fe­mei pentru functii importante in administratia locala si centrala, se justifica si prin lipsa solidaritatii fe­­­­­­­­­­meilor cand e vorba sa le promoveze pe cele care pot avea mesaj si charisma. Atat cat am putut cons­tata, femeile sunt primele care ga­sesc nod in papura celor care se bu­cu­ra de o apreciere publica“.

Pasiuni impartasite

De cele mai multe ori, femeile nu impartasesc decat intre ele anumite pasiuni precum activitatile culturale, sportive, manuale sau intelectuale. „Ma intalnesc o data pe saptamana cu Irina la sala de sport. Nu ratam niciodata un spectacol in care joaca Olga Tudorache, de exemplu. Ne telefonam o data la doua zile: «Ce mai gatesti bun? Ce-ai mai citit? Unde mergi in vacanta?».“

In spatele prietenei, o rivala?

Ca orice relatie, prietenia nu este scutita nici de conflicte, nici de rupturi. Iulia se apara de gelozia latenta pe care o simte: „Virginia are uneori niste aparitii care ma termina. Este atat de frumoasa… Atunci incerc sa nu ma compar cu ea“. Gelozia, ura si invidia pot submina prietenia, opineaza Mihaela Stroe: „ Exista femei care indura cu greu fericirea prietenei lor apropiate“.

Dar exista si tradari. Sa dezvalui un secret care ti-a fost impartasit. Virginia a fost mult timp prietena cu o celibatara: „Refuzam sa cred in mitul femeii singure, periculoase pentru cuplu. Dar, putin a lipsit sa nu plece cu sotul meu…“. Dar aceasta nu este o situatie care sa se aplice numai si numai relatiei de amicitie feminina – deci, sa nu generalizam!

Si totusi, ce rol au bar­ba­tii in relatia de prietenie a femeilor? Ei raman „un subiect de interes ma­jor, deloc exclus din relatiile noastre de prietenie“, spun toate femeile. Iar barbatii stiu ca aceasta relatie este una extrem de importanta pentru ca… „ii scuteste pe ei sa asculte toate ideile si doleantele partenerelor lor“, incheie Mihaela Stroe. Prin prietenia feminina, femeile obtin un teritoriu unde se simt libere, auzite, in­te­lese, confirmate de cineva care nu le judeca.

Adriana Mocca
Foto: PHOTOLAND / Mauritius.

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top