Now Reading
Un pic de umor…

Un pic de umor…

Revista Psychologies

Ca sa te poti bucura de viata iti trebuie o sanatate de fier si o doza buna de umor. Sa poti rade de neplacerile zilnice, de tine, de altii, de toate dramele si dramoletele, care, privite de la distanta, nu inseamna mare lucru…

Salvador Dali, pictor Salvador Dali
pictor suprarealist

„Nu va temeti de perfectiune, nu veti ajunge niciodata la ea.“

Sa vrei sa fii cel mai bun este, cu siguranta, laudabil. Sa vrei sa fii mereu cel mai bun in orice este inceputul nevrozei. Dar cum sa faci diferenta, cum sa iti revii in simtiri si sa te regasesti cand se pune atata presiune pe tine?

Sa fii o mama buna pentru doi copii (eventual nerecunoscatori), un manager care aduce profit fara precedent firmei, iar acasa duce gunoiul si e fresh pentru repriza de joaca alaturi de copiii lui… Un bun inginer, dar si un sef de la care se cere stiinta psihologica inalta (deh, altfel echipa nu aduce rezultatele scontate).

Pur si simplu, invata sa te relaxezi si sa razi copios de lozincile corporatiste cand acestea te acapareaza prea mult („leadeship“ si „profitabilitate“ si „eficientizare“, de sfaturile pompoase din reviste sau de ceea ce iti cere… mama). Perfectiunea – ca parinte, prieten sau coleg – nu exista. Este doar orizontul ideal in care actio­nam, ne traim viata.

A sti sa respiri adanc si sa refuzi presiunile, fara agresivitate, e o arta. Revine fieca­ruia ­sa-si cunoasca pragul de oboseala si sa deprinda acest mestesug.

Benjamin Franklin
politician, inventator, publicist…

„Berea este dovada ca Dumnezeu ne iubeste si vrea sa fim fericiti.“

Nu pledam pentru fumat sau pentru alcool (in exces). Spunem mai curand ca via­ta ar fi tare plicticoasa fara momentele de placere vinovata, pentru care, evident, sa nu te culpabilizezi.

O felie de tort de bezea si un pahar cu vin (in post) nu au facut rau nimanui. A trai dupa reguli stricte nu poate duce decat la o lunga acumulare de frustrari. Sigur, sa stii unde e limita, sa te poti controla si sa te poti opri denota o maturitate autentica si o buna cunoastere de sine.

Benjamin Franklin

Dar daca alcoolul in exces e daunator sanatatii, un pahar cu vin vechi si bun pe zi e antioxidant si previne imbatranirea arterelor. Asezonat cu o buna companie, un pic de ironie la adresa preceptelor stricte, iata premisa unui moral bun si a vietii lungi. Plus ca favorizeaza creativitatea, umorul, sociabilitatea…

„Prieteni buni, carti bune, constiinta somnoroasa: asa arata viata ideala.”
Mark Twain

Shirley McLaine Shirley McLaine
actrita si cantareata

„Cel care stie sa rada de sine insusi se va distra tot timpul.“

Sa te poti lua in ras este mare lu­cru. Toti avem o doza mai mica sau mai mare de narcisism, care ne face sa ne iubim pe noi insine, felul cum aratam, vorbim, gandim.

Noi si ideile noastre pretioase, mai mult decat ale altora. Asa functioneaza creierul nostru. Dar, daca reusesti sa te detasezi de perspectiva ta (unica) asupra lucrurilor, daca te vezi pe tine insuti (din cand in cand) rigid, caraghios si ridicol, ai castigat.

Vei intelege ca nu esti centrul lumii, ca poti fi vulnerabil in cel mai neplacut sens… si sa nu-ti pese. Sau sa te amuze.

Iuliana Alexa

de citit:
Cartea de capatai a hedonismului
Michael Flocker

Editura Humanitas, 2008
Cartea de capatai a hedonismului, Michael Flocker, Humanitas

.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top