Now Reading
Prietenia dintre barbati si femei este posibila?

Prietenia dintre barbati si femei este posibila?

Revista Psychologies

Un barbat si o femeie, prieteni? Ideea a fost multa vreme de neconceput, sexele pareau ca traiesc in universuri separate, fara a se cunoaste in afara ideii de cuplu.

Generalizarea muncii femeilor si, tot sub raport istoric, scolile mixte au dat peste cap aceste raporturi la distanta. Perioadele de celibat, mai numeroase si mai lungi in contemporaneitate decat acum un secol, lasa camp liber nasterii unor prietenii solide intre barbati si femei, si asta fara ambiguitati.

La asta se adauga, in fostele tari comuniste, o nivelare profesionala si de statut intre barbati si femei, care face ca prietenia sa fie mai accesibila.

Este un fapt care nu pare deloc lipsit de consecinte pentru psihologi. Psihanalistul Serge Hefez spune ca „generatia actuala a trait amestecul ca pe un fapt natural, o evidenta.

Dincolo de asta, fetele si baietii au fost tratati egal, dar respectandu-li-se partea feminina sau masculina. De cand sunt mici, se inteleg, sunt aproape emotional, nu este rar ca un baiat sa aiba drept cea mai buna prietena o fetita“.

Acolo nu se pune problema dorintei sexuale, pentru ca aceasta „se naste din diferenta, in vreme ce prietenia se naste din similaritate“, spune psihanalista Sophie Cadalen. „Complicitatea amicala nu lasa atata loc diferentei pentru ca dorinta sa intervina“.

Un prieten este acel cineva care ne cunoaste pe de rost, cineva caruia ne aratam „fara farduri“. Dorinta are nevoie de mister, ceva de care prietenia nu are nevoie.

„Sa doresti pe cineva inseamna sa iti dai seama ca structura lui psihica nu are nimic de-a face cu a ta“, explica Catherine Blanc, sexolog si psihanalist.

„Aceasta diferenta creeaza un vid intre tine si celalalt, pe care sexualitatea il va incarca. Cu un amic, miza este din alt registru. Vom incerca sa rejucam tandretea si apropierea cu mama sau cu tata, fratii si surorile. Iesim din sexualitate pentru a nu risca ceva incestuos.“

Amicitii colorate

De altfel, multi dintre prieteni subliniaza legatura familiala, fraterna, care ii uneste si care ridica intre ei o bariera simbolica. Dorinta este absenta? „Preferam pozitii clare. Fie a dorintei, fie a lipsei acesteia. Dar viata este mai subtila, mai fluida. Uneori, se instituie un joc de seductie intre barbatul si femeia care sunt amici, fara ca asta sa aiba consecinte asupra relatiei lor“, spune Sophie Cadalen.

Este ceea ce traieste M., 38 de ani, care este buna prietena cu S.: „Imi place sa vada noua mea tinuta, ca imi face un compliment legat de o bijuterie. Uneori il tachinez: «E stupid, nu? Stim totul unul despre celalalt, mai putin cum facem dragoste. Ne jucam cu aceasta idee, stiind ca nu se va intampla niciodata nimic intre noi!».“

Pentru Catherine Blanc, aceasta situatie ambigua face farmecul si bogatia unei prietenii mixte: „Suntem fiinte sexuate si avem nevoie de alte persoane care sa ne flateze cu o privire incarcata de admiratie, pentru ca asta ne intareste identitatea masculina sau feminina, fara a trece prin sexualitate insa.

Dorinta nu isi gaseste aceeasi iesire mereu. Fiinta umana nu se scindeaza in prieten versus iubit, in mod clar. Aceste carti de joc sunt prezente in fiecare relatie“.

Uneori, unii se lanseaza in ceea ce brazilienii numesc „prietenie colorata“. O seara de spleen sau de singuratate si se reconforteaza unul in bratele celuilalt.

„Este mai mult tandretea cea care intra in joc in astfel de treceri la act“, estimeaza Sophie Cadalen, „e mai mult nevoia de mangaiere decat dorinta sexuala.“

Aceeasi parere o are Serge Hefez: „Relatiile sexuale de amicitie nu sunt de aceeasi natura cu cele amoroase. In acest caz, este vorba numai despre un joc erotic fara mari consecinte. Dar, daca iubirea intervine, diferenta fundamentala dintre sexe ia locul principal.

Ea face sa reapara jocurile inconstiente dintre barbat si femeie. Sunt mize atinse cel mai adesea de ambivalenta, activitate si pasivitate, dominare si supunere. Ordinea egalitara a prieteniei este bulversata acolo.“

„Aventura poate oferi o poarta spre inconstient, care poate bulversa aceasta amicitie colorata“, spune Sophie Cadalen. Este ceea ce a trait S, 35 de ani: „Primul orgasm l-am avut cu L., un amic. Aceasta experienta mi-a schimbat viziunea despre el. Numai ca eram numai eu cea care simtea ceva in cazul acela.“

„Linistea, increderea care se instaleaza in prietenie permit uneori un abandon in sexualitate“, observa Sophie Cadalen.„E un pic similar cu perechile care reusesc sa conserve o sexualitate buna si dupa ani si ani.“

Dar, ca in orice relatie umana, cei doi sunt rareori pe aceeasi lungime de unda, mereu in reechilibrarea relatiei, cand asteptarile sunt disproportionate, sexul este cel mai bun indicator al viitorului relatiei. Cei doi „amici“ nu s-au mai revazut vreodata…

Se poate si ca prietenia sa se transforme in iubire fara ca sexualitatea sa se amestece pana mai tarziu. „Dar nu e o alunecare usoara unul spre celalalt, ca in filmele americane“, noteaza Sophie Cadalen.

Exista musai un eveniment declansator, un doliu, o separare, un eveniment ce a permis celor doi sa iasa din rolurile lor traditionale si sa isi autorizeze o noua privire, de data aceasta indragostita.

Catherine Blanc estimeaza ca un simplu detaliu poate juca rol de detonator. „La un anumit moment, un timbru special al vocii sau o anumita mangaiere apasa butonul inconstient al sexualitatii noastre.

Dar este posibil si invers, o atitudine poate dezamorsa sexualitatea, pentru ca aminteste de o mama, un tata sau o sora.“ Sunt mii de motive pentru care prietenia devine dragoste si dragostea prietenie…

 

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top