Now Reading
Stereotipii verbale care pot submina credibilitatea

Stereotipii verbale care pot submina credibilitatea

Revista Psychologies

Multi dintre noi avem ticuri verbale si anumite cuvinte „cheie“ la care apelam fara sa ne dam seama. Unele dintre aceste stereotipii verbale ne scad insa din credibilitate si ar trebui sa renuntam la ele.

 

„Chiar” in fata unei afirmatii pozitive. Cand spunem „chiar imi place” sau „chiar este interesant” este o forma prin care recunoastem ca in alte randuri cand spunem ca ne place sau este interesant nu gandim acest lucru.

Desigur, cand intarim afirmatia altcuiva folosind „chiar” poate trece drept incurajare si sustinere a opiniei celuilalt.

 

„Din punctul meu de vedere”. Repetarea acestei sintagme este amuzanta daca ne gandim ca in general citam atunci cand ne exprimam.

De cele mai multe ori „culmea!” chiar ne exprimam punctele de vedere nemaifiind necesara precizarea sursei. Mai mult poate crea ambiguitate fata de alte afirmatii. Acelea nu exprimau punctul tau de vedere? Deci, nu repeta.

 

„Stii”. Verb care se strecoara mai mereu prin comunicarile nonformare, „stii” acesta parca are rolul de verificare a interlocutorului. Si daca „stie” ce faci, schimbi declaratia?

Si daca „nu stie”, nu este acesta motivul pentru care ii spui? Indiferent ca stie sau nu stie, ideea este ca nu ii verifici cunostintele dar poti parea nesigur de ale tale.

 

„Sincer”. De cate ori nu am auzit pe cineva incepand o propozitie cu „sincer” urmat de o opinie? Pai si pana atunci cum a fost, nesincer?

Mai mult, pari ca ai testa rezistenta interlocutorului la franchete. Renunta la cuvant si incearca pur si simplu sa fii sincer.

 

„Incerc”. Prea deseori folosit, acest „incerc” poate da dovada de totala nesiguranta in fortele proprii. Evita sa afirmi ca incerci, chiar daca tu stii ca faci acest lucru. Raspunde mai increzator in tine.

 

Foto: 123rf.com

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top