Now Reading
Sunt intotdeauna in intarziere

Sunt intotdeauna in intarziere

Revista Psychologies

Nu puteam sa-mi imaginez anxietatea celui care asteapta
Alina T. 65 de ani, pensionara

Timp de patruzeci de ani, am fost incapabila sa ajung la timp: sa-mi iau copiii de la scoala, sa ajung la serbarile lor. Nu imi amintesc cand am prins inceputul unei piese de teatru. Din pacate, si la intalnirile de afaceri intarziam, iar asta dupa cum se stie nu da bine. Farmecul feminin si discursul mestesugit reuseau uneori sa ma salveze. Chiar si la propria nunta am reusit sa intarzii!

Dupa o vreme, copiii mei si-au depasit rezervele si mi-au marturisit nelinistile si supararile lor cauzate de intarzierile mele. Dar eram pur si simplu incapabila sa remediez acest lucru. Si chiar m-am straduit, dar mereu intervenea ceva. Pana cand am facut o analiza jungiana a acestui fapt: in timpul razboiului, am fost lasata la matusa mea timp de un an. Foarte repede, am adoptat un dublu mecanism: ii asteptam si ii uitam in acelasi timp pe parintii mei, caci nu mi se vorbea niciodata de ei. Pierdusem notiunea timpului. Mai ales dupa ce am refulat angoasele acestei asteptari, imi devenise imposibil sa-mi imaginez ca cel care ma astepta putea sa fie nelinistit sau enervat.

Ce este de facut?

Identifica natura intarzierii. Fii atent la ce simti cand ajungi tarziu. Esti angoasat? Cauta, singur sau cu un terapeut, cauzele acestei temeri. Esti je­nat si te scuzi? Te pui in situatia de acu­za­re. Prin intarzierile tale, creezi ocazia sa fii desconsiderat. O analiza te va ajuta sa identifici si sa te eliberezi de o vino­va­tie inconstienta. Nu ai nicio remuscare? Folosesti probabil acest comportament ca pe o arma de putere sau de seductie.

Pune-te in locul celorlalti. Punandu-te in pielea „victimelor” tale, vei constientiza neplacerile generate de aceasta situatie. Ce simti cand esti la randul tau constrans sa astepti? Nepu­ti­n­ta, manie? Ce consecinta antreneaza a­ceasta pierdere de timp in organizarea ta? Vanitatea si egoismul care te auto­ri­zeaza de obicei sa intarzii vor fi ranite: astfel vei da din nou valoare ideii de res­pect fata de celalalt.

Asuma-ti si elimina simbolic. Recunoaste fata de tine ca nu esti punctual si ca vrei cu a­de­varat sa te schimbi. Pentru asta ape­leaza la jocul simbolic al trocului. Ima­gineaza-ti ca exista un magazin printre produsele ca­ru­ia se afla si punctua­lita­tea. Ia lipsa ta de punctualitate, pune-o intr-un saculet si da-o la schimb pentru punctualitate.

Invata sa-ti administrezi timpul. Stabileste si afiseaza in fata ta un orar riguros, acordand aceeasi importanta vizuala fiecarei intalniri. Supraestimeaza timpul necesar pentru a te duce acolo. Astfel, te vei pregati mental pentru aceasta situatie si linistesti eventualele temeri care, pana atunci, explicau intarzierile tale.

de citit
Incepe cu ce nu-ti place
Autor: Incepe cu ce nu-ti place, Brian Tracy, curtea veche
Editura Curtea Veche, 2007.

Nu ai niciodata timp sa termini tot ce trebuie facut. Autorul iti explica solutia pe parcursul a 21 de reguli..

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top