Now Reading
De ce art terapie?

De ce art terapie?

Revista Psychologies


Citind acum cuvantul mar, veti avea o reprezentarea a marului, chiar daca acest fapt se intampla la nivel constient sau nu.

In cazul cuvintelor sau notiunilor abstracte, pentru a le face inteligibile, vom folosi metafore, care, de cele mai multe ori, sunt vizuale.

O alta calitate a imaginilor este ca redau simultan mai multe informatii, in timp ce informatia oferita verbal este oarecum liniara, ne construim treptat o idee despre continutul mesajului.

In cazul persoanelor ce participa la sesiuni individual de art terapie, exprimarea sentimentelor si senzatiilor de iubire sau ura, a fi traumatizat sau a suferi, sunt uneori dificil de pus in cuvinte.

Alte experiente sau stari sunt pur si simplu dincolo de cuvinte.

Evenimente precepute ca traumatizante si care au survenit la o varsta in care limbajul verbal nu era structurat, nu au cum sa fie redate in cuvinte.

Alteori, suferinta este impinsa atat de adanc incat, a o accesa verbal este aproape imposibil sau ia foarte mult timp.

Studii recente arata ca un eveniment dificil, repetata si retrait (exclusiv) verbal, risca sa adanceasca rana emotionala a clientului.

Un alt avantaj al folosirii art terapiei este accesarea integratoare a celor doua emisfere.

Astfel, dupa ce se stabileste verbal scopul sedintei se trece la ilustrarea non-verbala a problematicii iar in final se integreaza prin verbalizare ceea ce s-a constientizat.

Fiecare faza poate avea durate diferite, pot fi prezente toate trei sau doar una (de obicei partea de ilustrare, de obiectivare non-verbala).

Art terapia permite contactarea si apoi exersarea creativitatii prezente in fiecare dintre noi.

Contactata si exersata in cabinet, creativitatea astfel descatusata se va manifesta in toate aspectele vietii noastre, de la relatiile cu Sine la relatiile cu ceilalti, din sfera profesionala in cea privata, de la gasirea unor cai alternative de a obtine si pastra o stare de bine pana la managementul stresului si ajustarea cretiva in fata sarcinilor Vietii.

 

Text: Mihai Albu

Safe Place: feel free to grow!
www.safe-place.ro

A.R.T.E.
www.expresive.ro

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top