Now Reading
Autosugestie si retetele self help

Autosugestie si retetele self help

Revista Psychologies

 

IA Am inteles ca „gandirea pozitiva” ofera biblia fericirii in cativa pasi. Alti astrologi sau terapeuti dau solutii si mai deocheate. Care-i parerea dvs. vizavi de aceste noi religii si daca dvs. aveti una?

DG – Sa le luam pe rand desi sunt teme si mai serioase decat acestea. Cum afirmam mai sus, incantati de descoperirea limbajului, il folosim pentru a boteza lumea si ne minunam in fata noilor cuvinte. In cazul astrologiei eu folosesc o gluma: inainte de sti ca exista Calea Lactee am fost alaptati de o mama, uneori stresata de un sot cu metehne, de un copil bolnavicios care tipa sau care s-a confruntat cu drame serioase.

In loc sa ne facem analiza si sa vorbim despre relatia cu mama intr-un context decisiv pentru formarea primele conexiuni cerebrale sau de a ne confrunta cu adevarul despre inceputurile vietii noastre si traumele suferite, ne cautam origini sau influente nobile care in fond sunt strategii de evitare a confruntarii cu anonimatul sau penibilul. Ceea ce putem sa afirmam, in cazul unor astfel de preocupari, este legat de nevoia unor persoane de a-si justifica lipsurile, dramele, esecurile, de a-si „innobila” descrierea unui eu sarac in evenimente sau mai putin creativ cu fantezii astrale, transcendentale si eventual de a face bani folosind nestiinta altora.

Se pot vinde certificate de personalitate saturniene, venusiene, martiene astfel ca, in loc de analize psihologice serioase, vom avea o literatura de proasta calitate, o cosmofurie cu efecte de astropatie in masa. Aici este si vina mass-mediei care, in fuga dupa senzational, acorda spatiu si timp unor astfel de preocupari facand deservicii mari sanatatii psihice. Nu inteleg de ce Colegiul Psihologilor Romani nu are o atitudine mai severa vizavi de astfel de metode sau fata de emisiuni TV precum Codul lui Oreste ce pot destabiliza foarte multe persoane. Este paranoid si halucinant sa crezi ca ai supt lapte la Calea Lactee s-au ca te-ai jucat cu inelele lui Saturn!

Despre religie ce sa spun, sper ca nu credeti ca un psihoterapeut in Germania are icoane in cabinet! Psihoterapeutii din sistem sunt obligati la a folosi metode de tratament validate stiintific si nu exista exceptii de la regula. Ca om pot sa afirm ca nu am nevoie de religie pentru a fi normal, empatic sau un om, eu am reusit si fara, altii au nevoie de acoperire. Mai greu de inteles este insa excesul de religiozitate de acasa si afirmatia unui parlamentar roman „Ateistii sunt niste oameni periculosi!” sau cea a unui ministru de externe „Romanii au o problema fiziologica cu tiganii!” – depasesc orice limite.

Cu astfel de afirmatii in Germania iti faci bagajele din Parlament a doua zi si spui adio carierei politice pe viata. Doar la nazisti, la comunisti si la teroristi mai auzi astfel de deprecieri la adresa oamenilor.

Nu stiu ce face Societatea civila sau cea a psihologilor in Romania, cred ca sunt prea intimidati si lipsiti de angajament social, ori rolul lor este de a corecta si taxa orice gandire ce poate afecta sau prejudicia psihic pe cineva. Referitor la aceste cazuri, a nu se uita ca simptomul nu poate fi mituit, el te constrange sa fii sincer si adevarul despre starea psihica a unei persoane se poate vedea, simti sau constata si in cateva secunde, asa cum am si descris mai sus in cazul de la Socola. Daca pentru un simptom sau o nevroza (nebunie) nu trebuie facut ceva anume pentru ca sa apara sau sa existe, pentru normalitate trebuie sa ne luptam toata viata.

Biografie:

Dan Gogleaza s-a nascut in 1951 in satul Mandresti din judetul Vrancea.
–  A absolvit in 1976 Facultatea de Istorie si Filozofie, sectia Psihologie si Sociologie.
–  Intre 1976 si 1986 a fost psiholog clinician la Spitalul Judetean Vrancea din Focsani.
–  In 1986 a cerut azil politic in Germania, iar din 1989 a practicat psihoterapia in cabinetul propriu din Leverkusen.
–  Tot in 1989 a devenit membru al Societatii Psihologilor Germani BDP (Berufsverband Deutscher Psychologen) din Bonn si al Societatii Germane de Hipnoza DGH (Deutsche Gesellschaft f¼r Hypnose und Hypnotherapie e.V.).
–  In 1990 i se recunoaste specializarea de psiholog clinician si psihoterapeut de catre Academia Psihologilor Germani.
–  In 1999 obtine titlul de doctor in psihologie la Universitatea din Iasi si devine membru al Asociatiei si Camerei Psihoterapeutilor Germani (VPP – Verband Psychologischer Psychotherapeuten im BDP; PTK-NRW –Psychotherapeutenkammer Nordrhein Westfallen).
–  A publicat:

  • Psihoterapia ca relatie a schimbarii individuale, Polirom, Iasi, 2002
  • Prelucrarea trecutului comunist – o rafuiala analitica cu mostenirile de mentalitate, in volumul Viata cotidiana in comunism, coordonat de prof. dr. Adrian Neculau, Polirom, Iasi, 2004
  • Viata ca autosugestie, Humanitas, Bucuresti, 2009

De citit:

Viata ca autosugestie, Dan Gogleaza, Editura Humanitas

Viata ca autosugestie
Dan Gogleaza

Editura Humanitas, 2010

 

Pages: 1 2 3 4
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top