Now Reading
Engleza britanică vs americană

Engleza britanică vs americană

Revista Psychologies
engleza-britanică-vs-americană

În timpul orelor de engleză, profesorii au întotdeauna în vedere ca pronunția cuvintelor să fie corectă, astfel încât persoanele care studiază această limbă străină să poată comunica fără probleme chiar și cu vorbitori nativi. Modul în care ne este predată engleza diferă de la profesor la profesor – anumite cadre didactice aleg să predea engleza americană în defavoarea celei britanice. Care sunt diferențele?

Vorbirea

Diferențele dintre cele două au început să apară după sosirea coloniștilor în America. Roticitatea (rotacismul), în care se pronunță sunetul „r” din cuvinte, era folosită în mod obișnuit de către coloniști, iar în Marea Britanie se dorea diminuarea utilizării acestui sunet pentru a diferenția clasele superioare de masele obișnuite.

În acea perioadă, clasele de elită erau cele care setau standardele, așa că oamenii au început încetul cu încetul să le copieze modul în care vorbeau, până când acesta a devenit comun în sudul Angliei.

Ortografia

Ortografia limbii engleze britanice a fost stabilită de către Samuel Johnson într-unul din primele dicționare din lume, publicat în 1755. Engleza britanică și cea americană au câteva reguli ortografice diferite, ceea ce poate crea confuzie în cazul în care nu sunteți conștienți de tipul de engleză pe care îl studiați. Pentru că, în cadrul școlii, profesorii se schimbă constant și au stiluri diferite de predat, un meditator ne poate ajuta să înțelegem mai bine atât gramatica limbii studiate, cât și modul corect de a scrie cuvintele și de a le pronunța.

Unul dintre exemplele cele mai concrete ale acestor diferențe este faptul că anumite cuvinte care se termină în „our” în engleza britanică – colour, flavour, humour – se termină în „or” în engleza americană (color, flavor, humor). Verbele care au „yse” ca terminație, în engleza americană sunt scrise ca „yze” (analyse – analyze; paralyse – paralyze). Anumite substantive care se termină în „ence” au terminația „ense” în engleza americană ( defence – defense; licence – license; offence – offense).

Vocabularul

Americanii și britanicii au, de asemenea, câțiva termeni care diferă în funcție de engleza folosită. Fie că vorbim de facultate (university – college), de pantaloni (trousers – pants) sau de vacanțe (holidays – vacations) poate fi derutant atunci când acești termeni sunt folosiți în vorbirea curentă. Pentru a evita această situație, este necesar să ne asigurăm că meditatorul nostru știe pe care dintre cele două tipuri ne dorim să le studiem, pe parcursul lecțiilor de meditatii engleza.

Gramatica

Principala diferență de gramatică între engleza britanică și cea americană este modul de exprimare formal pe care britanicii l-au adoptat în modul lor de comunicare. Acest lucru înseamnă că în engleza britanică vom întâlni constant forme precum „shall”, „could”, în timp ce americanii le substituie cu „will”, „should” sau „can”.

Apar diferențe și în ceea ce privește utilizarea anumitor prepoziții, așa cum ar fi „at”. În engleza britanică, această prepoziție este folosită în raport cu timpul și locul, însă în engleza americană se utilizează frecvent prepoziții precum „on” pentru a indica timpul și „in” pentru a indica locul.

Există și anumite diferențe gramaticale care pot părea ieșite din tipar. Substantivele colective sunt adesea considerate a fi la forma de plural în engleza britanică, însă în engleza americană acestea sunt întotdeauna la singular.

Concluzie

Principala diferență între engleza britanică și cea americană este faptul că prima păstrează ortografia cuvintelor care provin din alte limbi, așa cum sunt franceza și germana. În schimb, în ceea ce privește engleza americană, ortografia acesteia se bazează pe fonetica cuvântului rostit. Meditatiile la limba engleza sunt un mod bun prin care vă puteți fixa cunoștințele dobândite pe parcursul anilor de studii și specializa pe una dintre formele acestei limbi străine.

Chiar dacă există anumite diferențe între engleza britanică și cea americană, acest lucru nu înseamnă că nu veți reuși să comunicați eficient utilizând una dintre acestea. Pentru a fi consecvenți, este important să vă asigurați că respectați regulile formei limbii străine pe care ați început să o învățați, de aceea, recomandăm să îi comunicați profesorului sau meditatorului dumneavoastră ce tip de engleză doriți să învățați.

Pe cautmeditator.ro puteți găsi o mulțime de anunțuri de meditații, inclusiv la limba engleză, pentru a vă putea perfecționa în acest domeniu atât de necesar, atât de plan personal, cât și profesional. Selectați meditatorul dorit în funcție de calificări, experiență, nivel de predare, referințe etc.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top