Now Reading
Indicii ignorate la inceputul unei relatii

Indicii ignorate la inceputul unei relatii

Revista Psychologies

Spunem ca acest organ misterios, creierul, functioneaza din ziua in care ne nastem  pana in ziua in care ne indragostim. Amuzant, dar nu foarte departe de adevar, euforia unei relatii noi ne indreapta catre o selectie cognitiva a indiciilor pe care le primim si alegem informatiile pozitive care ne confirma starea. Care sunt lucrurile la care este bine sa fim atenti chiar de la inceput?

 

Integritatea partenerului

Nu-i asa ca e frumos cand iti spune ca ar face orice pentru tine, dar e prea obosit sa va vedeti diseara? Ok, se poate sa fie chiar epuizat, sa nu exageram. Dar in privinta altor declaratii si promisiuni, lasa textul deoparte si fii atenta la ceea ce face.

Un partener integru, inseamna un om care pune in armonie ceea ce gandeste cu ceea ce spune si ceea ce face. Cum nu avem de unde sa stim ce gandeste, putem sa fim atenti daca scenariul povestit ajunge sa fie si pus in fapte.

Daca preferi, poti accepta o relatie cu cineva care doar iti povesteste cat de grozava este relatia. Totusi, n-ar fi mai frumos sa iti dai seama singura din ceea ce face?

 

Trecutul zbuciumat, lasat in urma

Cu totii avem un trecut si anumite parti ale lui ne-ar placea sa le stergem definitiv. Cum nu putem face asta, mai mult, trebuie sa acceptam ca si experientele negative ne-au ajutat sa devenit cine suntem azi.

Cand un partener are incredere sa iti povesteasca anumite episoade din trecut care nu il pun intr-o lumina favorabila, ai face bine sa asculti, sa incerci sa nu judeci si sa apreciezi sinceritatea.

Daca insa, acel trecut a fost valabil pana acum trei luni, poti sa nu speri la transformari coplesitoare. Stiu, toate ne dorim sa fim acea persoana care transforma un barbat si il fac sa fie cea mai buna versiune a lui.

Din pacate insa, transformarea o poate face doar singur, iar tu nu spune ca nu ai fost avertizata asupra anumitor riscuri.

 

Descrierile pe care si le face

De multe ori, anumite prezentari mai putin favorabile pe care si le face partenerul ne pot parea amuzante. Mai mult, putem sa il contrazicem afectuos ca doar, nu vrem sa ne vorbeasca nimeni de rau iubitul. Nici chiar el insusi.

Totusi, nu uita ca dintre voi doi, el este cel care se cunoaste mai bine. Anumite lucruri nu ne plac, dar ceva l-a adus in punctul in care le spune. Nu le ignora. Vezi cat si cum poti sa accepti, daca intr-adevar te intereseaza persoana.

 

Tipul de relatie cu care este obisnuit

Fiecare avem un tipar, fie ca ne place sau nu. Iar atunci cand vrem sa schimbam tiparul, de cele mai multe ori ajungem tot acolo. Schimbarea este dificila si ia timp.

Daca pana acum partenerul tau a avut relatii in care sexul era cel mai important aspect, se poate sa te atraga in zona aceasta (greu de refuzat de altfel, daca exista chimie).

Daca totusi vrei mai mult decat atat, ai varianta in care discutati acest aspect sau, alta si mai potrivita, in care il inveti sa faca lucrurile altfel prin puterea exemplului. Arata-i ce iti doresti si evita discutiile interminabile pe aceasta tema.

 

Tipul de relatie cu care esti obisnuita

Asa cum el vine cu un tipar si un bagaj, si tu ai trecutul tau. Si se poate, prin prisma acestuia sa folosesti mult comparatia. Poate ceva din ce face el iti aminteste de un fost care te-a ranit sau, dimpotriva, vrei sa faca ceva anume care se lasa asteptat.

In primul rand discutiile trebuie sa le ai cu tine insati. Vezi daca intr-adevar dai o sansa reala omului de langa tine sau doar incerci sa il adaptezi intr-un tipar prin integrare sau evitare.

Nu-l analiza prin filtrul obisnuit si anumite informatii nu le compara cu nimic. Uneori, acelasi lucru spus de persoane diferite poate insemna cu totul altceva in fiecare caz in parte.

 

De Iulia Barca

Foto: 123rf.com

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top