Când pasiunile sunt în ecoul valorilor personale timpul capătă valoare: Idei, exemple & exerciții
![](https://www.psychologies.ro/wp-content/uploads/2024/11/experiente-1.jpg)
Timpul este, fără îndoială, cea mai valoroasă resursă pe care o avem. Nu poate fi stocat, multiplicat sau recuperat. Cu toate acestea, pare să fie resursa pe care o gestionăm cel mai greu. Mulți dintre noi simt că timpul se scurge printre degete, pierzându-se în activități care nu aduc satisfacție sau care nu se aliniază cu valorile și pasiunile personale.
Cum putem folosi timpul în mod conștient pentru a ne conecta mai profund cu ceea ce contează cu adevărat pentru noi înșine?
Valorile personale
Primul pas pentru o aliniere la timp ar fi o evaluare a satisfacției vieții din prezent.
E necesară clarificarea aspectele-cheie Aici e utilă o listă a celor mai importante domenii de interes din viața fiecăruia. Apoi, li se acordă un scor de la 1 la 10. Printre domeniile ce pot fi abordate, într-o ordine absolut aleatorie sunt: sănătatea, starea emoțională, relația de cuplu, cariera, situația/siguranța financiară, hobbyuri, contribuția socială, familia, prietenii, managementul timpului, răsfățul personal, timpul liber și toate care ar face sens.
Acest exercițiu ajută să înțelegem care activități necesită mai multă atenție, dar, și unde se irosește timpul, altfel spus, care sunt nevoile reale și necesare.
Exemplu: pentru mine preocuparea pentru sănătate are un scor 10 pentru că accord atenție maximă, contribuția social dacă în trecut primea 10 fiind în voluntariat, în prezent are doar un 7 nemaiavând timp dedicate, răsfățul personal primește un 9 pentru că e loc și mai de bine. Hobbyurile au 10. La finalul evaluării la fiecare notă fac o analiză. Unde acord 10 cât de important este acest domeniu pentru mine. Pot lua de la el atenție pentru a o investi în altă parte? De asemenea unde am pus 7 ce pot face să cresc scorul? E necesar acest domeniu în prezent sau îl pot lăsa în așteptare?
Al doilea pas este de a conștientiza valorile personale, respectiv, acele aspecte care nu pot fi eludate nicicând. Aceste valori au legătură pe de-o parte cu mediul social de proveniență, adesea vin din: familie, interacțiunile cu prietenii, procesul de educație, filme, TV, cărțile citite, aspecte de etică, logică, preferințe, pe de altă parte cu legăturile sociale ocazionale, relațiile de cuplu, relația cu propria persoană.
Valorile personale servesc drept factori motivaționali în acțiunile de zi de zi. Între acestea se regăsesc dreptatea, perseverența, afecțiunea, aparteneța, aprecierea, respectul, bunăstarea, bunătatea, claritatea, competența, sinceritatea, statutul, contribuția, empatia, corectitudina, onoarea și multe altele.
La fiecare valoare găsită se pune întrebarea ” Este importantă”? Apoi: ”De ce?”. E deosebit de important să fie găsite doar cele autentice fiecăruia!
Exemplu printr-un exercițiu:
Valoarea mea principală este respectul.
Este important respectul pentru mine? Respectul mă ajută să nu abdic încrederea în mine și de la onoarea mea, precum și să nu încalc valorile celorlalți, deci, are o importanță deosebită pentru mine. De ce este importantă încrederea în mine? Pentru că astfel mă simt liberă să fiu creatoarea propriei vieți. De ce este important să îmi creez viața? Pentru a nu pierde esența misiunii mele. Vreau să trăiesc viața cu viață! Să simt că sunt pe drumul meu și astfel să ating fericirea. De ce este important să respect valorile celorlalți? Pentru că ce nu îmi place mie nu pot face altui om! De ce? Pentru că mi-aș încălca respectul față de mine și aș știrbi chiar demnitatea de om.
Colecția de valori și convingeri crează atitudinea și mai departe determină comportamentul.
Conștientizarea pasiunilor: ce te face să te simți în viață?
Hobbyurile sunt cele care dau culoare vieții noastre. Poate fi vorba despre artă, sport, lectură, teatru, muzică, grădinărit, gătit, colecționare, călătorii, lucru manual, numerologie, astrologie sau orice altă activitate care te entuziasmează.
Găsește un moment pentru a reflecta asupra activităților care îți aduc bucurie. E o mare diferență între hobby și pasiune! În timp ce un hobby relaxează și rămâne la nivel de amator, pasiunea înseamnă să se ia toate acțiunile pentru e deveni carieră.
Dacă îți dai seama că timpul tău este ocupat în totalitate de obligații care nu reflectă pasiunea, este momentul să fie reevaluate prioritățile.
Crearea unui echilibru între „trebuie” și „vreau”
Unul dintre cele mai mari obstacole în a trăi conform valorilor și pasiunilor noastre este timpul pe care îl dedicăm activităților impuse: locul de muncă, responsabilitățile familiale sau alte obligații. Soluția nu este să neglijăm aceste responsabilități, ci să găsim modalități de a îmbina „trebuie” cu „vreau”.
De exemplu, dacă sănătatea este o valoare importantă, dar programul este aglomerat, se poate începe cu integrarea mișcării în rutina zilnică: o plimbare rapidă după întâlniri sau câteva exerciții simple acasă la trezire sau într-o pauză chiar la birou. Oamenii spun ”nu am timp”, însă, dacă vor verifica mai puțin cu 10 minute ecranele se va elibera și timp pentru ce e, în fapt, cel mai important! Ieșirea dintr-un anume confort, din redundanță poate sună șablonistic însă e mai necesară ca oricând.
Planificarea timpului și micile victorii zilnice
Planificarea conștientă este o cheie importantă pentru a face loc pasiunilor și hobbyurilor în viața de zi cu zi.
Crează un program săptămânal care să reflecte valorile tale. Blochează timp specific pentru activitățile care te pasionează. Folosește metoda pașilor mici. Începi cu puțin, dar, începi acum.
De exemplu:
Acum: mă ridic și fac câteva mișcări simple. Corpul meu chiar are nevoie.
Deschid fereastra și respire de 10 ori adânc. Creierul are nevoie de o pauză cu oxigenare.
Luni seara: 30 de minute pentru a citi o carte.
Miercuri, dimineața devreme: 20 min antrenament.
Sâmbătă dimineața: o oră pentru hobby-ul preferat. Nu știi care? Începi cu lucruri mici… îngrijește o floare, transformă o rețetă favorită în una mai sănătoasă cu calorii mai puține sau cu un indice glicemic mai scăzut. Poți începe să scrii un jurnal. Să te înscrii la un curs sau la un sport. Sau… invită prietenii la un ceai. Poate jucați și un joc. Ideile sunt inepuizabile. Important este să te ridici și să te bucuri de timpul tău!
E foarte, foarte importantă odihna! Însă tot ce întrece măsura e risipă în oricare sens te-ai uita! Iar cumpătarea între muncă și relaxare se transformă în echilibru și armonie. Atenție la timpul furat de ecrane! Transformă-l în altceva relaxant și util și plăcut.
Planificarea ajută ca intențiile să devină acțiuni și să se evite sentimentul că timpul zboară.
Apropo de timpul care zboară! Te invit să faci un experiment. Ia un ou, pune-l în apă și uită-te numai și numai la el cum fierbe 5 minute. Ți se va părea o veșnicie… deci! Timpul nu zboară! E același Noi îi acordăm valoare… sau nu.
Practica prezenței: a fi în momentul prezent
Nu este suficient să îți dedici timp pasiunilor și valorilor, ci, e important să fii pe deplin prezent atunci când le explorezi. Evită multitaskingul și distragerile, cum ar fi verificarea constantă a facebookului. Dacă alegi să petreci timp cu familia sau să lucrezi la un proiect creativ, fă-o cu toată atenția și implicarea fără să privești și o emisiune TV care de fapt nici nu este pe lista hobbyurilor tale! Nu bifa că petreci timp de calitate stand față în față cu persoana iubită într-un restaurant și în locul unei conversații plăcute să stai cu ochii în telefon! Acela e un timp pierdut! Mâncarea e mai gustoasă și mai sănătoasă când o mănânci cu toată atenția și cu bucurie. A te hrăni în absența… ta… e un drum sigur către dereglarea sistemului digestiv care e dirijorul corpului tău!
În trecut prieteniile erau mult mai oneste. În ziua de azi mulți ratează momentul prezent. Adesea dorința de a împărtăși pe rețelele de socializare e mai mare decât dorința de a gusta bucuria. Masca bate realitatea. Scoate masca! Vezi realitatea. Bucură-te de apusul de soare și în lipsa like-urilor sau a părerii nu știu cui care nu e de față! Fii tu de față la clipa de față! Nu ignora sufletul tău sau a persoanei care te însoțește pentru ceva ce nu e acum aici. Vei vedea cum timpul e mai bine folosit!
Eliminarea balastului: spune „nu” lucrurilor care nu contează
De multe ori, timpul nostru este consumat de activități sau persoane care nu se aliniază cu valorile noastre. Învață să spui „nu” fără vinovăție. Înlăturarea activităților inutile din programul tău îți va oferi mai mult spațiu pentru ceea ce contează cu adevărat. Verifică încă o data dacă dăruiești timpul cui înțelege acest dar minunat, acelor persoane care îți respectă valorile.
Reevaluarea continuă: flexibilitate în gestionarea timpului
Odată cu noi și valorile și pasiunile noastre pot evolua în timp, așa că este important să reevaluăm constant cum folosim timpul. Fă un obicei din a reflecta lunar asupra priorităților tale și ajustează-ți programul în funcție de noile descoperiri. Fii flexibil ! Dacă începi să nu mai ai timp să trăiești viața cu bucuriile mărunte datorită noului hobby sau că ai devenit dependent de dezvoltarea personală nu uita că ce e prea mult e chiar prea mult și poți pierde unde nu te aștepți!
Așadar
Trăiește intenționat și cumpătat
Timpul este o resursă limitată, dar când este investit în ce contează pentru noi, poate deveni infinit de valoros. Prin alinierea modului în care petrecem timpul cu pasiunile și valorile noastre, nu doar că ne putem simți mai împliniți, ci putem și să creăm o viață care reflectă real cine suntem. Îmbinarea timpului cu ceea ce iubim este un act conștient, care începe cu pași mici, dar care poate aduce schimbări majore.
Trăiește în armonie cu tine însăți/însuți și fă din fiecare zi o expresie autentică a valorilor și pasiunilor tale!
Rescrie scenariul vieții tale în care să pui zâmbete, bucurie, poftă de viață trăită cu viață pentru că meriți!
![Avatar photo](https://www.psychologies.ro/wp-content/uploads/2024/05/cropped-Dana-Giurginca-172x172.jpg)
![Avatar photo](https://www.psychologies.ro/wp-content/uploads/2024/05/cropped-Dana-Giurginca-172x172.jpg)
Azi sunt consilier și coach și pentru a deveni un bun ghid am trecut prin multe formări. Ce mă reprezintă pe mine și numai pe mine? Temeinicia, curajul și dedicarea pentru ceea ce mi-am dorit! Simplitatea în care transform tot ce am învățat, numitorul comun la care am adus studiile și experiența mea de viață, dorința de a trăi cu toții o viață cu viață, bucuria de A FI pur și simplu, capacitatea de a aduce bucurie, armonie, echilibru. Succesul tău este succesul meu!