Now Reading
Gândirea rigidă și importanța flexibilității prin stilul de viață

Gândirea rigidă și importanța flexibilității prin stilul de viață

Avatar photo

În ziua de azi, gândirea rigidă este o provocare frecvent întâlnită. Aceasta se manifestă prin incapacitatea de a adapta perspectivele și acțiunile în fața unor circumstanțe evolutive. În sinergie cu sfaturile psihologiei și a recomandărilor medicilor, stilul de viață joacă un rol esențial în cultivarea unei mentalități flexibile.

Gândirea rigidă se caracterizează prin lipsă de adaptabilitate și o tendință de a percepe lumea într-un mod strict binar, în alb și negru. Astfel, se pot întâmpina dificultăți în acceptarea unor  noi idei, în a face compromisuri în a accepta anumite excepții care uneori pot fi utile sau în incapacitatea de a reacționa pozitiv la schimbări. Aceste trăsături pot duce la stres crescut, conflicte interpersonale și o reducere a satisfacției zilelor ce trec împreună cu viața. Gândirea rigidă are multe modalități de funcționare de la acut la cronic, de la o formă manifestată ușor până la o absență totală chiar la propria viață!

Astfel într-un oarecare timp este afectată sănătatea.

Oamenii trăiesc în comuniune cu credințe limitative, cu anumite programe ca adevărate închisori ale minții. Mulți ajung fără chef de viață, negăsind bucurii nici în interior nici în exterior. Stilul lor de viață – ca sumă de nutrienți, hobbyuri și pasiuni, vise și visuri, mod de setare a gândurilor, dorințelor, acțiunilor – ajunge fără semnificație în preocupările zilnice!

În interiorul corpului există un întreg univers. Toți trăim împreună cu bacterii benefice, dar și cu unele distructive. De aceea, depinde de fiecare om ce cultivă, ce parte a universului său hrănește. Hrana este deopotrivă pentru corp, creier, suflet și nu există numai în farfurie! Sunt deosebit de importante gândurile, preocupările, anturajul, educarea și reeducarea voinței, observarea fricilor, stima de sine și multe altele care ne setează și resetează viața în fiecare clipă.

Modul de viață începe cu alimentarea creierului atât cu nutrienți reali, cât și cu o atitudine pozitiv-constructivă; astfel vor fi hrănite bacteriile bune și acele legături neuronale sănătoase benefice unor perspective optimiste, creatoare a tot ceea ce e important cu adevărat.  Echilibrul va fi atins când se va ridica o anume ceață și vom simți că a trăi viața cu viață e despre energie, zâmbete, fericire.

Consecințele gândirii rigide includ:

  1. Dificultăți în relațiile interpersonale. Incapacitatea de a vedea alt punct de vedere. Neînțelegeri și conflicte.
  2. Reducerea oportunităților. Rigiditatea poate limita capacitatea de a identifica și de a valorifica șansele de a crește ca ființă. Incapacitate de dezvoltare.
  3. Stres și anxietate.

Adaptarea la schimbări este esențială pentru a menține echilibrul emoțional și psihic.

Oamenii cu gândire rigidă, de obicei, au o părere bună despre ei și nu pot vedea cu adevărat esența vieții. Toate alegerile lor le consideră foarte bune, trăiesc redundant, acceptă singurătatea cu mare ușurință crezând că viața este despre a fi bine doar tu cu tine și că ai tot timpul din lume să faci cândva și altfel! Merg pe același drum, fac la aceeași oră aceleași activități. Sunt evitanți și își inhibă multe dorințe pe ideea că ”doar atât e posibil deocamdată” sau că nu au încotro! Au adesea credința că nu merită altfel. Dacă ceva sau cineva le poate arăta că există și alte variante devin speriați și fug realmente din acele situații conștient sau inconștient.

Flexibilitatea mentală stă în capacitatea de ajustare a gândurilor și comportamentelor în funcție de context. Este o abordare a problemelor din multiple perspective. Aceasta nu doar că îmbunătățește adaptabilitatea, dar contribuie și la dezvoltarea personală și la sănătatea mentală.

Beneficiile flexibilității gândirii includ:

  1. Îmbunătățirea relațiilor. Abilitatea de a înțelege și de a empatiza cu punctele de vedere ale altora. Comunicare asertivă.
  2. Creșterea creativității. O minte deschisă este mai predispusă să genereze soluții inovatoare.
  3. Rezistență crescută la stres. Capacitatea de a vedea schimbările ca pe oportunități în loc de amenințări ceea ce, desigur, va reduce nivelul de stress și va crește pofta de a trăi viața cu viață.

Strategii pentru dezvoltarea flexibilității gândirii:

  1. Practica mindfulness. Conștientizarea momentului prezent fără judecată ostilă poate ajuta la eliberarea modelelor de gândire rigidă. Responsabilizare. Concentrare. Înțelegere. Acceptare.
  2. Exersarea empatiei. Încercarea de a vedea lucrurile din perspectiva altora ajută la dezvoltarea unei gândiri mai deschise.
  3. Acceptarea schimbării. Observarea schimbărilor ca parte naturală a vieții. Crește adaptabilitatea, găsirea de soluții. Creșterea încrederii și a valorilor personale.
  4. Căutarea de noi experiențe. Implicarea în activități variate și întâlnirea cu oameni noi pot extinde orizonturile mentale. Găsirea de noi hobbyuri sau acordarea timpului necesar activităților ce împlinesc o ființă umană. Creșterea stimei de sine. Observarea a tot ce e cuprins în esența călătoriei prin propria viață.

Stilul de viață și flexibilitatea gândirii

Stilul de viață este o componentă primordială în dezvoltarea unei mentalități flexibile.

Alegerile zilnice, precum nutrieții, exercițiile fizice, somnul și gestionarea timpului, influențează în mod direct capacitatea noastră de a gândi și de a reacționa la schimbări. Un stil de viață echilibrat susține sănătatea mentală și emoțională, facilitând dezvoltarea flexibilității gândirii. Stilul de viață nu poate fi un șablon, o formulă ce se aplică pur și simplu, ci este modalitatea personală, autentică de a ne asculta propriul organism, de a lua în calcul zestrea cu care am fost echipați la naștere. Este deopotrivă modul în care ne cultivăm puctele forte, modul în care îngrijim și creștem ceea ce este mai sensibil. Se referă desigur în primul rând la propria persoană, dar și la alegerile personale, fiind important cine ne înconjoară și pe cine dorim să ne fie alături. Pare o întreagă filozofie și totuși e doar despre lucruri simple.

În loc de concluzie

Cu toate că educația, prevenția, psihologia și medicina oferă multiple instrumente pentru înțelegerea și gestionarea gândirii rigide, stilul de viață rămâne un factor esențial. Flexibilitatea gândirii poate fi cultivată printr-o abordare conștientă și echilibrată a vieții cotidiene. Adoptarea unor practici care promovează deschiderea și adaptabilitatea poate îmbunătăți semnificativ calitatea vieții, oferindu-ne un echilibru mai bun între minte și corp, satisfacții mai mari prin a observa partea bună a fiecărei situații, un echilibru hormonal, o viață trăită cu bucurie, cu mai multă sănătate.

Nu uita!

Stilul de viață nu înseamnă doar ce mâncăm! Este despre tot ce alegem să decidem pentru propriul mod de a fi, de a funcționa, de a trăi. Iar a trăi autentic e dincolo de tipare strâmte.

A privi în ansamblu e o alegere! Fericirea e o alegere.

Fiecare om e creatorul propriei vieți, conștient sau nu. Restul sunt amănunte, credințe, bariere. Într-o bună zi ne trezim cu adevărat și începem să pășim chiar atenți, ne bucurăm de ce este frumos în jurul nostru, apreciem exact ce nu reușeam să vedem anterior și putem să începem să trăim ca și când avem o nouă șansă la viață, la acea viață trăită cu viață!

George Bernard Shaw spunea ”Viața nu este despre a afla cine ești. Viața este despre a te crea pe tine însuți/însăți”.

Fii creatorul vieții tale!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top