Now Reading
STUDIU: 1 din 3 români redirecționează 3,5% din impozitul pe venit către un ONG

STUDIU: 1 din 3 români redirecționează 3,5% din impozitul pe venit către un ONG

Revista Psychologies
studiu-1-din-3-români-redirecționează-3,5%-din-impozitul-pe-venit-către-un-ong

Unu din trei români redirecționează 3,5% din impozitul pe venit către un ONG sau o cauză umanitară. Potrivit unui studiu recent comandat de World Vision România, 42% dintre cetățenii care nu redistribuie n-au un motiv anume pentru care nu o fac. Dacă 2.400 de formulare ar fi îndreptate către World Vision România, organizația ar putea să includă încă 100 de copii de la sate în programul de masă caldă la școală și două ore de sprijin pentru teme.

Din cei peste șase milioane de cetățeni cu venituri declarate la stat, în jur de 2 milioane redirecționează 3,5% din impozitul pe venit către o fundație, arată datele cele mai recente furnizate de ANAF. Asta înseamnă unu din trei români, deși procesul în sine nu costă nimic. Dintre cei care nu redistribuie, 42% dintre cetățeni n-au un motiv anume pentru care nu o fac și 13% cred că procedura este prea complicată. De fapt, însă, având în vedere că formularul se poate completa acum online, durează în jur de două minute întregul proces.

Pe de altă parte, numărul celor care redirecționează acest procent către o cauză în care cred a crescut semnificativ. În 2016 doar 1,4 milioane de cetățeni au redistribuit 3,5% către un ONG.

Câți copii poate ajuta World Vision România prin formularul de 3.5%?

Prin programul Pâine și Mâine, fundația oferă masă caldă la școală, două ore de sprijin cu temele, ateliere de dezvoltare personală, educaţie non-formală, precum şi tabere de vară pentru peste 1.300 de copiii (clasele 0-IV) din comunitățile vulnerabile de la sate. Anul acesta, World Vision România a lansat campania #PoatePoţi şi își propune să includă în program încă 100 de copii.

La 1 formular completat, organizația poate ține un copil timp de 2 săptămâni la școală. La două formulare, perioada se prelungește la o lună. Pentru 100 de copii fundația are nevoie în total de 2.400 de formulare. Calculul a fost făcut ţinând cont de salariul mediu brut.

Cum funcționează redistribuirea impozitului de 3,5% pe venit? 

  • Orice cetățean român cu venituri declarate plătește la stat un impozit pe venit. Din acest impozit (pe care statul îl ia oricum de la tine), tu poți redirecționa 3,5% către o fundație/organizație neguvernamentală (ONG) în misiunea căreia tu crezi;
  • De exemplu, dacă ești de părere că cea mai importantă investiție pentru viitor este în educația copiilor, poți să redirecționezi, gratis, 3,5% (link: https://bit.ly/3Jita7F) direct către Fundația World Vision România. Toată procedura are loc online, durează două minute şi, practic, schimbi destinația acestui procent din impozit.

Fiecare leu investit în educație aduce de opt ori mai mulți bani înapoi către stat

Pentru fiecare leu investit pentru educație, statul încasează peste 8 lei pentru un salariat cu studii superioare, arată studiul „Costul Educației“ realizat de World Vision România. Aceeași sursă arată că la fiecare ciclu de studii absolvit, veniturile unui cetățean se dublează. O persoană cu studii primare contribuie anual la bugetul de stat cu 10 mii de lei. Suma crește la 20.517 lei pentru absolvenții de școală profesională și la 40.000 de lei pentru cei cu studii universitare.

Cu toate acestea, românii alocă doar 1% din veniturile lor pentru educație, potrivit aceluiaşi studiu. Asta în contextul în care țara noastră se află pe primele locuri în Europa la analfabetismul funcțional, cei mai afectați fiind elevii din mediile dezavantajate (arată rezultatele de la testările PISA).

„Cred cu tărie că lumea se schimbă cu fiecare copil care are acces la educaţie. Mi-au confirmat-o poveştile de viaţă: povestea Mariei dintr-un sat din Vâlcea care nu avea cu ce să meargă la şcoală, care a fost ajutată de oameni buni şi acum lucrează ca inginer. Şi noi, şi Maria ştim că educaţia a salvat-o. Ne-o spun cifrele: fiecare leu investit în educația unui copil are o eficiență de 700% în viața lui de adult. Asta se traduce în independența și bunăstarea lui, cât și în potențialul de a contribui la rândul său la dezvoltarea comunității din care face parte. Toţi cei care cred în puterea educaţiei pot redirecţiona 3,5% impozitul pe venit către World Vision România. E gratuit şi durează două minute. Aici: https://bit.ly/3Jita7F.”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.

Despre World Vision România

World Vision România este o organizație care desfășoară programe de educaţie, intervenție umanitară, dezvoltare și advocacy, punând în centrul activității sale bunăstarea copilului. Organizația se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile și comunitățile, în scopul depășirii sărăciei și nedreptății. Fundația lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen. 

World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International, prezent în aproape 100 de țări din întreaga lume. În 30 de ani de prezență în România, am ajutat peste 500.000 de copii și adulți, în aproape 500 de comunități din 18 județe.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top