Now Reading
Fiinta umana este una spirituala

Fiinta umana este una spirituala

Revista Psychologies

John Welwood, psiholog
Biografie

● John Welwood este doctor in psihologie, profesor, psihoterapeut si scriitor. ● Con­duce work-shop-uri si stagii de formare in toata lumea. ● A formulat o abordare noua in psihologie, la intersectia dintre spi­ri­tualitatea orientala si stiin­tele occidentale ale psihicului.

Este cunoscut pentru lucrarile sale despre relatia de cuplu, privita ca mediu terapeutic de o complexitate si o eficienta fara egal. Practica el insusi meditatia budhista si sustine ca nu ne putem salva sau evolua in decursul vietii decat facand apel la dimensiunea spirituala.

Psychologies: Sunteti psihoterapeut, scriitor si profesor universitar. Care este ideea esentiala a cartilor dvs.?
John Welwood:
Pornesc de la premisa ca fiinta umana este, prin e­senta sa, una spirituala si ca, pentru a trai la adevaratul nostru po­tential, trebuie sa luam in considerare toate straturile fiintei noastre, trecand dincolo de sine.

In aceasta idee, am incercat sa integrez cu­noas­terea spirituala a Orientului si tehnicile occidentale ale psihologiei, aratand nu numai ca ele nu in­tra niciodata in conflict, ci dimpotriva, unificate, ele constituie o cale ce reuneste dimensiunile majore ale fiintei… Am incercat sa combin meditatia budhista si concluziile ultimelor experimente.

Intr-o lume in care asistam la o dizolvare a relatiilor interumane, dvs. afirmati ca vindecarea vine din iubire.
Iubirea este starea fundamentala a fiintei si in absenta ei nu exista bu­curie. Iubirea este inceputul fi­in­tei noastre, ne nastem din iubire si avem nevoie vitala de ea in primii ani ai vietii. Ceea ce ne impiedica sa fim fericiti si senini este absenta iubirii. Acest gol ne afecteaza nu numai in re­la­tiile noastre intime, ci si la nivelul ca­litatii vietii noastre si, prin refle­xie, afecteaza si lumea in care tra­im.

Cartile mele sunt practice, pentru ca nu am incetat niciodata sa fiu un occidental. Sunt psiholog inainte de toate si cunosc exigen­te­le breslei.

Exista o cale concreta, practica, pe care o propuneti pentru a ne simti fericiti?
Da, nu cred ca trebuie sa ne limitam la teorie. In cartile pe care le scriu eu astazi sunt descrisi pasii pe care-i putem face pentru a ne redescoperi adevarata natura, o natura profund spirituala, cred eu. Bucuria de a exista pur si simplu este consecinta acestei redescoperiri. Este o senzatie innoita de bine. Perpetua, noua, constanta.

In ce fel relatia de cuplu este terapeutica, vindecatoare?

In sensul ca, atunci cand iubim cu adevarat pe cineva, ne deschidem in sens profund. Asadar, ne expunem ranile sufletesti anteri­o­a­re, cele cu care venim in aceasta re­latie. Nu exista terapeut care sa poata face asa ceva in cabinet, in mod complet, pentru pacientul sau. Numai iubirea face asta.

Astfel ca iubirea si cuplul devin spatiul unei enorme sinceritati, al unei complete dezgoliri fata de noi insine si fata de celalalt. Daca aceasta deschidere este constientizata, atunci avem sansa ca aceasta deschidere sa se transforme in incredere, in sentimentul ca suntem iubiti pentru ceea ce suntem.

Este o imensa eliberare si este, in acelasi timp, foarte terapeutic. Il descoperim pe celalalt si pe noi insine intr-o superba stare de plinatate a umanitatii noastre. Aceasta este, cred eu, adevarata iubire. O excelenta terapie.

de citit:
Iubiri perfecte, relatii imperfecte
John Welwood

Editura Elena Francisc Publishing, 2007
John Welwood, Iubiri perfecte, relatii imperfecte, Editura Elena Francisc Publishing

.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top