Tata si televiziunea – de Irina Pacurariu
„Eu, de 20 de ani, am o singura emisiune preferata!“ – asa mi-a spus taica-meu acum cateva zile. Ma sunase ca sa comenteze pretiozitatea unei vedete autohtone care-si transformase programul pe care-l modera la televizor in platforma electorala.
Pentru ca tatal meu traieste intr-un orasel de provincie in care intamplarile de la televizor sunt subiecte de discutie la masa de duminica. Tatal meu este un personaj in toata regula. Si-a trait tumultuos tineretea, impreuna cu prietenii din facultate, fara gluma, au si infiintat o organizatie a celor „Patru Mari Romani”, grup „subversiv”, care se opunea regimului colectand istorii de viata pentru o antologie a represiunii din bodega garii, calarind cai albi pe strazile din mahalalele Iasiului si arzand steaguri ale partidului comunist in camarutele inchiriate unde isi traia studentia.
Mai tarziu, mult dupa esuatul mariaj cu mama, devenit intreprinzator local in orasul bunicilor, s-a mandrit o perioada cu statutul de unic posesor de locomotiva si cale ferata din Romania. Adevarat este ca sinele nu se intindeau decat un kilometru, iar locomotiva, care scartaia din toate cele, tragea doar cateva vagoane de combustibil, pe care le muta din depozit intr-o statie de imbuteliere, le descarca si o lua de la capat.
Cu toata slabiciunea lui pentru inedit, ca sa nu mai vorbim de dragostea pentru pasari si animale mici – mai nou si-a amenajat in curte o adevarata menajerie, unde a adunat de la bibilici la caini de rasa si struti – nu-l prea banuiam sa urmareasca de doua decenii „Teleenciclopedia”. Alta emisiune atat de longeviva nu prea stiam sa existe, dar cum aveam toate motivele sa aflu la ce se referise, am cerut precizari.
„Este singura emisiune care imi da, cu cateva ore inainte sa inceapa, sentimentul ca as putea fi Stapanul Universului. Ma visez cu lumea la picioare si imi da voie sa sper ca voi putea obtine absolut tot ce-mi doresc doar la o ridicare din spranceana“. Chiar ca nu-mi trecea deloc prin cap la ce se putea referi, asa ca pur si simplu am rabufnit: „Dar spune-mi odata despre ce este vorba!“.
„Ce-i atat de greu? Despre ce-as putea vorbi decat despre tragerea Loto? Nu stii ca joc dintotdeauna la 6 din 49? Inca n-am castigat niciodata, dar mai sper. Si daca nu-mi ies numerele, poate tot gasesc vreo banca sa dea credite cu garantie castigul de la Loto… Ar fi o afacere, nu?“.
Este un foarte apreciat jurnalist de televiziune. Dupa proiectele Poveste fara sfarsit, Inima de roman si Profesori de milioane pe care le-a prezentat si realizat, Irina Pacurariu a realizat o serie de documentare despre romanii care au ales, in ultimii 15 ani, ca solutie de supravietuire o tara de imprumut prin seria de reportaje Cealalta Romanie. Nu intamplator, din 1996 pana in 2000, Irina Pacurariu a fost premiata anual de catre APTR pentru activitatea ei jurnalistica (premii pentru reportaj in 1996, 1997, 1999 si 2000, Marele Premiu in 1998 si Premiul Jurnalistul anului in 1999). In a doua jumatate a anului 2006 si inceputul lui 2007, am vazut-o pe Irina cutreierand Europa, pentru a gasi Un european ca mine, emisiune in care a pus in oglinda meseriasi romani si europeni. Tot in 2007, vedeta a realizat si emisiunea Descopera Europa ta! Vedeta s-a implicat si in campania TVR – Mari Romani. Despre proiectul din care a facut parte, ea declara: Am trait de zeci, sute de ori, taceri in fata unei intrebari pe care o auzeam de la altii: „ De ce oare ne-am nascut aici? Cu ce-s nemtii sau ungurii mai buni? tara bogata, dar fara noroc! Dar cred ca trebuie sa existe un moment, fie el si dupa 45 de ani de istorie schioapa si 15 de manuale alternative, cand poporul roman va avea curaj sa se uite in oglinda. S-ar putea sa fie surprins, sa-i placa ceea ce vede.