Now Reading
Originile filozofice ale Gestalt terapiei

Originile filozofice ale Gestalt terapiei

Revista Psychologies

Fenomenologie – concepte de baza

a. este mai important sa descrii decat sa explici: intrebarea „cum?” precede „de ce?”;

b. ceea ce este esential este traiul imediat, asa cum este el simtit corporal, dar si procesul care se deruleaza intr-un anumit moment, intr-un anumit loc;

c. perceptia noastra despre lume si despre anturajul nostru este dominata de acei factori subiectivi irationali, care le confera un sens diferit pentru fiecare dintre noi in parte;

d. acest lucru declanseaza, in particular, importanta unei constientizari a propriului corp si a timpului trait, ca experienta unica a fiecarui om, straina de orice teoretizare stabilita anterior.

Existentialism -concepte de baza

a. prioritatea trairii concrete, in raport cu principiile abstracte. Poate fi considerat „esential” tot ceea ce se raporteaza la modul omului de a-si demonstra existenta, de a si-o asuma, de a si-o orienta, de a o dirija. Intelegerea de sine pentru a trai, pentru a exista, fara a-si pune întrebari teoretico-filosofice, este existentiala: aceasta este spontana, traita, departe de a fi savanta;

b. particularitatea fiecarei experiente individuale, obiective si subiective;

c. notiunea de responsabilitate specifica fiecarei persoane, care participa activ la constructia propriului proiect existential si care confera un sens original celui care o simte, creandu-si zi de zi libertatea sa relativa.

Astfel Noel Salathe considera Gestalt drept „o care abordeaza cinci constrangeri existentiale fundamentale: sfarsitul, responsabilitatea, singuratatea, imperfectiunea si absurdul.

Pentru noi, nu este vorba de constrangeri de care ne legam cu incapatanare, ci de intrebari si lucruri centrale, deseori mobilizatoare.”

Astfel, putem spune ca terapia Gestalt este o abordare „fenomenologica clinica”, centrata pe descrierea subiectiva a (re)sentimentelor clientului in fiecare caz particular si prin constientizare a ceea ce se intampla intre el si terapeut.
 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top