Now Reading
Superstitia in secolul XXI

Superstitia in secolul XXI

Revista Psychologies

superstitie, scaraEfecte pozitive:
Primul dintre ele este cel adaptativ. Toate acele ganduri care ne vin nu fac decat sa ne pregateasca pentru o situatie. Superstiile nu se rezuma doar la aspecte negative, asa ca daca vezi un cal alb poti crede ca vei avea noroc, sa devii mai bine dispus si mai deschis catre experiente pozitive.
Foxman (apud The Psychology of Superstition) sustine ca superstia are un efect reglator, placebo. Daca tu chiar crezi ca ceva te va ajuta, atunci chiar vei avea mai multe resurse, mai multa incredere. Este o forta extraordinara in credinta”, zice el. Acelasi lucru este sustinut si de studiul Laurei King, profesor doctor la University of Missouri, Columbia, publicat in Journal of Personality and Social Psychology (Vol. 92, No. 5) care arata ca oamenii optimisti tind sa aiba superstitii pozitive care ii energizeaza.
Pana la urma, este normal sa avem frici in fata noului si sa ne facem anumite idei despre ce va urma pentru ca adaptarea sa fie mai rapida si mai sigura.

Efecte negative:

  • Cel mai aspru este tulburarea de comportament denumita obsesiv-compulsiva. Unii oameni cred ca daca ies cu stangul pe usa dimineata le merge rau si se pot intoarce de la mijlocul drumului ca sa mai iasa o data pe usa. Un caz foarte interesant prezentat de Scott Peck in Psihologia minciunii este al unui barbat care era sigur ca va muri data viitoare cand va trece peste un anumit pod, cand o anumita groape din asflat va fi umpluta, cand va ajunge la un anumit numar in numararea banilor etc. Astfel de comportamente sunt patologice si superstitia este ceva specific lor. Pot fi extrem de anxiogene si persoana traieste adevarate momente de groaza in preajma lor, asa ca doar tratamentul psihiatric ii poate fi de ajutor.
  • Daca nu se ajunge in sfera patologiei, experimentata sistematic si perseverent, superstitia poate crea dezechilibre in organism. Multa energie risipita degeaba si chiar comportamente dezadaptative.
  • Cu siguranta nu ne miram cand cineva ne intreaba ce zodie suntem, dar daca ne arata ca este pasionata de toate zodiacele din ziare ne punem semne de intrebare. De aici, catalogarea, marginalizarea celor cu o inclinatie speciala catre superstitie.
  • In plus, chiar la nivel de relatie se experimenteaza neautentic trairea. Daca cineva are ochi verzi, e musai sa ne insele? Astfel se creeaza si prejudecatile si se deterioreaza multe dintre raporturile umane.

Ce ramane de facut? Masura in toate, chiar si in mintea noastra, adica in locul cel mai greu de controlat.

de Alina Croitoru
Foto: Arhiva Edipresse.

Pages: 1 2 3
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top