Now Reading
Terapia centrata asupra persoanei

Terapia centrata asupra persoanei

Revista Psychologies

terapie


Cu incredere, respect si autenticitate, terapia centrata pe persoana este o abordare psihoterapeutica optimista a omului, creditat ca fiind capabil sa ajunga si sa ramana la cel mai inalt nivel al conditiei sale.

Orientarea psihoterapeutica centrata pe persoana a fost fundamentata de Carl Ransom Rogers (1902-1987) sub numele de „terapie non-directiva”, denumita apoi „centrata pe client“, iar in prezent recunoscuta drept „psihoterapie centrata pe per­soana“. Aceasta abordare psihoterapeutica este una de tip umanist, avand ca principiu optimismul cu privire la natura umana.

Psihoterapeutul devine un simplu in­sotitor al clientului sau, client care se va simti liber sa isi exploreze gandurile, sentimentele reale, acceptandu-le, indiferent de con­tra­dictiile lor, si integrandu-le, asa cum sustine psihoterapeutul Georgeta Niculescu, in propriul „self“. Carl Rogers a pus la baza psihoterapiei sale principiul conform caruia orice organism viu are tendinta innas­cuta de a-si dezvolta capacitatile si structurile naturale la un nivel optim atunci cand este plasat in conditiile de mediu potrivite, capacitate cunoscuta sub numele de „tendinta de actualizare“.

Aceasta tendinta de actualizare da oamenilor sansa de a trai autentic si plenar momentele din viata lor, acceptand ceea ce li se intampla, pe ei insisi – intr-un mod mult mai obiectiv si mai consistent.

Desfasurarea unei sedinte

Nu exista retete, fiecare individ este o valoare particulara si este asistat intr-un mod specific lui si nevoilor sale. Georgeta Niculescu aminteste un aspect esential al curei centrate pe persoana, si anume faptul ca terapeutul nu urmareste in procesul terapeutic sa il schimbe pe client, ci sa il asiste intr-un mod suportiv, fiind tot timpul empatic, congruent, pozitiv si acceptandu-l necon­di­tio­nat pe cel din fata sa, pana acolo unde clientul doreste sa ajun­ga. In cabinetul de psihoterapie centrata pe persoana este o atmosfera cal­da, de intelegere, prin care clientul ajunge sa se simta acceptat, in­teles si valorizat ca persoana.

El se va simti liber – chiar pentru prima data in viata, in unele cazuri – si mai ales capabil sa isi exploreze gandurile si sentimentele reale, acceptand si par­ti­le mai putin bune ca furia, ura, drept parti ale propriului „self“.  Aceasta sinceritate ii vindeca blocajele si traumele, deschizandu-l catre sine, cel care este si cel care poate sa devina.

Terapia Centrata pe Persoana: pentru cine?

Avand la baza principii foarte sim­ple si nonintruzive, psihoterapia centrata pe persoana este foarte eficienta pentru o mare varietate de persoa­ne care isi exprima deschis nevoia de a fi ajutate. Georgeta Niculescu aminteste des­pre oameni cu probleme intampinate intr-un moment al vietii lor, persoane care sufera de comportamente anxioase cauzate de stres, persoane cu tulburari nevrotice, psihosomatice sau somatoforme, adulti cu probleme de adaptare, copii cu dificultati scolare si de adaptare, adolescenti cu diverse tulburari de comportament, parinti care au probleme de relationare si comunicare cu copiii lor. Inca din anii ’80, in cadrul aces­tei abordari exista metode de in­terventie specifice persoanelor psihotice, care nu sufera de o pierdere profunda a contactului cu realitatea, si celor cu dizabilitati, metode reunite sub forma preterapiei.

In urma unei psihoterapii incununate de succes, se constata o tendin­ta crescuta de autoacceptare, ceea ce inseamna ca persoana tin­de sa se perceapa pe sine ca pe o fiinta umana deosebita si valoroa­sa, care merita respect si nu dezapro­bare, al carei sistem de norme si valori se bazeaza pe experienta pro­prie si nu pe dorintele sau valorile altora si care actioneaza degajat, in conformitate cu aceasta autoa­preciere.
In acelasi timp, clientul se percepe mai obiectiv si se simte capabil sa actioneze mai spontan, mai indepen­dent, putand face fata mai bine problemelor sale de viata.

Astfel, el se percepe ca fiinta integrata si nu divizata sau izolata, ceea ce inseamna o apropiere intre „self“-ul real si „self“-ul ideal. Datorita acestor modificari, viata interioara a clientului devine mai pu­tin tensionata si mai agreabila.

Psihoterapia Centrata pe Persoana in Romania

–  Terapia rogersiana exista in tara noas­tra din 1999, cand o echipa de formatori din cadrul asociatiei OGWG Austria a pus bazele unui grup de formare de 15 persoane, psihologi si medici, ca­re
s-au reunit in 2001 in Asociatia Ro­ma­na de Psihoterapie Centrata pe Persoana.
–  Interesul pentru acest gen de terapie este in continua crestere. Anul acesta, Editura Trei a lansat pentru prima data in Romania una dintre cele mai importante carti ale lui Carl Rogers, A deveni o persoana. Perspectiva unui psihoterapeut, pe data de 15 noiembrie in cadrul semninarului „A deveni o persoana”, organizat de Asociatia Romana de Psihoterapie.
–  Daca doresti sa urmezi acest tip de terapie, Asociatia Romana de Psihoterapie Centrata pe Persoana (ARPCP),
cu adresa online www.psihoterapierogersiana.com, este o sursa potrivita pentru mai multe informatii si un posibil inceput .
–  O sedinta dureaza 45-50 de minute, dar nu mai mult de o ora. Costurile sunt diferite de la terapeut la terapeut, tinandu-se cont si de situatia financiara a clientului, pentru ca psihote­rapia nu trebuie sa fie ceva lipsit de valoare, dar nici ceva frustrant.
–  Celor care vor alege sa inceapa o psihoterapie centrata pe persoana le vom fi alaturi intr-o terapie individuala sau de grup pe drumul complex, fascinant, uneori dureros al dezvoltarii personale si al implinirii ca fiinte sociale si umane.

„Acum cred in mine“

Diana, 38 de ani

„Era a treia oara cand un partener dintr-o relatie de lunga durata ma parasea pentru o alta femeie. Aveam nevoie de ajutor, de data aceea simteam ca nu ma mai pot descurca singura. Asa ca am mers la o psihoterapeuta, care m-a ajutat intr-un mod foarte firesc sa aflu ce era cu mine. Am reusit sa plang, sa fiu furioasa, sa ma exteriorizez si sa inteleg ca facusem tot posibilul ca relatiile sa esueze in acest fel pentru ca fugeam de anumite probleme ale mele, foarte vechi. M-am simtit respectata si aprobata pentru ceea ce sunt si ceea ce fac, iar in mai putin de jumatate de an am scapat de multe semne de intrebare. Acum sunt pregatita pentru o noua relatie si cred foarte mult in ea, pentru ca acum cred in mine asa cum sunt.”

A deveni o persoana, Carl Rogers, Editura Trei


de citit:
A deveni o persoana
de Carl Rogers
Editura Trei, 2008

Adaptare de Alina Croitoru
Ilustratie: Simona Dumitriu, pentru Psychologies Romania

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top