Now Reading
Care sunt semnele abuzului narcisist?

Care sunt semnele abuzului narcisist?

Valeria Jalenco
care-sunt-semnele-abuzului-narcisist

Cum ne ajută terapia și aromaterapia să ne vindecăm rănile provocate de relația cu un narcisist

Definiția generală

Ați gătit vreodată ceva delicios în bucătărie și cineva intră și spune „Wow, miroase grozav!”? Brusc îți dai seama că nu simți deloc mirosul mâncării. Ați devenit, după cum se spune, „oarbă de nas”. Deoarece mirosul mâncării gătite crește treptat în timp, iar receptorii de miros din nas s-au adaptat. Fiecare mică schimbare a devenit noua normalitate. Persoana care a intrat în bucătărie nu a experimentat această adaptare treptată, așa că este lovită de acest miros dintr-o dată.

care-sunt-semnele-abuzului-narcisist1

Un lucru similar se întâmplă adesea cu abuzul narcisist. Începe minor și crește treptat, așa că te obișnuiești la fiecare pas. În același timp, narcisistul poate folosi tactici de manipulare pentru a te face să te întrebi ce se întâmplă și să te facă să simți că ești de vină pentru felul în care te simți.

Există două moduri de a privi acest abuz: 

  • Semnele abuzului narcisist: Prin aceasta mă refer la semnele abuzului în sine (abuz verbal), adică la ceea ce vă spune și vă face (răspuns cognitiv la reacțiile tale) narcisistul care poate fi clasificat drept abuz.
  • Simptomele abuzului narcisist: Aceasta înseamnă simptomele pe care le experimentați ca urmare a abuzului respectiv, cum ar fi modificări ale comportamentului tău (te izolezi, devii mai sensibilă și instabilă emoțional) sau ale stării tale emoționale/ mentale.

Cererile nerealiste

Cererile nerealiste din partea partenerului narcisist sunt formulate astfel încât este sub semnul întrebării comunicarea adecvată și deschisă. Într-o relație normală sunt doi oameni care vor să fie fericiți. Angajamentul de a fi cu cineva înseamnă că știi să îți porți grija singur și apoi îți alegi un om cu care să explorezi lumea din jurul tău. Când merge vorba despre un abuz narcisist lucrurile stau diferit. Partenerul narcisist neglijează nevoile victimei și o distruge pe interior.

Abuzul narcisist poate lua și forme mai subtile:

  1. Folosirea sarcasmului
  2. Criticarea în mod excesiv, poate deghizat în glume sau uneori livrat în fața altor persoane
  3. Întreruperea
  4. Minimizarea, dacă ți se întâmplă ceva pozitiv, ei spun că nu este chiar atât de bun

Terapia + aromaterapia: este normal să nu fie totul roz într-o relație

Calitatea relațiilor interpersonale dictează ritmul vieții noastre. Putem urmări cu ochiul liber fericirea sau nefericirea în ochii cuiva.

Ajungem la un terapeut sau aromaterapeut de cele mai multe ori din cauza sentimentului de vinovăție. În relațiile dificile ne biciuim fără să vrem. Orice narcisist are puterea de a simți mirosul vinovăției. Relația cu un partener narcisist este o adevărată provocare, dar și un prilej de a depăși o serie de traume din copilărie.

care-sunt-semnele-abuzului-narcisist2

În procesul de vindecare există nenumărate abordări, nu se poate măsura eficiența fiecăreia fiindcă suntem unici și fiecare model are rezultate diferite: totul depinde de forma psihică a persoanei. 

Ce este mai eficient când ieșim dintr-o relație abuzivă cu un narcisist?

În procesul de vindecare/ despărțire avem nevoie de toate câte puțin. Terapia ne ajută să conștientizăm prin ce experiență am trecut, aromaterapia vindecă rănile deschise provocate de lipsa de căldură în relație. De cele mai multe ori terapia este sprijinită de aromaterapie. Uleiurile esențiale deblochează un șir nenumărat de emoții refulate, care doar prin recunoașterea lor pot fi tratate.

Recomandările unui aromaterapeut

Lipsa de căldură și iubire ne afectează grav succesul în viață. Echilibrul emoțional poate fi refăcut prin utilizarea unor amestecuri de uleiuri esențiale care contribuie la procesul de refacere: uleiul esențial de mușcată, portocal, lămâie și levănțică.

O altă viață 

„A trăi” este o acțiune. Primul efect datorat uleiurilor esențiale este pofta de viață, de mâncare, de conectare cu natura. Terapeutul ar trebui să contribuie la identificarea nevoilor și dorințelor, acestea vor pune baza piramidei nevoilor. Piramida nevoilor va forma șablonul rutinei de zi actualizate. O rutină zilnică în care primești plăcere de la viață așa cum este ea, cu bune și cu rele.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top