Now Reading
Impactul emoțiilor asupra sănătății

Impactul emoțiilor asupra sănătății

Revista Psychologies
impactul-emoțiilor-asupra-sănătății

Omul pare că a știut dintotdeauna că mintea lui exercită o influență puternică asupra corpului său și că gândurile pot avea efecte utile sau dăunătoare asupra emoțiilor sale și sănătății fizice. Vorbe din popor precum „a murit de inimă frântă” sau „a pierit de durere” exprimă această relație.

Noile cercetări validează această cunoaștere intuitivă ancestrală, arătând că emoțiile sănătoase trebuie trăite și exprimate într-un mod corespunzător pentru a îmbunătăți starea mintală și fizică. Emoțiile nesănătoase sau emoțiile sănătoase cărora nu li se permite exprimarea pot suprima energia vieții și pot crește tendința către mecanisme de adaptare nesănătoase, boli cronice sau manifestări autoimune.

Ne-am obișnuit să clasificăm emoțiile în pozitive sau negative, dar o modalitate mai bună de a le evalua ar fi să observăm cum afectează perspectiva generală asupra vieții într-un set dat de circumstanțe. De exemplu, în unele situații, furia sau frica pot reprezenta o reacție pozitivă, în timp ce în altele pot fi nepotrivite și, prin urmare, negative.

Emoțiile negative și sănătatea

Problemele de sănătate pot apărea atunci când emoțiile negative sunt rezultatul concentrării excesive asupra trecutului sau a anxietății constante, și nu o reacție la situația actuală.

Neuroticismul este o trăsătură de personalitate fundamentală, caracterizată de anxietate, teamă, dispoziție variabilă, îngrijorare, invidie, frustrare, gelozie și singurătate. Persoanele cu un scor înalt în ceea ce privește neuroticismul vor simți mai des decât ceilalți anxietatea, furia, vina și depresia.

Astfel de persoane au un răspuns amplificat la factori de stres, interpretează diverse situații ca fiind amenințătoare, iar frustrările minore le sunt foarte dificile. Adesea, sunt timizi și pot avea dificultăți în controlul impulsurilor și amânarea satisfacerii dorințelor.

Dereglarea imunitară ca rezultat al factorilor psihologici, cum sunt emoțiile nesănătoase, ar putea fi mecanismul subiacent îmbătrânirii, bolilor cardiovasculare, osteoporozei, diabetului de tip 2, artritei, unor forme de cancer și chiar fragilității, prin producția de substanțe inflamatorii în organism ca răspuns la afectul negativ.

Emoțiile pozitive și sănătatea

Dimpotrivă, o perspectivă pozitivă asupra vieții este asociată cu tensiune arterială mai scăzută, reducerea riscului cardiovascular, controlul mai bun al greutății, niveluri sănătoase ale zahărului din sânge și o viață mai lungă. Sănătatea neuronală și funcționarea neurală, sănătatea cardiovasculară, funcția imunitară și fiziologia endocrină sunt implicate în răspunsurile la stres.

Reglarea emoțională

Capacitatea de a-ți controla emoțiile și de a promova o mentalitate pozitivă ar fi, așadar, de ajutor pentru a te adapta bine la mediul în care trăiești, îmbunătățind atât starea de bine fizică, cât și sănătatea emoțională.

Când emoțiile pozitive predomină, nu este vorba doar despre fericire pură. În schimb, persoanele cu astfel de emoții tind să facă față mai bine situațiilor dificile, recăpătându-și capacitatea de a merge mai departe în viață și de a face față mai ușor cerințelor impuse. Acest lucru se numește reziliență emoțională și este de neprețuit dacă vrei să trăiești cu sens și scop în ciuda situațiilor dificile.

Citește continuarea articolului în Revista CARIERE!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top