Now Reading
Semne care indică o cădere nervoasă

Semne care indică o cădere nervoasă

Avatar photo
Semne care indică o cădere nervoasă

Toată lumea se confruntă cu stres și anxietate atunci când se simte sub presiune, de obicei la niveluri gestionabile. Când stresul și sentimentele de îngrijorare sau anxietate apar foarte des și ating un nivel cu impact puternic asupra vieții de zi cu zi a unei persoane, atunci putem vorbi despre o cădere nervoasă.

O cădere nervoasă sau emoțională, cunoscută și sub denumirile de colaps nervos sau prăbușire nervoasă, se recunoaște printr-o  perioadă de stres emoțional sever, în care te poți simți paralizat și complet incapabil să faci față provocărilor vieții.

Termenul de cădere nervoasă nu este un diagnostic oficial și nu este folosit de comunitatea medicală. Cu toate acestea, uneori este folosit pentru a descrie când suferința devine brusc atât de copleșitoare încât o persoană nu poate funcționa în viața de zi cu zi. O cădere nervoasă poate fi, de asemenea, un semn al unei alte stări de sănătate mintale subiacente, cum ar fi depresia sau anxietatea severă.

O cădere nervoasă poate fi o experiență extrem de dificilă și copleșitoare. Apare atunci când te confrunți cu dificultăți semnificative din punct de vedere emoțional. Poate fi declanșată de stres intens, traume emoționale, pierderi sau schimbări majore în viața ta personală sau profesională.

Cât de des ai avut în ultima perioadă astfel de gânduri?

„Îmi pierd controlul.”

„Totul merge prost și nu știu ce să fac.”

„Sunt copleșit mental, fizic și emoțional.”

„Sunt blocat și nu știu cum să ies din asta.”

„Nu va fi bine.”

„Nu pot face asta. Renunț.”

„Vreau doar să se termine.”

În plus, poți experimenta și anumite simptome emoționale și fizice în timp ce te apropii sau treci printr-un astfel de moment.

 Simptome emoționale:

  • Ai anxietate și nu poți să o gestionezi
  • Te simți izolat/ă – dezinteresat/ă de compania familiei și a prietenilor sau te retragi de la activitățile zilnice obișnuite
  • Te simți copleșit/ă – incapabil/ă să te concentrezi sau să iei decizii
  • Ești schimbător/oare – te simți deprimat/ă; epuizat/ă; ai izbucniri emoționale de furie incontrolabilă, frică, neputință sau plâns
  • Te simți depersonalizat/ă – nu te simți ca tine însuți sau te simți detasat/ă de situații
  • Ai stări de delir – nu poți distinge realitatea de imaginație
  • Ai halucinații – amintiri vii ale unui eveniment stresant sau traumatic, pot fi asociate cu tulburarea de stres post-traumatic
  • Te simți paranoic/ă – crezi că cineva te urmărește sau te spionează

Simptome fizice:

  • Oboseală și lipsă de energie: poți te simți constant epuizat și lipsit de energie pentru activitățile zilnice
  • Dureri corporale: disconfort fizic, cum ar fi dureri de cap, dureri musculare sau senzație de greutate în corp
  • Probleme digestive: disconfort sau tulburări digestive
  • Bolile frecvente – epuizarea te poate face susceptibil/ă la infecții
  • Dureri musculare – mușchii dureroși și rigizi, în special în maxilar, gât sau spate din cauza tensiunii musculare
  • Probleme cardiace – senzația că inima îți bate repede, senzație de strângere în piept sau un nod în gât, care poate părea dificil de respirat (atac de panică)
  • Transpirații – bufeuri de căldură sau frig și mâini umede

Cum se tratează o cădere nervoasă?

Dacă te regăsești în mai multe din simptomele prezentate în acest articol la un nivel sever, primul lucru pe care îl ai de făcut este să cauți ajutor specializat. Terapia poate include consiliere sau terapie cognitiv-comportamentală.

Dacă ai stări și simptome ușoare, schimbările simple de stil de viață pot ajuta să faci față stresului și anxietății. Având grijă la dieta ta, la exercițiile fizice și la obiceiurile de somn, poți să îți modifici cu succes starea emoțională generală.

Schimbarea stilului de viață te poate ajuta să previi o cădere nervoasă. În plus, reziliența te poate ajuta să te redresezi după experiențe stresante.

Tehnicile de relaxare, cum ar fi meditația sau exercițiile de respirație, ar putea, de asemenea, să ajute și pot fi practicate atunci când simți că nivelurile tale de stres cresc.

Învață să recunoști semnele care indică faptul că ai dificultăți în a face față unor situații dificile. Dacă poți recunoaște semnele unei căderi nervoase, atunci poți acționa și poți cere ajutor înainte de a ajunge la punctul maxim de presiune.

 

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top