Now Reading
Curajul de a iubi din nou

Curajul de a iubi din nou

alina-rânbu
curajul-de-a-iubi-din-nou

Curajul de a iubi din nou este o calitate esențială în viața noastră, care ne permite să ne deschidem inimile și să ne dăm șansa de a trăi din plin experiențele frumoase ale iubirii, chiar dacă am suferit în trecut din cauza unor relații eșuate sau dezamăgitoare.

Dacă ai suferit o traumă în iubire, este posibil să te întrebi dacă poți să fii într-o relație sănătoasă și iubitoare, uneori chiar să te întrebi dacă meriți să fii iubit. Răspunsul este da, dar uneori poate fi provocare. Atunci când trăim evenimente traumatice, acestea pot duce la sentimente de frică, durere şi confuzie care pot interfera cu capacitatea noastră de a avea încredere şi de a ne conecta cu ceilalți.  Pentru a ne deschide inima către iubire este important să înțelegem ce este trauma, cum să ne vindecăm de ea, dar și ce reprezintă o relație sănătoasă.

Ce reprezintă o traumă?

Trauma este un răspuns emoțional intens experimentat după ce o persoană a fost expusă la un eveniment sau o situație foarte stresantă.

Trauma este o experiență profund personală, influențată de experiențele, convingerile și interpretările noastre din trecut. Oamenii pot interpreta și pot face față traumei în mod diferit în funcție de mediul cultural, valorile personale și sistemele de sprijin. Credințele și interpretările modelează percepțiile, iar sistemele de sprijin, cum ar fi familia, prietenii și profesioniștii din domeniul sănătății mintale, au un mare impact asupra recuperării și sprijinului emoțional.

Experiențele traumatice sunt subiective: experiența traumatică a unei persoane poate să nu fie de aceeași intensitate și semnificație pentru o altă persoană, diferența o fac credințele noastre și felul în care interpretăm lucrurile. Iar de cele mai multe ori, efectele traumei pot avea implicații de lungă durată asupra sănătății noastre mintale și emoționale. Aceste efecte pot include tulburări de stres post-traumatic, depresie, anxietate cronică și dificultăți în relaționarea cu ceilalți. De asemenea, trauma poate afecta capacitatea noastră de a face față situațiilor stresante ulterioare și poate influența negativ calitatea vieții noastre în general.

Compasiunea – Antidotul pentru Traumă

Este important să știi că nici o persoană nu este definită de experiențele din trecut sau de traumele pe care le-a experimentat. Tu nu ești ce-ți s-a întâmplat, tu ești ceea ce alegi să devii în urma a ceea ce ai experimentat. Ești demn de iubire și de conectare, indiferent de istoricul sau de punctele tale de durere. Dezvoltarea compasiunii de sine este esențială pentru a merge mai departe, onorând în același timp cine ești astăzi. Compasiunea implică recunoașterea punctelor de suferință, fără a ne judeca sau rușina, oferindu-ne în același timp bunătate și înțelegere, dar și timpul necesar pentru vindecarea lor. Odată ce ai dezvoltat compasiune pentru tine, vei putea să o practici şi cu cei din jur, înțelegând că nu ești singur în lupta ta, și pentru ca ai depășit-o, vei putea să ai compasiune și față de cei care încă mai fac eforturi să-și vindece rănile. Compasiunea de sine este un act de empatie şi acceptare, care ne permite să ne conectăm cu noi înșine într-un mod autentic şi să ne oferim sprijinul de care au nevoie pentru a putea mere mai departe. Este important să fim conștienți că fiecare persoană are propriile lupte şi că putem fi o sursă de încurajare și pentru cei din jur, odată ce am dezvoltat compasiunea pentru noi înșine.

Prin practicarea compasiunii, putem crea un mediu mai empatic și mai înțelegător în jurul nostru, unde oamenii se simt acceptați și susținuți în drumul lor spre vindecare.

Curajul – Sursa puterii de a merge înainte

În procesul vindecării, este nevoie să cultivi şi curajul de a merge mai departe, toată lumea are momente de dificultate în viață, dar contează ce facem în acele momente. Te alegi pe tine şi o variantă mai bună a vieții tale, sau te oprești din frică sau din neîncredere că se poate mai bine?!

Curajul nu este numai despre a merge mai departe, curajul este și despre a trăi asumat și a recunoaște responsabilitatea pe care o porți pentru situațiile pe care le-ai creat în viața ta, despre responsabilitatea pe care o ai în relațiile pe care le trăiești, despre a lăsa în urmă ce nu-ți mai servește și despre a îți da voie să iubești și să te lași complet iubit.

O nouă iubire

Când vine vorba de o relație sănătoasă, Dr. John Gottman sugerează să fii atent la cinci elemente care ar trebui să fie prezente în relația ta:

  1. onestitate (o bună comunicare),
  2. transparență (conversații deschise despre nevoi/ așteptări),
  3. acțiuni etice (respectarea promisiunilor/ comportament respectuos),
  4. dovezi de alianță (sprijin reciproc)
  5. angajament (obiective pe termen lung)

Acești factori vor contribui la construirea încrederii între parteneri, astfel încât fiecare persoană să se simtă în siguranță în cadrul relației. Dacă aceste elemente nu au fost prezente în relația anterioară, poate este momentul potrivit să le iei în considerare, atunci când te pregătești pentru următoarea relație. Cu cât ești mai clar cu ce îți dorești, cu atât îți va fi mai ușor să selectezi din multitudinea de posibilități pe care viața o are de oferit.

Gândul final

Doar pentru că în acest moment, relațiile sunt o provocare pentru tine din cauza suferințelor din trecut, nu înseamnă că trebuie să fie întotdeauna așa. Cu autocunoaștere, compasiune şi un partener înțelegător alături de tine ai toate instrumentele necesare pentru a crea o conexiune satisfăcătoare care îți onorează valorile.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top