Now Reading
Știința serotoninei: cum poate masajul să îmbunătățească starea de spirit și bunăstarea generală

Știința serotoninei: cum poate masajul să îmbunătățească starea de spirit și bunăstarea generală

Revista Psychologies
Știința serotoninei: cum poate masajul să îmbunătățească starea de spirit și bunăstarea generală

De ce oamenii merg la masaj? Ai putea crede că răspunsul este simplu: ești motivat/ă de dorința de a obține un efect estetic (de exemplu, corectarea siluetei) sau terapeutic (cum ar fi tratamentul herniei de disc). Dar, s-a dovedit că în ultimii ani a apărut un alt motiv principal – dorința de a te relaxa și de a uita pentru o vreme de probleme.

De ce are masajul cu uleiuri aromatice un impact pozitiv asupra stării emoționale?

Copilul mic este înconjurat de îngrijire, atenție și afecțiune. Însă, pe măsură ce crești, astfel de manifestări emoționale devin tot mai rare. Corpul tău începe treptat să tânjească după senzațiile tactile nedobândite. Societatea în care trăiești, unde nu este acceptată o expresie puternică a sentimentelor, contribuie și ea la formarea tensiunii psihologice.

Treptat, emoțiile neexprimate se acumulează, afectând negativ organismul. Hormonii formați în anumite situații, neavând o cale de eliberare, atacă organele interne. Drept urmare, apar boli cronice. Cel mai rapid sunt afectate sistemul cardiovascular, mușchii și articulațiile. Apoi apar diverse boli psihosomatice ale sistemului nervos, digestive și altele. Cel mai eficient și plăcut mod de a evita astfel de probleme este ameliorarea tensiunii emoționale și musculare prin intermediul masajului terapeutic cu uleiuri aromatice pentru masaj.

Cum funcționează masajul cu ventuze pentru masaj?

Prin tehnici speciale inclusiv ventuze pentru masaj, specialistul acționează asupra mușchilor afectați sau blocați, eliberând hormoni care participă la funcționarea diferitelor sisteme ale organismului. De exemplu, acetilcolina scade tensiunea arterială și încetinește ritmul cardiac, totodată stimulând peristaltismul intestinal. Endorfina are un efect calmant și analgezic, iar serotonina este adesea numită „hormonul fericirii”. În plus, masajul încetinește producția de cortizol, care crește în situații de stres intens.

Ca rezultat al unui masaj corect efectuat, neapărat pe o masă de masaj, starea ta psihologică se normalizează, procesele metabolice în țesuturi se îmbunătățesc, iar hipertonusul muscular se atenuează. Vei observa o stare de bine, un surplus de energie și un somn liniștit pe timp de noapte.

Știința serotoninei: cum poate masajul să îmbunătățească starea de spirit și bunăstarea generală

Cum influențează masajul bunăstarea generală?

Masajul este o metodă unică de influență fizică asupra corpului uman, care ajută la eliminarea anumitor simptome ale bolilor, îmbunătățirea stării generale de bine, tonifierea și revigorarea organismului. Masajul este adesea descris ca exerciții fizice pasive care nu conduc la creșterea tensiunii arteriale sau dificultăți de respirație, fiind una dintre cele mai plăcute terapii medicale. În același timp, masajul are un impact maxim asupra țesuturilor musculare. Prin diferite tipuri de mișcare, masajul reușește să întindă și să relaxeze mușchii tensionați. Ca rezultat, aceștia devin din nou flexibili și elastici, iar durerea și oboseala dispar. De asemenea, masajul are un efect benefic asupra sistemului circulator. Maseurul execută o serie de mișcări care dilată vasele de sânge și capilarele, stabilizând circulația sângelui și asigurând un aport adecvat de oxigen și sânge la creier.

Una dintre formele de masaj este masajul general al corpului, care combină presiunea, vibrația și frecarea, ducând la relaxarea și contracția alternativă a mușchilor, ceea ce crește elasticitatea și flexibilitatea.

Masajul general este efectuat doar cu mâinile. Există patru tehnici standard – mângâiere, frământare, frecare și tehnici de vibrație. Pentru a intensifica efectul, se folosesc uleiuri de masaj obișnuite sau aromatice. Masajul combină în mod uimitor relaxarea și stimularea țesuturilor musculare și nervoase, aducând corpul în acea stare despre care se spune că te face să simți „ca și cum ai zbura”.

Prin relaxarea profundă a corpului și stimularea eliberării hormonilor de fericire, masajul poate îmbunătăți semnificativ starea de spirit și bunăstarea generală, transformând fiecare sesiune într-o experiență revigorantă atât pentru minte, cât și pentru corp.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top