Now Reading
TOP 3 strategii sănătoase de reglare emoţională

TOP 3 strategii sănătoase de reglare emoţională

florina-cioagă
top-3-strategii-sănătoase-de-reglare-emoţională

Reglarea emoțională este procesul prin care încercăm să ne gestionăm comportamentul și gândurile în momentele în care experimentăm emoții care ne aduc disconfort – stare, care, deși continuă să fie neplăcută, înțelegem că este temporară, impersonală și gestionabilă.

A avea o bună reglare emoțională implică posibilitatea de a:

 • identifica emoția resimțită;
 • monitoriza progresul emoției;
 • folosi strategia de reglare emoțională sănătoasă potrivită situației.

Anestezierea emoțională

Chiar dacă nu îndrăznim să o recunoaștem, cu toții avem dependențe mai mici sau mai mari, nu neapărat manifestate compulsiv și obsesiv, dar sunt materializate în activități prin care fugim de stările noastre emoționale neplăcute.

Și când ne referim la dependențe, ne referim la activități efectuate în exces: mâncat, consum de alcool, shopping, gaming, muncă, sport (care nu urmărește obținerea unei performanțe). Adică activități de zi cu zi, care poate, în ochii celor din jur par normale, dar noi, în mod conștient sau inconștient ne refugiem în ele pentru a nu mai simți disconfortul stărilor noastre emoționale.

Aceste dependențe sunt falșii prieteni care ne ajută să fugim de noi înșine.

Pe acest subiect, merită amintită Brené Brown, profesor american de cercetare, lector, autor și gazdă de podcast. Brené Brown este cunoscută în special pentru cercetările sale despre rușine, vulnerabilitate și leadership, prin care a descoperit unele strategii de a face față acestei stări de anesteziere afectivă.

Printre acestea, se numără recomandarea de a:

 • învăța să ne observăm, să ne înțelegem și să ne acceptăm propriile emoții;
 • conștientiza aceste comportamente de anesteziere afectivă;
 • îndrăzni să ne înțelegem și să ne acceptăm pe noi înșine, mai ales în momentele în care experimentăm emoții care ne aduc disconfort.

Strategii sănătoase de reglare emoțională

Avem cu toții un repertoriu uriaș de strategii de reglare emoțională pe care l-am învățat ba de la părinți, ba de la oamenii din jurul nostru, ba de la personajele din cărți. Indiferent de nivelul de educație științifică, avem o grămadă de instrumente, atât sănătoase, cât și nesănătoase, cu care să ne gestionăm emoțiile.

Procesul propriu-zis de reglare emoțională sănătoasă presupune:

 • conștientizarea emoției;
 • evaluarea emoției în raport cu obiectivele, nevoile și valorile noastre;
 • alegerea și implementarea unei strategii de reglare emoțională;
 • monitorizarea succesului strategiei alese.

Totuși, nicio strategie de reglare emoțională nu funcționează indiferent de situație, astfel că vom prezenta top 3 strategii sănătoase de reglare emoțională:

 1. Reevaluarea emoțională – constă în schimbarea conștientă a modului în care o situație este percepută sau interpretată astfel încât să scadă impactul său emoțional.

De exemplu, dacă tocmai ne-am despărțit de partenerul nostru de viață pentru că ori nu mai exista iubire, ori aveam obiective personale diferite, este clar că vom simți emoții neplăcute precum tristețe, incertitudine sau frică de a nu mai găsi dragoste.

Cu toate acestea, prin reevaluare putem reconsidera situația, văzând latura sa pozitivă. De exemplu, în acest caz specific, putem vedea că despărțirea de acea persoană este un progres, acum fiind deschiși la oportunități de a găsi un partener care să ne împărtășească obiectivele personale, alături de care să ne dezvoltăm ca oameni plini și fericiți.

Reevaluarea emoțională este una dintre cele mai eficiente și adaptative strategii de reglare emoțională, folosită recurent în terapia cognitiv-comportamentală.

 1. Distanțarea cognitivă – constă în luarea unei poziții independente și neutre în fața evenimentului sau a situației emoționale care ne supără. Astfel, suntem capabili să reducem impactul acesteia asupra stării noastre mentale și este mai ușor să alegem răspunsul pe care dorim să-l dăm.

Această strategie este recomandată în situațiile în care suntem prinși în conflicte sau în conversații dificile. Ceea ce putem face concret este să ne reorientăm starea emoțională, să ne liniștim și să ne gândim cu răceală la răspunsul pe care dorim să dăm. Practic, distanțarea cognitivă ne ajută să evităm să luăm decizii proaste în căldura momentului.

 1. Acceptarea – înseamnă să ne acceptăm pe noi cu toată gama largă de emoții pe care o avem, cu toate gândurile și comportamentele noastre, fără să ne luptăm cu ele, să le suprimăm sau să le evităm. Acceptarea nu înseamnă că ne place situația în care suntem, dar ne ajută să o luăm ca atare. Prin tehnica acceptării nu mai vedem emoțiile ca fiind „bune” sau „rele”, „pozitive“ sau „negative“, ele doar sunt.

Autoreglarea sănătoasă a emoţiilor nu înseamnă a nega sau a evita emoţiile. Ne putem exprima emoțiile vorbind despre ele, scriind despre ele sau redirecționându-le către oamenii potriviți. Noi nu suntem neajutorați în fața emoțiilor, astfel că avem capacitatea de a gestiona în mod optim emoțiile prin reglare emoțională.

Florina Cioagă este coach și lector la Fundația Calea Victoriei unde susține Şcoala de vară: Cum să ne gestionăm emoţiile într-un mod sănătos.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top