Now Reading
Istoria sufletului

Istoria sufletului

Revista Psychologies

Fundatia Calea Victoriei va invita la atelierul Istoria Sufletului, sustinut de Mario Barangea.

Contrar a ceea ce s-ar putea crede, nu toate traditiile religioase afirma existenta sufletului. Cel putin nu in forma in care suntem noi obisnuiti sa tratam aceasta chestiune. De aceea cred ca ar fi mult mai interesant, pentru inceput, sa vedem in ce conditii NU se poate vorbi despre persistenta sufletului.

Vom conchide insa foarte repede (de la a doua intalnire deja) ca sufletul se poate recunoaste usor. Dar cum? Si unde? Pentru ca suntem europeni, crestini si mostenitori ai unei culturi greco-romane, vom incerca sa intelegem problema sufletului pornind de la datele pe care le avem.

Vor intra in schema discutiilor cutume si mitologii despre cine si ce suntem. Descoperirea faptului ca exista un principiu coordonator in lume si in individ a fost una dintre certitudinile primare ale omului. De-a lungul acestei elementare convingeri, omul a elaborat teorii si practici care sa-I permita cunoasterea de sine.

 

Temele celor cinci intalniri:

  1. Psyche – descoperirea sufletului: o insula intr-o mare de intrebari.
  2. Oneiros – natura visului si consistentele starilor de reverie. Visul – la Homer si la poetii romantici. Substanta visului si realitatea viziunilor.
  3. Hypnos – sufletul: muritor sau nemuritor? Somnul – mediu al amneziei, preludiu al mortii sau acces la centrul fiintei?
  4. Eros – sufletul in crestinism. Sufletul nu e mintea, inima nu e casa sufletului, sufletul nu recunoaste instinctele. Odihna, sfintenia si contemplarea: chemarile sufletului.
  5. Thanatos – moartea ca principiu de functionare al filosofiei si religiei. Sufletul perisabil, inconsistenta memoriei, fragilitatea fiintei.

 

Lector: Mario Barangea.

Data incepere: 6 ianuarie 2015; Ora curs: 19:00

Cost: 225 ron Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 200 ron

Locul desfasurarii: Str Popa Soare 40, etaj 1 (in apropierea Rondului Pache Protopopescu si Biserica Sfanta Vineri-Blvd Corneliu Coposu)

Inscriere la [email protected]

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top