Now Reading
Cum invingem celulita

Cum invingem celulita

Revista Psychologies

Suntem delicate si pasnice, dar celulita o uram cu inversunare! Mai ales in sezonul cald, cand ravnim la rochii si fuste mai scurte, insa aspectul de „piele de portocala“ ne impiedica sa le purtam. Vestea buna? O putem tine sub control – ce-i drept, nu fara efort.

 
Dimineata ne trezim tarziu, nu avem timp sa mancam, ne urcam in masina, ajungem  la birou, ,,rontaim“ diverse, ne petrecem cel mai mult timp pe scaun, iar seara… seara mancam cat putem, apoi a doua zi o luam de la capat!

De cate ori nu ai spus: ,,Nu am avut timp sa mananc“, ,,nu am timp sa merg la sala“, ,,nu am timp de mine“? Asta se poate intelege, dar pe un interval scurt.

In anotimpul rece, majoritatea persoanelor este sedentara, iar din cauza temperaturilor scazute, organismul are nevoie de rezistenta si tindem spre o alimentatie bazata pe grasimi.

Odata cu venirea sezonului cald, kilogramele in plus devin mai evidente si deranjante si ne dorim sa dispara ca prin minune. Ar trebui pus in aplicare un plan bine stabilit, limitat caloric.

Exercitiile de tip aerobic, alergarea, mersul pe jos, jogging-ul, dansul, ciclismul, inotul nu trebuie sa lipseasca de cel putin 3-5 ori pe saptamana, cam 20-60 de minute.

Acestea vor contribui la crearea unui deficit caloric satisfacator, toate vor duce la arderea grasimii subcutanate, la tonifierea musculaturii si la o mai buna rezistenta la efort.
 

Cum apare celulita

Cand puterea tesutului conjunctiv incepe sa slabeasca, ca urmare a procesului de imbatranire a colagenului si elastinei, celulele adipoase ies din matricea respectiva, iar celulita incepe sa ne dea batai de cap.

Desigur, exista diferente anatomice de la o persoana la alta, cantitati inegale de grasime subcutanata, grosime si densitate diferita de derm si epiderm, de unde si aspectul diferit al celulitei.

Insa nu s-a demonstrat ca exista o anumita predispozitie de aparitie a celulitei. Fumatul, consumul de bauturi alcoolice, cafeaua in exces, pastilele anticonceptionale, stresul, care creeaza dereglari hormonale, sau menopauza pot contribui, de asemenea, la aparitia celulitei.

La fel si pantofii cu toc, hainele foarte mulate, proasta circulatie sau mentinerea corpului in aceeasi pozitie perioade mai lungi. Poate va suna incredibil, dar celulele adipoase isi pot mari volumul de pana la 60 de ori!
 

Masajele anticelulitice

Masajul si tehnicile de manipulare sunt folosite pentru a spori eliminarea de lichid in zona dermului. Ele nu elimina celulita, dar pot avea un efect temporar de reducere a  aspectului de ,,coaja de portocala“.
 

La preadolescente

Uneori, celulita poate avea la baza anumite dereglari hormonale, care apar in jurul varstei de zece ani. Dar pentru fetele de 12-13 ani cu celulita, foarte importanta este si alimentatia corespunzatoare, care sa tina sub control greutatea normala varstei si aceste dereglari.
 

Sport impotriva celulitei

Beneficiile sportului sunt nenumarate, determinand o buna circulatie a sangelui in organism, intarirea tesuturilor si a musculaturii. Ideal ar fi sa mergi la sala ori sa respecti acasa un program zilnic de exercitii.

De asemenea, poti alege sa iesi in parc, sa alergi, sa mergi pe bicicleta sau, de ce nu, sa uiti de lift si sa folosesti, cu fiecare ocazie, scarile. Teoretic, putem scapa de celulita atat timp cat exista un stil de viata sanatos, o alimentatie bogata in vitamine, fibre, proteine si facand sport regulat.
 

Informatie

Este foarte importanta alimentatia in timpul cresterii, mai ales in perioada cand corpul trece de la copil la adult. Educatia pe aceasta tema pe care o primim de parinti, de la societate, din media, trebuie sa creasca odata cu varsta.

Cu cat avem mai multa grija de noi la o varsta mai mica, cu atat aparitia celulitei intarzie. Iar la varsta adulta… sport si iarasi sport.
 

Tipuri de celulita

Celulita fara simptome, dar care, la o analiza microscopica, prezinta usoare schimbari subcutanate in organizarea celulara. Celulita de tip flasc nu se vede cu ochiul liber, dar poate fi observata daca strangem pielea cu degetele, daca stam picior peste picior ori la contractiile musculare.

Celulita compacta este vizibila, uneori putin dureroasa, pielea are aspectul de coaja de portocala, firesc, cu o slaba elasticitate. Celulita fibroasa-edematoasa deja este dureroasa, iar pielea prezinta acei noduli specifici.

La nivelul organismului, putem discuta de retentia de apa si toxine, oxigenarea este defectuoasa, la fel si circulatia limfatica.
 

Ceaiurile si cremele anticelulitice

Metodele anticelulitice sunt intr-o continua dezvoltare, din ce in ce mai eficiente. De la diferite masaje, impachetari, creme, pana la diverse plante preparate prin infuzare.

Acestea aduc beneficii in tratarea celulitei, ele fiind bune antioxidante si diuretice pentru organism. Totusi, nu trebuie sa uitam sa tratam si cauza, nu numai efectul.
 

Disfunctii ce favorizeaza si intretin celulita

In acest caz putem discuta despre disfunctii ale limfei, ale aparatului urinar sau circulatiei sanguine, ceea ce duce la incapacitatea de eliminare a toxinelor din organism. Ramase in corp, acestea pot favoriza aparitia celulitei sau imposibilitatea de a o reduce.
 

Forma corpului si celulita

Exista tipuri de structuri corporale cu caracteristici hormonale si metabolice diferite, unele predispuse la ingrasare si celulita. Tipul andoid este specific unui schelet puternic si bine legat, cu umeri largi, cutie toracica ampla si membre musculoase.

Acest tip produce mai multi hormoni masculini. Tipul ginoid sau conturul de tip para are soldurile si coapsele late, iar dezechilibrul sau hormonal este caracterizat prin dominarea estrogenului fata de progesteron.

Tipul tiroidian, cu o structura osoasa ingusta si membre lungi, este cel mai putin predispus la celulita. Tipul limfatic, asa cum ii spune numele, are un sistem limfatic care nu functioneaza corespunzator, de unde si problema cu retentia generalizata de apa. Grasimea se inhiba in lichidul limfatic si apare celulita severa. 

 

De Nicoleta Ghena, kinetoterapeut la centrul Kineto Help Bucuresti,

[email protected] www.kineto-help.ro. Tel. 0760 82 87 84.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top