Now Reading
Pasionată de machiaj? Învață să-ți faci corect strobing sau contouring

Pasionată de machiaj? Învață să-ți faci corect strobing sau contouring

Avatar photo

Sculptarea feței printr-un joc de umbre și lumini (contouring) sau strălucire naturală prin tușe de lumină aplicate strategic (strobing)? Tu ce preferi? Laura Junc, national make up artist, Sephora European Pro Team, ne vorbește despre aceste două tendințe de machiaj care au înnebunit o lume întreagă.

 

Care sunt beneficiile pe care ni le oferă această tehnică de conturare a feței? Contouring-ul?

Laura Junc: Tehnica de conturare constă în redesenarea contururilor feței, în accentuarea trăsăturilor, folosindu-ne de regulile de bază ale machiajului: nuanțele deschise conferă mai mult volum, iar nuanțele închise sculptează.

Citește și:

TOP 5 greșeli de machiaj

7 lucruri pe care nu le știai despre machiaj

Este un secret de machiaj cu ajutorul căruia îți poți subția nasul, bărbia sau obrajii. Astfel, aplicând o umbră mai închisă decât nuanța tenului pe anumite zone ale feței, poți face ca aceasta să fie mai puțin impozantă din punct de vedere vizual – pe scurt, vei obține un efect optic excepțional.

 

Dar strobing?

L.J.: Strobing presupune iluminarea feței. Eu, personal, sunt îndrăgostită de această tehnică, este mult mai prietenoasă, dă chipului luminozitate, dar nu-l încarcă, îi dă un aspect mai sănătos și pare foarte bine hidratat!

Poți aplica highlight în arcul lui Cupidon, pentru un efect de volum al buzei, în colțul intern al ochiului, pentru o privire mai luminoasă, și sub sprânceană, pentru un efect de lifting.

 

Care sunt produsele și accesoriile de care avem nevoie pentru contouring și strobing?

L.J.: Ca produse, putem folosi atât texturi pudrate, cât și texturi cremoase. Pentru cele pudrate, recomand folosirea unor pensule din păr natural, iar pentru cele cremoase, pensule din păr sintetic. Desigur, și burețeii sunt practici și foarte ușor de folosit.

 

Care sunt greșelile pe care trebuie să le evităm la conturare sau strobing?

L.J.: Pentru contouring, mare grijă la produsele cremoase, care trebuie să fie foarte bine mixate. Nuanța produsului de conturare trebuie să fie pe ton rece, către nuanță de gri, nu cald, cu nuanță galbenă sau portocalie.

Pentru strobing este indicat să alegem produsul în funcție de tonul pielii: dacă ai pielea mai roz, deschisă, mergi pe tonuri de rose, iar la o piele mai închisă – pe tonuri calde.

 

Cum se realizează un contouring ca la carte, în funcție de forma feței?

L.J.: Să analizăm fiecare tip de față în parte: fața rotundă este mai scurtă, destul de lată, cu obrajii plini și bărbia rotundă, iar fruntea și maxilarul sunt mai înguste decât în zona pomeților.

În acest caz, trebuie să evidențiem fruntea, zona de sub ochi, partea superioară a pomeților, centrul bărbiei, ca să atragem atenția spre centrul feței. Contouring se aplică astfel peste tâmple, obraji și de-a lungul mandibulei.

Fața pătrată are aceeași lățime în zona frunții, a pomețiilor și a mandibulei, iar bărbia este pătrățoasă. Trebuie să evidențiem centrul frunții, zona de sub ochi, doar pe partea superioară a pomeților și vârful bărbiei, din nou, ca să atragem atenția asupra mijlocului feței.

Conturarea se aplică la baza părului, în zona tâmplelor și la cele două colțuri ale mandibulei. Conturăm și pomeții, ca să distragem atenția de la colțurile feței spre mijlocul chipului, creând astfel iluzia unei zone mai late și a unei fețe mai ovale.

Fața în formă de inimă este lată în zona frunții, obrajii sunt proeminenți iar bărbia este ascuțită, asemenea unui triunghi cu vârful în jos.

Aici evidențiem bărbia, pentru a o lăți, fruntea și zona de sub ochi, chiar deasupra pomeților. Conturăm tâmplele și obrajii pentru a îngusta această porțiune a feței.

Fața alungită are pomeții ridicați, o frunte înaltă și o mandibulă puternică, ascuțită și bine conturată. Nu folosim niciodată contouring sau evidențiator, întrucât aceastea nu vor face decât să creeze iluzia unei fețe și mai alungite.

Aplică puțină pudră bronzantă pe bărbie, ca să-i iei din lungime, folosește fard de obraz și îmbracă-ți pomeții în culoare, astfel vei crea imaginea unei fețe mai scurte și mai late.

Fața ovală este fața ideală, care nu necesită corecție. Aici doar ne ghidăm după forma feței…

 

Dar un strobing corect? Cum se realizează?

L.J.: Și la strobing ne ghidăm în funcție de forma feței, după aceleași reguli. Dar ca să îți fie mai ușor, îți recomand să aplici luminozitatea exact acolo unde cade lumina pe ten, acesta este cel mai simplu și eficient reper. Cum am zis anterior, culoarea highlight-ului o alegem în funcție de nuanța pielii.

 

Când este indicat să purtăm un machiaj în care am conturat fața și când este indicat să purtăm un machiaj cu explozia de lumină pe care o aduce strobing?

L.J.: Conturarea din pudră cu un aspect natural o putem purta zilnic. Recomand și tehnica de draping (sculptarea feței folosind blush) pe timp de zi, pentru un aspect natural și sănătos. La fel și strobing.

Eu merg pe principiul pe care îl și recomand din toată inima: less is more. Când vine vorba de machiajul de seară, putem accentua conturarea, și, mai mult decât atât, un blush cu accente strălucitoare va arăta fabulous.

 

În funcție de ce probleme ale tenului (acnee, cicatrici, ten uleios, pori măriți etc.) este indicat să folosim ori să evităm conturarea sau strobing?

L.J.: La tenul cu probleme recomand folosirea texturilor pudrate și mate, iar când vine vorba de strobing, evitați centrul obrazului, căci lumina va evidenția porii deschiși.

 

Foto: Shutterstock

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top