Now Reading
5 cele mai controversate ingrediente din cosmeticele pe care le utilizezi zilnic

5 cele mai controversate ingrediente din cosmeticele pe care le utilizezi zilnic

cosmetice-organice

Oricare dintre noi are în casă o mulțime de produse cosmetice – deodorante, geluri de curățare, creme hidratante sau antirid. În căutarea frumuseții, însă, ne lovim și de cosmetice care promit rezultate miraculoase și care, în realitate, ne fac mai mult rău decât bine.

Industria cosmeticelor este încă una foarte permisivă în ceea ce privește ingredientele folosite, așa încât ajungem să folosim direct pe pielea noastră adevărate cocktailuri de substanțe nocive. Cele mai sigure rămân, în mod evident, astfel de cosmetice organice, care redau frumusețea pielii fără să aibă alte consecințe ascunse. În plus, după cum vezi, poți găsi o variantă cu ingrediente bio pentru orice produs cosmetic – de la pastă de dinți și șampon, până la cremă de corp.

Iată care sunt cele mai nocive ingrediente din cosmetice și cum îți afectează fiecare dintre ele sănătatea:

Parabeni – Cu siguranță ai mai auzit până acum de ei, dar ce sunt, mai exact, aceste substanțe atât de blamate? Nimic altceva decât conservanți. Folosirea lor împiedică alterarea produselor și dezvoltarea bacteriilor. În teorie par utili, însă unele studii au demonstrat că pot duce la creșterea riscului de apariție a cancerului de sân. Aceștia se găsesc în machiaje precum rujul, mascara, dar și în produse pentru igienă, geluri de curățare facială sau șampoane.

Sunt printre cele mai controversate substanțe utilizate în produsele cosmetice, iar părerile cu privire la utilizarea lor sunt încă împărțite. În vreme ce unele voci blamează utilizarea lor, altele sunt de părere că ei nu sunt riscanți pentru sănătatea oamenilor.

Parfum – Când citești pe eticheta cosmeticelor cuvântul parfum, nu pare a fi un ingredient atât de nociv, nu-i așa? În realitate, însă, acest termen ascunde o mulțime de substanțe chimice cu potențial periculos pentru sănătatea ta. Potrivid bazei de date a organizației Environmental Working Group, parfumul poate provoca alergii, probleme de respirație, cât și afecțiuni ale pielii, precum dermatite. Vei găsi acest ingredient listat pe eticheta multor șampoane, balsamuri de păr, geluri de duș sau creme hidratante.

Ftalați – Aceste substanțe se găsesc în mod special în lac de unghii, loțiuni de corp sau fixativ. Pe etichete îi vei regăsi cu nume complicate precum dibutilftalat, dietiftalat sau dimetiftalat. Ele au impact asupra sistemului endocrin si au fost asociați cu dezvoltarea cancerului la san, dar si cu diverse probleme apărute în cazul bebelușilor ale căror mame au fost expuse la aceste substanțe. Adesea, ftalații se numără printre substanțele din parfum, așa că nu îi mai vedem pe lista ingredientelor, fiind incluși în termenul generic de „parfum“ despre care vorbeam mai sus.

Triclosan – Este un dezinfectant foarte folosit în săpunurile și în gelurile antibacteriene, dar și în deodorante și săpunuri. El are efecte nocive asupra tiroidei si a hormonilor reproductivi (estrogen și testosteron), fiind și iritant pentru piele. Mai mult decât atât, unele cercetări au arătat că utilizarea triclosanului duce la cresterea rezistentei la antibiotice a unor bacterii. Autoritatea americană care se ocupă de reglementarea substanțelor utilizate în medicamente, mâncare și cosmetice a interzis recent gelurile antibacteriene care conțin această substanță.

Formaldehida – Este folosită pentru conservarea produselor cosmetice. Ea împiedică dezvoltarea microorganismelor și, în speță, alterarea. Agenția Internațională pentru Cercetarea Carcinogenilor (IARC) a inclus formaldehida pe lista substanțelor care cresc riscul de dezvolatare a cancerului nazal sau nasofaringian. Medicii atrag atenția că ea poate provoca reacții alergice la nivelul pielii, fiind în același timp și dăunătoare sistemului imunitar. O vei găsi în geluri de duș, șampoane și balsamuri de păr și farduri.

Este foarte greu să ne ținem departe de toate aceste substanțe. Adesea, doar persoanele cu studii de specialitate ar putea să descifreze lista de ingrediente de pe un produs cosmetic. Este cert, însă, că cele organice și naturale sunt mult mai sănătoase, chiar dacă nu au efecte la fel de rapide precum cele cu substanțe sintetice.

Tu obișnuiești să citești ingredientele atunci când cumperi cosmetice? Care sunt factorii după care te ghidezi când alegi aceste produse?

Sursa foto: Shutterstock

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top