Now Reading
Diversificarea bebelușului: cât timp mai cumperi lapte praf pentru bebe?

Diversificarea bebelușului: cât timp mai cumperi lapte praf pentru bebe?

Revista Psychologies

Laptele matern este singurul aliment sau băutură de care bebelușii au nevoie în primele 6 luni de viață. Pentru cazurile când nu poți alăpta sau vrei să suplimentezi laptele matern, singura alternativă potrivită la laptele matern, în primele 12 luni de viață ale bebelușului, este formula pentru sugari. Introducerea bebelușului în alimente solide, numită și hrănire complementară sau înțărcare, ar trebui să înceapă atunci când bebelușul are în jur de 6 luni. Cel mai bine este să continui alăptarea alături de o dietă din ce în ce mai variată odată ce introduci primele alimente solide.

Oferindu-i bebelușului tău o varietate de alimente, alături de laptele matern sau formula de lapte praf bebe, de la vârsta de aproximativ 6 luni, va fi ușor să îi stabilești acestuia noile coordonate pentru o viață mai sănătoasă. În continuare, vei reuși treptat să crești cantitatea și varietatea alimentelor pe care bebelușul tău le mănâncă până când va putea mânca aceleași alimente ca și restul familiei, în porții mai mici.

Totuși, substanțele nutritive din laptele matern sau prima formulă de lapte praf bebe, vor continua să fie principala sursă de a energie. În paralel cu diversificarea alimentelor, bebelușul ar trebui să conținue să consume cantitatea obișnuită de lapte timp de câteva luni. Alimentele sunt introduse în plus și nu ca înlocuitor!

Laptele integral de vacă poate fi administrat ca băutură principală de la vârsta de 1 an. În cele mai multe cazuri, între 1 şi2 ani, sugarii ar trebui să continue cu lapte praf bebe ca formulă de bază şi alternativ să li se ofere şi lapte de vacă pentru a-i obişnui cu acest nou aliment, iar reacţiile sugarului la noul tip de aliment trebuie supravegheate atent.

Hrănirea bebelușului de la 7 la 9 luni

Pe măsura ce bebelușul tău mănâncă mai multe alimente solide, este posibil să își dorească mai puțin lapte la fiecare hrănire sau chiar să renunțe cu totul la masa de lapte.

Dacă alăptezi, bebelușul tău își va adapta hrana în funcție de cantitatea de mâncare pe care o are. Ca ghid, bebelușii hrăniți cu formule pot avea nevoie de aproximativ 600 ml de lapte praf bebe pe zi.

De la aproximativ 7 luni, bebelușul se va îndrepta treptat spre a mânca 3 mese pe zi (mic dejun, prânz și cină), pe lângă alimentația obișnuită cu lapte, care poate fi în jur de 4 pe zi (de exemplu, la trezire, după prânz, după ceai și înainte de culcare). Crește treptat cantitatea și varietatea de alimente pe care le oferi bebelușului pentru a te asigura că primește energia și nutrienții de care are nevoie.

Încearcă să incluzi alimente care conțin fier, cum ar fi carne, pește, cereale fortificate pentru micul dejun, legume verde închis, fasole și linte, la fiecare masă. Ai putea include și produse lactate pasteurizate cu conținut complet de grăsimi, cum ar fi iaurtul simplu și brânza (cu opțiuni mai mici de sare). Pe măsură ce bebelușul devine un mâncător mai încrezător, nu uita să-i oferi mai multe alimente piure. Furnizarea de alimente pe care bebelușul să încerce să le mănânce cu degetele, ca parte a fiecărei mese, ajută la încurajarea sugarilor să se hrănească, să dezvolte coordonarea mâinilor și a ochilor și să învețe să muște, să mestece și să înghită bucăți de alimente moi.

Și nu uita bebelușii nu au nevoie, mult timp, de sare sau zahăr adăugat la mâncarea lor (sau în apa de gătit).

Hrănirea bebelușului de la 10 la 12 luni

De la aproximativ 10 luni, bebelușul tău ar trebui să aibă acum 3 mese pe zi (mic dejun, prânz și cină), pe lângă alimentația obișnuită cu lapte (după micul dejun, după prânz și înainte de culcare). Bebelușii alăptați își vor adapta consumul de lapte pe măsură ce aportul alimentar se schimbă. Ca ghid, bebelușii hrăniți cu formula pentru sugari vor bea aproximativ 400 ml lapte praf bebe zilnic. Ține minte că bebelușii indiferent dacă sunt alăptați sau hrăniți cu formule de lapte praf bebe ar trebui să ia zilnic un supliment de vitamina D.

Până acum, bebelușul ar trebui să se bucure de o paletă largă de gusturi și texturi. Ei ar trebui să fie în măsură să gestioneze o gamă mai largă de alimente cu degetul, și să fie în măsură să ridice bucăți mici de alimente și să le mute la gura lor. Mai mult, vor folosi o ceașcă cu mai multă încredere.

Prânzurile și ceaiurile pot include un fel principal și un desert pe bază de fructe sau lactate neîndulcite, pentru a muta modelele de alimentație mai aproape de cele ale copiilor de peste 1 an. Pe măsură ce bebelușul crește, alimentația împreună cu familie îl va încuraja să dezvolte obiceiuri alimentare bune.

Poza 2 DIVERS_1

Hrănirea bebelușului de la 12 luni

Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca toți bebelușii să fie alăptați timp de până la 2 ani sau mai mult. Poți continua alăptarea atâta timp cât ți se potrivește, însă copilul tău va avea nevoie de mai puțin lapte matern pentru a face loc mai multor alimente.

De la 12 luni, copilul tău va mânca 3 mese pe zi care conțin o varietate de alimente diferite, inclusiv:

  • Un minim de 4 porții pe zi de alimente cu amidon, cum ar fi cartofii, pâinea și orezul,
  • Minim 4 porții pe zi de fructe și legume,
  • Minim 350 ml lapte sau 2 porții de produse lactate (sau alternative),
  • Minim 1 porție pe zi de proteine din surse animale (carne, pește și ouă) sau 2 din surse vegetale (fasole, năut și linte),
  • Copilul tău poate avea nevoie, de asemenea, de 2 gustări sănătoase între mese,
  • Fructe proaspete, cum ar fi mere, banane sau bucăți mici de pere sau piersici moi, coapte, decojite,
  • Legume fierte sau crude, cum ar fi broccoli, bastoane de morcovi sau bastoane de castravete,
  • Iaurt pasteurizat simplu plin de grăsime,
  • Bastoane de brânză (cu puțină sare),
  • Orez nesărat și neîndulcit sau prăjituri de porumb.

Odată ce copilul are cca 12 luni, formula de lapte praf bebe pentru sugari nu mai este necesară și la fel cea de lapte copil mic, în creștere și noapte bună sunt, de asemenea, inutile.

Laptele de vacă nu trebuie administrat ca băutură până când un copil nu are vârsta de 1 an. Acest lucru se datorează faptului că acesta nu conține echilibrul nutrienților de care au nevoie bebelușii. Totuși, bebelușii care au în jur de 6 luni pot mânca alimente care folosesc laptele de vacă plin de grăsimi ca ingredient, cum ar fi sosul de brânză și crema.

Bebelușilor cu vârsta sub 1 an nu trebuie să li se administreze lapte condensat, evaporat sau uscat sau orice alte băuturi denumite „lapte”, cum ar fi orezul, ovăzul sau băuturile din migdale.

Între vârstele de 1 și 2 ani, copiilor ar trebui să li se administreze lapte integral și produse lactate. Acest lucru se explică prin faptul că aceștia nu pot obține calorii sau vitaminele esențiale de care au nevoie de la alternative mai mici de grăsime.

Bebelușul tău poate bea acum lapte integral de vacă. Laptele integral și produsele lactate cu conținut complet de grăsimi sunt o sursă bună de calciu, care ajută copilul să-și construiască oasele și să mențină dinții sănătoși. Acestea conțin, de asemenea, vitamina A, care ajută organismul să reziste la infecții și este necesară pentru o piele și ochi sănătoși. Încearcă să îi oferi copilului tău cel puțin 350 ml de lapte pe zi, sau 2 porții de alimente făcute din lapte, cum ar fi brânza, iaurt…

Laptele semidegresat poate fi introdus de la vârsta de 2 ani, cu condiția ca copilul tău să fie un bun mâncător și să fi crescut bine pentru vârsta lui.

Laptele degresat sau 1% gras nu conține suficientă grăsime, așa că nu este recomandat copiilor sub 5 ani. Totuși îl poți folosi la gătit de la vârsta de 1 an.

Poți oferi copilului alternative de lapte fortificate cu calciu neîndulcit, cum ar fi băuturile din soia, migdale și ovăz, de la vârsta de 1 an, ca parte a unei diete sănătoase și echilibrate.

În cazul în care copilul tău are o alergie sau intoleranță la lapte, discută cu medicul de familie care te poate sfătui cu privire la alternativele de lapte adecvate.

În concluzie, tranziţia şi renunțarea la formula de lapte praf bebe se poate întinde pe o perioadă de un an, un an şi câteva luni. Astfel, orice sugar la aproximativ doi ani şi jumătate ar putea renunța la biberon pentru a trece treptat la alimentația diversificată. Cu timpul laptele de vacă sau înlocuitori ai acestuia vor funcționa nu numai ca bază, cât și ca sursă alternativă de proteine în hrana copilului.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top