Now Reading
Ceea ce gândești despre mâncare influențează modul în care aceasta se metabolizează

Ceea ce gândești despre mâncare influențează modul în care aceasta se metabolizează

Relația ta cu mâncarea poate avea o influență mai mare asupra metabolismului ca multe vitamine și minerale. Felul în care este percepută mâncarea și sentimentul cu care este consumată vor influența puternic digestia și asimilarea ei de către organism. Când vezi, guști sau doar te gândești la mâncare, din creierul tău sunt trimise semnale care inițiază faza cefalică a digestiei, ce pregătește terenul pentru digestia propriu-zisă activând glandele care secretă saliva. Și totul de la un simplu gând.

Imaginează-ți cum e să mănânci o porție de cartofi prăjiți și să știi din start că nu au cum să îți afecteze dieta. Ei bine, există astăzi friteuze moderne care funcționează pe bază de aer încălzit, care circulă rapid, de jur împrejurul cartofilor, pentru a-i prăji chiar și fără ulei, reducând grăsimile cu până la 80% față de o friteuză normală. Cartofii prăjiți în această friteuză vor fi percepuți diferit față de o porție de cartofi gătită convențional, în mult ulei, ceea ce va ajuta corpul tău să îi digere mai bine.

Puterea sugestiei

Când ți-ai imaginat acei cartofi prăjiți, te-ai gândit la culoarea, mirosul și gustul lor, parcă aproape ai mâncat cu adevărat, sau cel puțin ți-au lăsat gura apa. Asta înseamnă puterea sugestiei. Creierul nostru are abilitatea incredibilă de a ne putea convinge de orice lucru, indiferent cât este de greu de crezut, spun cercetările.

Imaginându-ne că vom mânca un anumit lucru, corpul începe să reacționeze ca și când ar mânca cu adevărat acel aliment și se pregătește pentru digestie. Conceptul a pornit de la Ivan Pavlov, care a folosit câinii să demonstreze că salivarea începe odată cu anticiparea mâncării. Cu alte cuvinte, câinii au avut un răspuns digestiv psihologic, alimentat doar de gânduri. De atunci, lista de răspunsuri digestive psihologice care se întâmplă dinainte ca mâncarea să ajungă măcar în stomac a crescut considerabil

În aceeași măsură, dacă avem un sentiment de vinovăție și privim mâncarea consumată ca fiind nocivă, corpul nostru o va considera nocivă și îl va afecta mai puternic.

Efectul placebo

La fel ca în cazul medicamentelor, coprul nostru reacționează la efectul placebo, fiind tot o situație de percepție. Cercetătorii de la Harvard au demonstrat că și în cazul tratamentelor medicamentoase, indivizii care iau pastilele cu efect placebo experimentează reacții similare cu indivizii cărora le-au fost administrate medicamente. Ba mai mult, ei au demonstrat că, de multe ori, până și în cazurile în care respondenții sunt conștienți că nu le este administrat adevăratul medicament, aceștia resimt în continuare efecte similare cu cele ale medicamentului.

Așa cum efectul placebo poate vindeca o durere de cap, acesta poate interveni în procesul nutriției. Ceea ce noi considerăm a fi alchimie se traduce în organism prin sistemul nervos, glande, sistemul imunitar și tractul digestiv.

Așadar, o masă relaxată, în care să te bucuri de preparatele pe care urmează să le consumi fără sentimente de vinovăție, fără să te gândești neapărat la numărul de calorii consumate sau la cantitatea de grăsimi, va ajuta organismul să digere și să metabolizeze aceste alimente mai ușor ca în cazul unei persoane mereu conștiente de fiecare calorie.

Foto: shutterstock

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top