Now Reading
Cele 5 elemente prin care percepem un spațiu nou. Cum le poți folosi în avantajul tău

Cele 5 elemente prin care percepem un spațiu nou. Cum le poți folosi în avantajul tău

Designul de interior reprezintă mai mult decât simpla amenajare estetică și funcțională a unei încăperi. Există numeroase elemente de decor prin intermediul cărora percepem un spațiu și care ne pot influența atât modul în care ne simțim în încăperea respectivă, cât și felul în care ne raportăm la ea.

Autorii cărții de design „Environmental Interiors”, Mary Jo Weale, James W. Croake și W. Bruce Weale, susțin că oamenii judecă un spațiu prin intermediul a cinci elemente:

  1. Prin simțuri: vedere, atingere, gust, auz și miros
  2. Prin perioada designului și mișcarea prin spațiu
  3. Prin raționament și gânduri, memorie și imaginație
  4. Prin emoții, atât plăcute, cât și neplăcute
  5. Prin anticipare sau așteptări

Multe dintre acestea țin de intuiție și sunt legate unele de altele la nivel subconștient, însă merită să luam în considerare impactul și valoarea pe care o au ele în decorul locuinței.

Simțurile

Acestea sunt primele pe care le conștientizăm în modul în care relaționăm cu un spațiu interior. Culorile, texturile, iluminatul, aranjamentul mobilierului, mirosul unei încăperi, muzica și gustul mâncărurilor ne pot lăsa o amintire plăcută sau, dimpotrivă, una neplăcută legată de un anumit spațiu. În psihologie și design, culorile joacă un rol extrem de important în amenajarea încăperilor. Dacă unele nuanțe au puterea de a ne umple cu energie, altele au un efect calmant și relaxant asupra psihicului și sunt ideale pentru amenajările de dormitoare sau livinguri. O locuință în care primează confortul va îmbina toate aceste elemente, astfel încât rezultatul final să fie unul care să încânte toate simțurile.

Importanța designului este evidentă mai ales în amenajarea dormitoarelor, care trebuie să ne inducă o stare de liniște interioară, de relaxare, siguranță și confort, pentru a ne putea odihni. Dacă te uiți peste aceste imagini cu idei pentru amenajarea dormitorului vei observa că există niște reguli de bază de care designerii țin cont, precum și câteva greșeli de evitat, care pot strica ambientul întregii încăperi.

Pentru că ne raportăm la spațiul înconjurător prin toate simțurile noastre, este esențial ca o încăpere să ne fie pe plac din toate punctele de vedere: să arate bine, să respecte o schemă cromatică, elementele de mobilier să fie alese ținând cont de dimensiunea spațiului, să creăm un ambient plăcut cu ajutorul muzicii și aromoterapiei, să alegem texturile potrivite și un stil care să ne reprezinte.

Perioada designului și mișcarea în spațiu

Fie că preferi un design modern, unul vintage sau o îmbinare a celor două, perioada căreia îi corespunde designul ales este extrem de importantă. Spațiile decorate cu piese antice, de inspirație vintage, vor avea o atmosferă cu totul diferită față de cea a spațiilor decorate modern sau minimalist. Potrivit Apartment Therapy, designul ideal este, de regulă, o combinație între cele două, care să îmbine elemente specifice modernului și stilului vintage. Piesele de mobilier contemporan se pot completa armonios cu un tablou vechi sau cu decorațiuni de inspirație retro, ori cu texturi colorate, care să spargă puțin din rigiditatea designului contemporan și să aducă un plus de originalitate și personalitate.

Pe de altă parte, spațiul de mișcare pe care îl ai într-o locuință joacă un rol la fel de important. În primul rând, un apartament amenajat ținând cont de dimensiunile sale va părea spațios, luminos și îți va da o senzație de libertate de mișcare. O încăpere mică și încărcată cu piese masive de mobilier va avea un efect negativ asupra modului în care o percepi: înghesuită, aglomerată și neprimitoare.

Raționament, memorie și imaginație

Multe persoane preferă să își personalizeze locuințele prin intermediul decorațiunilor sau a unor obiecte care au o anumită însemnătate pentru ele. Setul de tacâmuri din argint al bunicii, colțul cu fotografii de familie, suvenirurile dintr-o călătorie, toate contribuie la crearea unui spațiu care să îți trezească amintiri plăcute.

Emoțiile

O încăpere îți poate trezi emoții plăcute sau neplăcute, prin activarea unor amintiri. De exemplu, persoanele claustrofobe pot avea atacuri de panică sau de anxietate într-o încăpere foarte mică, încărcată, cu un tavan foarte jos sau extrem de dezordonată. În schimb, camerele luminate natural, aerisite și cu un decor relaxat au capacitatea de a te scăpa de stres, de a te ajuta să te liniștești din punct de vedere emoțional și de a-ți stimula creativitatea. De aceea, în unele spații de birouri designul este dus la un cu totul alt nivel: spații personalizate pentru angajați, o schemă de culori bine aleasă, spații de relaxare, zone de liniște sau de joacă, toate având rolul de a stimula imaginația angajaților.

Anticiparea și așteptările

Cu siguranță ți s-a întâmplat să te superi atunci când cineva a mutat un lucru din locul în care știai că se află și ți-a fost greu apoi să îl găsești. Acest lucru se întâmplă pentru că, uneori, găsim un oarecare confort în a ști exact unde putem găsi un obiect anume, chiar dacă acesta se află într-un loc mai puțin obișnuit. În locuințele noastre, capacitatea de anticipare este legată de spațiile de depozitare, cheia spre o organizare a lucrurilor după bunul nostru plac.

Așadar, după cum vezi, există numeroase lucruri care ne influențează percepția asupra unui spațiu. Chiar dacă este destul de dificil să ții cont de toate atunci când îți amenajezi locuința, simpla conștientizare a acestora te poate ajuta să organizezi un spațiu astfel încât să te simți relaxat și confortabil în el.

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: Photographee.eu

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top