Now Reading
Fericirea si longevitatea. Ce au in comun?

Fericirea si longevitatea. Ce au in comun?

Revista Psychologies

Vrei sa traiesti vesnic? Stiinta nu a descoperit inca solutia, dar a gasit cateva metode prin care poti sa iti maresti sansele. „Secretele” pentru prelungirea si imbunatatirea vietii sunt mai accesibile decat ai crede.

 

 

Fii fericit!

A fi fericit contribuie la imbunatatirea calitatii vietii dar si la prelungirea ei. Emotiile pozitive sporesc sanatatea fizica in mai multe feluri. Regiunile din creier responsabile cu fericirea, se ocupa si cu buna functionare a vaselor de sange si cu reglarea nivelului de stres.

Literatura știintifica a detaliat cum diverse emotii negative au impact asupra corpului. De exemplu expunerea constanta la stres și frica provoaca boli ale inimii, atac de cord și diabet. Furia cronica si anxietatea afecteaza negativ sanatatea cardiaca.

 

Relatii sociale armonioase

Potrivit celui mai lung studiu despre bunastare si fericire derulat de Harvard pe o perioada de peste 75 de ani, conexiunile sociale armonioase sunt foarte importante pentru sanatatea noastra fizica si emotionala. Persoanele care sunt mai apropiate de familie, prieteni si comunitate sunt mai fericite, mai sanatoase si mai longevive decat persoanele izolate.

O alta lectie a cercetatorilor Harvard este ca numarul de prieteni pe care il avem nu este deloc important; și nici daca suntem sau nu intr-o relatie serioasa. Ce conteaza cu adevarat este calitatea relatiilor. Traiul in conflict s-a dovedit a fi foarte nociv pentru sanatate.

De exemplu, casniciile in care au loc multe certuri si afectiunea dintre soti lipsește, sunt chiar mai daunatoare decat experienta unui divort.

 

Gaseste echilibrul intre viata personala si cea profesionala

Daca experientele profesionale pozitive si viata personala se imbina, suntem mai buni, mai sanatosi, mai productivi si mai longevivi. Din cauza ca petrecem o mare parte din zi la locul de munca, acesta trebuie sa ne ofere confort, siguranta, satisfactie si de ce nu, fericire.

 

Invata ceva nou in fiecare zi

Mai multe studii au confirmat ca educatia contribuie la ocrotirea sanatatii. Stimularea intelectului, la orice varsta mentine tineretea mintii si a corpului. Persoanele cu o educatie buna au tendinta de a se supune mai putin factorilor nocivi care distrug sanatatea.

In cazul persoanelor analizate de cercetatorii Harvard pe o perioada de 75 de ani, lipsa educatiei a contribuit la scaderea duratei de viata a oamenilor cu pana la 10 ani.

Asadar, fericirea – compusa din starea de bine, relatiile armonioase cu cei din jur si evolutia constantă – este un factor foarte important in viata noastra. Fie ca vrem, fie ca nu, prezenta ei ne poate vindeca, iar absenta ei ne imbolnaveste.

Puterea gandirii pozitive este un concept cunoscut de mult timp. Insa acum, stiinta descopera argumentele care sa o sustina.

Legatura dintre fericire si longevitate este una foarte stransa si trebuie sa tinem cont de ea daca vrem sa ne prelungim viata.

Tu cum stai cu nivelul de fericire? Fa-ti testul fericirii pe platforma eJobs si descopera ultima campanie care isi propune sa creasca nivelul de fericire al romanilor la munca dar si in afara ei.

Parte dintr-o initiativa strategica pentru cresterea nivelului de satisfactie vis-a-vis de viata profesionala din Romania, eJobs ridica intrebarea „Esti fericit?”. Raspunsul poate oferi solutii care sa iti imbunatateasca viata si chiar sa te faca mai longeviv.

 

http://ejobs.ro/happy

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top