Now Reading
Mama si femeie. Un eveniment din seria Intre noi, parintii – de vorba cu Aurora Liiceanu

Mama si femeie. Un eveniment din seria Intre noi, parintii – de vorba cu Aurora Liiceanu

Revista Psychologies

Mama si femeie. Doua roluri cu care jonglam zi de zi, incercand sa le imbinam, combinam si echilibram. De putine ori insa facem acest lucru constient, cel mai adesea trecem ambele roluri pe “pilot automat” si raspundem in functie de prioritati. Luni, 11 martie, incepand cu ora 18.30, discutam franc pe marginea acestui subiect in cadrul unui eveniment Intre noi, parintii – de vorba cu Aurora Liiceanu, realizat in parteneriat cu Revista Avantaje.

A fi parinte este o meserie de 24 ore, 7 zile din 7. Fara pauze, fara momente in care uitam de raspunderea de parinte. Cum putem face asta fara ca rolul de mama sa acapareze toate celelalte aspecte ale vietii? Cum gasim echilibrul intre “femeie” si “mama”? Cum facem fata momentului in care copiii devin adolescenti si nu mai sunt la fel de dependenti de mama?

Fara sa dam retete, ne propunem sa cautam raspunsuri in cadrul intalnirii Intre noi, parintii alaturi de doamna psiholog Aurora Liiceanu si de Simona Tofan, psihoterapeut.

“Orice femeie are multiple roluri, dar cele mai importante in sfera privata sunt cel de femeie si cel de mama. Ambele necesita obligatii morale, angajamente, deci raspundere. Ele trebuie echilibrate pentru ca altfel apare sentimentul de frustrare. Psihologii numesc acest lucru conflictul interior intre roluri. Orice exagerare intr-unul dintre roluri se face pe seama celuilalt, pentru ca timpul nu este elastic, ci limitat, ca si capacitatea noastra de a investi. Ne trebuie consecventa si masura, precum si capacitatea de a ne controla. Nu trebuie sa fii prea mama in detrimentul femeii si nici prea femeie in detrimentul mamei. Dar, totul depinde de situatie, de context.” spune Aurora Liiceanu, psiholog, consultant in programul Intre noi, parintii.

“Cand devii mama, rolul de femeie – de partenera – nu dispare; el trebuie doar sa se completeze frumos cu cel de mama. Nu stiu daca exista procentaje in acest sens sau cat trebuie sa fii mama, si cat partenera, pentru ca trairea este complexa si nu poate fi delimitata exact. Fara a judeca si a avea pareri generalizatoare, cred ca viata iti ofera ceea ce poti trai, invata, si pentru ceea ce esti pregatit.” spune Simona Tofan, psihoterapeut si consultant in programul Intre noi, parintii.

Participarea la eveniment este gratuita. Mai multe detalii despre eveniment si cum poti participa aici.

Seria de intalniri lunare Intre noi, parintii – de vorba cu Aurora Liiceanu este o initiativa dezvoltata in cadrul programului educational Intre noi, parintii. Programul are ca obiectiv imbunatatirea comunicarii parinte-adolescent. Pe website-ul programului parintii pot gasi informatii si sfaturi utile pentru a dezvolta relatii deschise si constructive intre generatii.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top