Now Reading
Ferestre cu mușcate

Ferestre cu mușcate

Avatar photo

Într-un sondaj de opinie ad-hoc, probabil 90% din oameni ar spune că balcoanele și ferestrele cu mușcate sunt semnul unei case primitoare și prietenoase. Dacă fereastra este chipul omului, mușcatele înflorite sunt zâmbetul de pe chip!

Cine nu are nostalgia verandei cu mușcate a bunicii, a chiliilor pline de mușcate îmbujorate ale mănăstirilor noastre de pretutindeni?

Alături de această componentă emoțională, la un nivel mai profund, le asociem și cu stabilitatea, cu statornicia, cu senzația plăcută de a fi protejat și îngrijit.

Mai mult, înflorirea lor continuă ne vorbește despre generozitate, despre darurile care ni se oferă neîncetat. Mușcatele comunică bucurie de viață, ne înveselesc de cum le vedem și vin să ne învețe cât de simplă este viața de fapt și să ne întrebe dacă nu cumva noi suntem cei care o complicăm inutil.

Câteodată avem privilegiul să vedem mai multe soiuri noi de mușcate sau să le vedem într-o nouă lumină, astfel încât putem avea șansa să le percepem și altfel decât din unghiul tradițional.

Nu de puține ori ne surprinde, de exemplu, senzualitatea acestor flori sau faptul că inflorescențele lor au un farmec atât de sofisticat încât nici nu ar mai trebui expuse în obișnuitele grupuri, ci ar trebui puse în valoare separat, ca niște vedete ce sunt. Ca însăși existența, mușcatele înfățișează lumii atât de multe aspecte… încât nu ne plictisim niciodată de ele! În casă, a cultiva mușcate înseamnă o șansă de a avea mereu interioare înnoite și primenite. În ghiveci sau tăiate, florile aduc vitalitate oriunde. Însă este esențial să le respectăm lor propria vitalitate!

Mușcatele sunt plante recunoscătoare: cresc repede, înfloresc abundent, rezistă mult timp, sunt puternice și nepretențioase. O locație însorită, apă și mulți nutrienți sunt cele mai importante cerințe pentru ca aceste flori populare de vară să prospere din primăvară până în toamnă. Dacă îndepărtezi și frunzele și florile ofilite din când în când, mușcatele tale vor fi fericite. Pentru cei care consideră că udarea, fertilizarea și igienizarea regulată ocupă prea mult timp, experții de la Mușcate pentru Europa (Pelargonium for Europe – PfE) au trei sfaturi utile. Folosindu-le, te poți asigura că mușcatele tale vor avea nevoie de foarte puțină îngrijire de-a lungul timpului.

 

Citește continuarea articolului în ediția dublă iulie-august 2023 a revistei Psychologies sau abonează-te și profită de ofertele speciale!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top