Now Reading
Pianistul JOSU DE SOLAUN, laureat al Concursului Internațional George Enescu, pe scena Sălii Radio!

Pianistul JOSU DE SOLAUN, laureat al Concursului Internațional George Enescu, pe scena Sălii Radio!

Miercuri, 14 noiembrie (19.00), publicul din România va avea șansa de a-l asculta la Sala Radio pe pianistul spaniol JOSU DE SOLAUN, care în 2014 câștiga premiul I la secțiunea pian a Concursului Internațional George Enescu, distincție extraordinară obținută anterior de pianiști legendari, precum Radu Lupu, Elisabeth Leonskaja și Dmitri Alexeev. Concertul-eveniment va fi susținut de Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului CONSTANTIN GRIGORE, dirijor principal al Orchestrei Camerata Regală.

Josu de Solaun, singurul pianist spaniol care a câștigat atât Concursul Enescu, cât și Concursul Internațional de Pian José Iturbi – ediția a XV-a – desfășurat în Praga, va interpreta la Sala Radio Beethoven – Concertul nr. 3 pentru pian si orchestră în do minor. Concertul lui Beethoven a avut premiera în aprilie 1803 cu Beethoven însuși ca solist, lucrarea fiind inspirată din Concertul de pian nr. 24 semnat de Mozart.

În partea doua a serii veți asculta o altă lucrare beethoveniană – Simfonia a VII-a în La major, a cărei premieră a fost dirjiată de Beethoven, la Viena, pe 8 decembrie 1813, într-un concert de caritate pentru soldații răniți în bătălia de la Hanau (în care fusese implicată armata lui Napoleon). Programul concertului cuprinde și lucrarea compozitorului român Dan Dediu Elegia minacciosa.

În perioada studiilor urmate în ţară, apoi în Polonia la Academia de Muzică „Karol Lipinski” dirijorul CONSTANTIN GRIGORE a beneficiat de îndrumarea unor maeştri recunoscuţi ai dirijatului. A susţinut concerte la pupitrul unor orchestre importante, atât din ţară (Orchestra Simfonică a Filarmonicii “George Enescu”, Orchestra Română de Tineret, Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Națională Radio, Filarmonica de Stat “Moldova” din Iași, Filarmonica de Stat ”Banatul” din Timișoara” etc.) cât şi de peste hotare (Polonia – Orchestra de Cameră „R-20” din Wroclaw, Filarmonica din Kielce, Filarmonica din Rzeszow etc.).

constantin grigore

În 2009, cu ocazia Sarbătorilor Pascale, s-a aflat la pupitrul Bucharest Symphonic Pops, în concertul extraordinar susținut de Al Bano și Montserrat  Caballé în Piaţa Constituţiei din Bucureşti, iar în 2013 a fost ales dirijorul Evolution Orchestra în turneul susținut de Steve Vai în Rusia, Polonia, Italia, Spania și România. În anul 2017 a fost invitat la pupitrul Filarmonicii Regale din Liège (Belgia), unde a susținut o serie de 7 concerte în Liège (Sala Filarmonicii), Bruxelles (Bozar), Ath, Ottignes și Namur.

JOSU DE SOLAUN a fost invitat în remarcabile serii de concerte din întreaga lume, având apariții notabile la Veneția (Teatro La Fenice), Sankt Petersburg (Teatrul Mariinsky), Washington, DC (Centrul Kennedy), New York (Carnegie Hall, Metropolitan Opera), Princeton (Taplin Hall), Londra (Centrul Southbank), Paris (Salle Cortot), Leipzig (Schumann Haus), Taipei (Novel Hall), Mexico City (Sala Silvestre Revueltas), Praga (Palatul Nostitz), Roma (Academia de España), Menton (Festival International de Musique) și în toate orașele mari din Spania. A înregistrat lucrările complete pentru pian ale lui George Enescu pentru NAXOS Grand Piano și Les Noces de Stravinsky, pentru aceeași casă de discuri, cu Joann Falletta în calitate de dirijor.

Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top