Now Reading
Manorexia, sau anorexia masculina

Manorexia, sau anorexia masculina

Revista Psychologies

barbat, barbati, anorexie, bulimie

Anorexia este considerata in mod traditional o tulburare de alimentatie specifica femeilor, dar numarul barbatilor afectati de anorexie este in crestere dramatica, asa cum arata Mark Hughes in articolul sau din jurnalul The Independent din Marea Britanie.

Tulburarile de alimentatie ale barbatilor sunt imputate presiunii sociale

Profesorul Hubert Lacey, seful sectiei de boli de nutritie al spitalului St. George din Tooting, Londra, spune ca in ultima saptamana s-a confruntat cu mai multe cazuri de anorexie la barbati decat la femei si este de parere ca acest fenomen se datoreaza presiunii sociale care apasa acum si asupra barbatilor in legatura cu infatisarea lor. Numarul barbatilor anorexici pe care i-a tratat a crescut cu 67 de procente in ultimii patru ani.

Profesorul Lacey adauga: „Anorexia este, inca, mai frecventa la femei, dar este semnificativ ca, in principal, cresterea numarului de cazuri la barbati se inregistreaza in randul adolescentilor. Cu cativa ani in urma, erau lungi perioade de timp in care nu aveam niciun barbat internat in sectia mea. Acum, din 20 de pacienti, trei sunt barbati. Nu stiu de ce remarc acest fapt, dar pe baza lui se poate stabili ca impactul social al infatisarii devine pentru barbati mai important decat era inainte.”

Steve Blacknell, 56 de ani, din Kent a suferit in trecut de anorexie si bulimie. El marturiseste: „Era ceva obisnuit ca femeile sa priveasca in reviste un model slab ca un bat si sa fie disperate sa arate si ele la fel. Nu era o problema specifica barbatilor. Dar in zilele noastre, barbatii vad si ei in reviste tipi cu abdomenul ca scandura si vor sa arate si ei asa. Este un pericol real.”

Ceea ce vedem, este doar varful unui iceberg

Desi se inregistreaza o certa crestere a numarului de barbati anorexici, profesorul Lacey crede ca in realitate cazurile sunt si mai numeroase, doar ca barbatii nu ajung la doctor, considerand ca anorexia este o afectiune tipic feminina.

Observatiile profesorului Lacey au fost pe deplin confirmate de Mark Reilly de la organizatia caritabila B-eat (Eating Disorders Association): „Statisticile arata ca exista 100.000 de barbati care sufera de anorexie sau bulimie in Marea Britanie, dar acestea se bazeaza doar pe cei care ajung in faza inregistrarii. Sunt multi care nici nu vor sa vorbeasca despre problema lor.

Societatea este luata pe nepregatite

Exista si un impediment de ordin organizatoric in tratarea barbatilor anorexici in regim de internare: nu exista spatiu. Legea britanica interzice internarea pacientelor sub 18 ani in aceeasi sectie cu barbatii.

„Stiu spitale care, din acest motiv, nu trateaza deloc barbatii pentru tulburari de comportament alimentar”, spune profesorul Lacey. „Au considerat ca fetele se adreseaza mai frecvent medicilor pentru aceste probleme si au ales sa le trateze pe acestea. Este foarte rau, pentru ca simptomele barbatilor sunt absolut similare, dominate de groaza fata de greutatea naturala a corpului.

Adaptare: Mihaela Serea
Foto: dreamstime.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top