Now Reading
Prietenie mixta – de Marius Chivu

Prietenie mixta – de Marius Chivu

Prietenie

Intre timp, am af lat ca, intr-adevar, erotismul este si o chestiune de inteligenta, si am acum dovezi clare ca intre un barbat si o femeie poate exista prietenie, prietenie adevarata. Numai ca nu e usor si, oricum, nu e pentru oricine. De aceea, unii nici nu cred ca e posibil. Pierderea lor, daca m-ati intreba.

Pastrand cele doua „conditii“ enuntate de Eliade (de unde se intelege ca, de la caz la caz, inteligenta sacrif ica sexul pentru prietenie, mai avantajoasa si mai durabila), prietenia dintre un barbat si o femeie incepe cand niciunul nu e genul celuilalt, insa se simpatizeaza reciproc si descopera ca le place sa se converseze, sa se asculte reciproc, sa-si faca confesiuni.

Daca cei doi se cunosc din copilarie, cu atat mai usor, iar daca cel putin unul din ei este gay, cu atat mai bine. Asta, pentru ca nu exclud faptul ca macar unul poate f i usor atras de celalalt. Daca va f i inteligent (in sensul af irmatiei lui Eliade), nu va risca sa dezechilibreze prietenia, iar secretul lui se va topi in afectiune. In cazul in care cei doi au fost la un moment dat impreuna si nu s-au despartit cu inimile frante, cu capetele sparte sau cu orgolii inf lamate, prietenia de dupa e tot o chestiune de inteligenta. {i un minunat mod de a prezerva si continua ceea ce odata i-a unit.

Dar toate astea nu cred ca sunt suf iciente. Marele secret cred ca se af la in personalitatile care se „intalnesc“ undeva la jumatate: femeia trebuie sa fie dintr-o bucata, stapana pe sine, controlata si rationala (atribute percepute ca fiind predominant masculine), in timp ce barbatul ar trebui sa aiba o latura feminina mai accentuata, sa fie cald, tandru, sentimental, mai „slab“. Nu exista prietenie intre un macho si o sensibiloasa. Mai degraba, intre un plangacios si-o baietoasa.

Probleme: un partener gelos, orgolios sau limitat care va vedea in celalalt un posibil concurent sau un inlocuitor partial („Cu mine de ce nu vorbesti deschis despre problemele tale? “).

Avantaje: o alta viziune a vietii, iar daca ai probleme de cuplu, inside information si, implicit, foarte multa intelegere. In asemenea momente, o astfel de prietenie mixta este mai valoroasa decat orice membru din familie, carte sau psihoterapeut.

Foto: dreamstime.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top