Now Reading
Redobandim puterea – de David Servan-Schreiber

Redobandim puterea – de David Servan-Schreiber

David Servan Schreiber

M-am intrebat adesea in ultimul timp carui fapt i se datoreaza succesul neasteptat al cartii mele Vindecarea stresului, depresiei si anxietatii fara medicamente si psihanaliza.

Raspunsul mi se pare extrem de simplu. Aceasta carte, care nu face decat sa popularizeze ceea ce exista de mai multi ani in lumea stiintifica si care reia teme descrise pe larg in Psychologies, este purtata de un val mai mare ca ea: dorinta universala pentru o abordare mai respectuoasa a omului si a mediului inconjurator, dorinta de redobandire a controlului asupra poluarii, asupra tehnicizarii exagerate si asupra a tot ceea ce ne dezumanizeaza. Valul este reprezentat de medicina. Cartea mea si interesul pe care l-a suscitat aceasta sunt semnele prevestitoare.

In Franta nu vom mai construi niciodata o uzina care sa deverseze mercur in rauri. Incepem sa invatam sa nu mai aruncam hartii pe jos, sticle sau diverse ambalaje in padure. Devenim, fiecare dintre noi, din ce in ce mai responsabili de tot ceea ce se intampla in jurul nostru. Si avem dezideratul unei industrii cu adevarat ecologice. Aceeasi atitudine se manifesta din ce in ce mai pregnant si in privinta alimentatiei. Am constientizat deja impactul considerabil al hranei asupra sanatatii noastre.

Cazurile de cancer s-au inmultit catastrofal in ultimii treizeci de ani. Descoperim in interiorul tumorilor analizate o concentratie importanta de pesticide si de alte substante chimice potential nocive folosite in agricultura moderna.

Constatam, de asemenea, ca pestii – sursa atat de importanta de acizi grasi Omega-3 – sunt adesea contaminati de mercurul si dioxina care polueaza marile si fluviile. Ne-am dat seama ca nu putem hrani vitele oricum. Am inteles importanta dezvoltarii unei agriculturi biologice, am inteles ca trebuie sa respectam un anumit echilibru.

Atentia noastra se indreapta in acest moment spre medicina, iar consecintele vor fi unele similare. Un studiu realizat la Universitatea Harvard arata ca majoritatea americanilor care sufera de dificultati emotionale aleg terapiile naturiste.

La New York, dupa atentatele de la 11 septembrie 2001, directorul Spitalului Saint-Vincent a observat ca cea mai mare parte dintre victimele stresului posttraumatic prefera yoga si meditatia medicinei alopate. Si in Franta oamenii au inceput sa se vindece cu ajutorul propriilor resurse si al propriilor capacitati de autovindecare, respingand tratamentele pasive realizate numai prin intermediul medicamentelor.

Asteptam de la medicina sa ne vindece, dar sa ne si respecte natura. Pretutindeni, devenim constienti de responsabilitati. Pretutindeni, incepem sa redobandim puterea!.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top