Now Reading
7 căi de a ieși din modul „pilot automat” inspirate de Erich Fromm

7 căi de a ieși din modul „pilot automat” inspirate de Erich Fromm

victor-popescu
7-căi-de-a-ieși-din-modul-pilot-automat-inspirate-de-erich-fromm

Trăim, spune Erich Fromm, într-o stare de „semi-trezie”. Funcționăm adesea ca niște „mașinării de hrănit și de făcut dragoste”, dar nu știm ce vrem cu adevărat, ce ne poate împlini, ce ne aduce bucurie și sens. Cum ne „trezim” din somnul rutinei cotidiene, cum devenim conștienți de sine?

Iată mai jos șapte răspunsuri, inspirate după volumul Arta de a asculta, de Erich Fromm, tradus la începutul acestui an la Editura Trei.

  1. Deschide-te către lume. Dacă vrem să ieșim din preocuparea egocentrică față de problemele personale și să ne îmbogățim viața, e bine să fim realmente interesați de ce se întâmplă în mediul nostru și în lumile interioare ale altor persoane – inclusiv universul de trăiri ale unui mare scriitor. Caută tot ceea ce e interesant, palpitant și frumos în viață, te încurajează Fromm.
  2. Gândește critic. Asta nu înseamnă că trebuie să fii ostil sau negativist, ci doar să nu te lași păcălit de strategiile de marketing și propagandă. Doar așa vei putea fi autonom și vei putea acționa liber. În mod natural, copiii sunt mai critici decât cei mari – acest spirit sceptic înnăscut nu trebuie înăbușit! Mama conversează plină de încântare cu dna X. Dar după ce pleacă dna X, mama spune cu voce tare: „Bine c-am scăpat de ea!” Copilul care a ținut-o de mână în tot acest timp observă discrepanța dintre cele două comportamente și o întreabă pe mamă ce s-a întâmplat. Adesea, „mama ori îi va spune o minciună, ori va fi furioasă, ori îi va spune că e prea mic să înțeleagă, ceea ce îi va înăbuși treptat gândirea critică”, atrage atenția Fromm.

Citește continuarea articolului în ediția de mai 2023 a revistei Psychologies sau abonează-te și profită de ofertele speciale!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top