Now Reading
A lua în stăpânire spațiul în care locuiești

A lua în stăpânire spațiul în care locuiești

Avatar photo
a-lua-în-stăpânire-spațiul-în-care-locuiești

Cum găsești o casă în care să locuiești, cum o alegi și cum te instalezi în ea? Merită să dăm atenție felului în care locuim în casă, de la orientare la vecinătate și design interior, pentru a ne crea acel sentiment de acasă de care avem nevoie.

Dacă până acum mai toată lumea vorbea de design interior și de eficiență în împărțirea spațiului, ultimii ani pandemici au adus din ce în ce mai acut la lumină funcția psihologică a casei. Au fost momente în care diferența între un om echilibrat și unul perturbat a fost dată de cât de bine sau de rău se simțeau acei oameni în spațiile în care aleseseră să locuiască și care le deveniseră acum singura lume, prietenoasă sau, dimpotrivă, ostilă.

Cum să ne așezăm în locuința noastră astfel încât ea să ne facă bine? Locuirea este o artă aparte, care îmbină designul interior cu psihologia profundă și principii care țin de geomagnetică, de tipul fengshui sau de perceperea unor planuri mai puțin evidente ale existenței. Locul în care trăim ne afectează prin coordonatele sale fizice, prin aspectele geomagnetice și energetice de toate felurile, dar și prin soluțiile practice și estetice de amenajare pe care le-am ales sau care ne-au fost impuse.

De ce este atât de important? Pentru că ne influențează mai mult sau mai puțin subtil. Foarte mulți dintre noi putem spune în care spații ne simțim bine și care spații ne dau o senzație de provizoriu, de instabilitate sau chiar de disconfort. Este important să dăm atenție acestor senzații dacă intenționăm să ne alegem o locuință – aici criteriul rațional cade undeva pe locul doi.

Spațiul de locuit se află într-o relație de interfuncționalitate cu inconștientul, spune psihiatrul și psihanalistul Alberto Eiguer în cartea sa Sufletul ascuns al casei, recent apărută la Editura Trei, în colecția Psihologia pentru toți: casa este „reflectare a sufletului și a viselor noastre, în care ne întâlnim cu ceilalți și rămânem mai aproape de propria noastră natură, pentru a ne arăta adevăratul sine.”

Citește continuarea articolului în ediția de februarie 2023 a revistei Psychologies sau abonează-te și primește revista lunar, prin curier.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top