Now Reading
Ce să faci când copilul tău adolescent minte

Ce să faci când copilul tău adolescent minte

Adolescența este perioada unor mari căutari, provocări și schimbări, atât pentru copii, cât și pentru părinți. Este perioada în care copiii își caută propria independență, își conturează și dobândesc o identitate separată de părinții lor. Dar ce ai de făcut când un adolescent minte? Răspunsuri de la psihoterapeutul Andra Zaharia.

Citește și:

Cum încurajăm comunicarea cu un adolescent

Pasi in negocierea cu un adolescent

Pentru a-și putea duce la îndeplinire obiectivele de dezvoltare, adolescenții au nevoie să cunoască și să experimenteze viața și lumea așa cum sunt ele în realitate, să facă alegeri în numele propriu, să testeze diverse direcții și limite, să greșească sau să reușească să-și atingă anumite scopuri.

De aceea, se poate întâmpla ca în această etapă de viață adolescenții să aleagă să apeleze la minciună în încercarea de a-și atinge obiectivele.

Motivele pentru care adolescenții aleg să mintă sunt diverse și diferă de la caz la caz, însă de cele mai multe ori în spatele acestui comportament stau: teama față de reacția părinților, dorința de a ascunde un eșec sau un lucru greșit pe care l-au făcut, dorința de a obține niște beneficii, nevoia de masca sau ascunde niște lipsuri sau niște lacune la nivel cognitiv sau comportamental, nevoia de a atrage atenția și/sau admirația celor din jur, nevoia de a se simți puternici și stăpâni pe sine și pe situație.

 

Ce e de făcut atunci când un adolescent minte

Atunci când observi că copilul tău adolescent minte, este recomandat să purtați o discuție serioasă asupra acestui comportament.

Oferă-i cadrul și posibilitatea să vorbească deschis despre motivele care l-au făcut să aleagă minciuna ca soluție de rezolvare.

Identificați împreună care ar fi fost soluțiile de rezolvare a situației în cauză fără a se fi apelat la minciună, explorați care ar fi fost cea mai viabilă și mai optimă cale de rezolvare, cu beneficiile cele mai mari și costurile cele mai mici.

Dă-i acces la sentimentele tale și spune-i cum și ce simți atunci când te minte și cât de valoros și important este pentru tine să-ți spună adevărul. Vorbește-i despre încrederea pe care i-o oferi și despre impactul minciunilor asupra acesteia.

Nu reacționa sub impulsul nervilor și evită să spui lucruri sau să iei decizii pe care știi că mai târziu le-ai regreta. Odată spuse sau făcute, cuvintele și faptele nu mai pot fi luate înapoi.

Tratează situația cu maturitate și fii un model pentru copilul tău. Oferă-i posibilitatea să învețe de la tine cum să gestioneze diversele situații de viață.

Nu apela la amenințări sau pedepse ca metode de rezolvare a situației, căci nu vei face decât să îi întărești comportamentul negativ, iar șansele ca pe viitor să mintă din nou vor fi foarte mari.

Vorbește-i despre riscurile la care se expune atunci când minte și care sunt efectele pe termen lung ale minciunii. Explică-i că fiecare faptă are un rezultat și care sunt consecințele minciunii, încurajează-l să-și asume responsabilitatea pentru faptele sale.

Tratează-l cu încredere și oferă-i sprijinul tău, chiar dacă părerile voastre sunt diferite în unele situații. Argumentează-ți părerile și împărtășește-i din experiența ta de viață, dar lasă-l să aleagă și să-și ia propriile decizii.

Fii un ghid, susține-l și orientează-l, fără a fi intruziv și fără a te impune și a deveni stăpân pe viața lui.

Validează-i momentele de sinceritate. Împărtășește-i ceea ce simți și arată-i că apreciezi sinceritatea și asumarea responsabilității.

 

De Andra Zaharia, psihoterapeut integrativ, psiholog clinician

Consiliere vocațională și dezvoltare personală

Tel.: 0726.757.396

andrazaharia.weebly.com

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top