Now Reading
Ce să faci dacă ai doi părinți egoiști

Ce să faci dacă ai doi părinți egoiști

Este dificil să accepți că în fața propriei familii interesele și nevoile tale sunt mereu în plan secundar. Iată cum poți schimba anumite situații, chiar dacă ai doi părinți egoiști.

Citește și:

Dovezi de egoism? Cum sa le raspunzi sanatos

De ce unii oameni nu-si cer scuze niciodata

Comportamentul egoist se referă la tendința de a trece cu vederea sau de a minimaliza nevoile și interesele celuilalt în favoarea celor personale.

În relații, atitudinea egoistă a uneia dintre persoane față de cealaltă lasă urme adânci în funcționarea sănătoasă a celor doi împreună.

În cazul în care nu apare o repoziționare și o reglare legată de această dinamică, relația se va transforma într-una toxică întrucât nu mai satisfice nevoile ambelor persoane și, în cele mai multe cazuri, se va încheia.

În familie, relațiile dintre cei doi părinți și copii au o importanță aparte. În relație cu părinții copiii se descoperă și se dezvoltă, iar felul în care învață să relaționeze cu mama și tata va pune bazele unui pattern de relaționare pentru toate relațiile semnificative ulterioare.

În cazul în care cei doi părinți, cu intenție sau nu, minimalizează sau pun pe loc secund nevoile copilului, aceștia vor transmite celui mic o serie de informații legate de disponibilitatea lor față de el pe care copilul le va interpreta și explica prin capacitățile sale de la momentul respectiv.

Indiferent de vârsta copilului este cunoscut faptul că una dintre nevoile sale esențiale este de a simți că este cel mai important pentru mama și tatăl său, așa încât egoismul părinților în relație va fi sesizat încă din primele momente, iar consecințele nu vor întârzia să apară.

În acest sens, dacă te găsești în situația în care simți că nevoile tale au fost sau sunt puse pe planul al doilea de către părinții tăi, te îndemn să te orientezi spre tine în felul următor:

Conștientizează-ți nevoile pe care le ai în acest moment de la fiecare dintre ei și observă cum și cât le mai ceri. Sunt nevoi la care ai renunțat sau care observi că încă apar cu insistență în relația voastră?

Clarifică-ți în ce fel ai nevoie acum să ți se arate că ești important/ă și apreciat/ă, ținând cont și de limitele de care ai nevoie pentru ca relația voastră de acum să funcționeze.

În cazul în care vrei să discuți cu ei despre nevoile tale de acum, asigură-te că îți formulezi așteptări realiste legate de finalitatea discuției voastre.

Este important să te ancorezi în realitate și să ții cont de istoria relațiilor voasrte pentru a putea aprecia măsura în care o asemenea discuție va fi primită cu deschidere și înțelegere și va avea rezultatul scontat.

Observă cum te raportezi la tine: cum te valorizezi, cum te apreciezi, cum gândești despre tine și cum îți tratezi propriile nevoi.

Ai grijă de tine așa cum ai nevoie sau te privezi de ceea ce poți să îți oferi? Dacă observi că îți tratezi nevoile cu superficialitate, propune-ți conștient să te îngrijești, să te asculți și să te înțelegi, înainte de toate!

Clarifică-ți care este imaginea pe care o ai despre tine. Observă-ți realizările și experiențele de până acum și identifică-ți trăsăturile de care te-ai folosit în trecut. Înglobează imaginea ta despre tine toate calitățile și resursele pe care le manifești?

Învață să îți iei în considerare nevoile în relațiile tale importante. Observă în ce măsură compromisurile relaționale își fac loc în viața ta și privește-le prin perspectiva nevoilor tale de acum.

Este natural și normal să ai nevoie să te simți valorizat, important și unic în relație cu părintii tăi chiar și în viața adultă și chiar dacă știi că ei nu pot să îți arate asta de fiecare dată.

În același timp insă este important să te poți orienta și spre tine, pentru a îți manifesta nevoile de autonomie fată de ei și pentru a te delimita de comportamentele care nu îți fac bine.

În acest sens, dacă ai trăit în relație cu părinti pe care i-ai simțit egoiști, primul lucru pe care este important să îl faci este să te orientezi spre nevoile tale de acum cu empatie și disponbilitate, validându-te și permițându-ți să îți construiești relații semnificative sănătoase în care să simți că este dreptul tău să ceri și să primești, așa cum este de natural să oferi când ți se cere.

 

De Livia Caciuloiu, psihoterapeut

Tel.: 0742.024.642

www.psihomedeor.ro

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top