Now Reading
Stilul de parenting pe care trebuie să îl eviți

Stilul de parenting pe care trebuie să îl eviți

Se știe, felul cum ne creștem copiii le va influența acestora parcursul școlar și relațiile ca adulți. Dar care sunt stilurile parentale și cum impactează ele destinul unui copil?

 

Stilurile parentale se bazează pe felul cum părintele răspunde la nevoile copilului. Cercetătorii au identificat patru stiluri parentale:

Parenting competent: caracterizat prin cereri mari și ofertă parentală mare. Părintele se implică, este sensibil la cererile copiilor, îi încurajează și le încurajează autonomia.

Parenting autoritar: niveluri mari de cerere de la copil și niveluri mici de ofertă emoțională. Părinții au comportamente foarte directive (Faci așa! Nu faci așa…), impugn restricții mari și își arată puterea. 

Parenting permisiv: caracterizat de niveluri mici de cerere față de copil și nivel mare de responsivitate la nevoile acestuia.

Părinții permisivi nu cer nimic de la copil, îi fac toate voile, nu au comportamente de control și nu folosesc aproape niciodată pedeapsa.

Parenting neglijent. Este caracterizat de nivel scăzut de cerere față de copil, dar și nivel mic de responsivitate la nevoile acestuia. Acești părinți nu se implică și nu sunt atenți la nevoile copiilor.

Parentingul competent înseamnă și responsivitate mare și cereri mari față de copii. Acesta are cele mai mari șanse pentru relații armonioase pe viitor ale copiilor și viață împlinită.

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top