Now Reading
Ce vor barbatii?

Ce vor barbatii?

Revista Psychologies

Ce credeti voi ca gandesc barbatii despre femeile din jurul lor? Ce le place, ce nu, ce ar vrea sa schimbe? Am intervievat patru dintre ei si relatez mai jos parerile lor, si bune si rele. Aflam astfel ca un anumit stereotip feminin, romantic si intemporal, este ceea ce prefera si azi jumatatea masculina a planetei.

 

Adrian lucreaza intr-o corporatie. Se declara „de stanga“, sustinand egalitatea femeii cu barbatul.

Am vorbit despre femeie, societate, stereotipuri. E genul de om care iti poate oferi referinte si sustine o conversatie pe orice tema alegi.

„Ce-mi place la prietena mea este ca e directa. Cand ne-am cunoscut, am redus vrajeala de curtoazie si de «ne apropiem abia dupa trei intalniri si bla-bla». Imi place o femeie care isi recunoaste ei insesi ce vrea si e directa. Am iesit si cu alte fete, si era ca si cum invatam sa joc sah – asta nu mi se pare ca face parte din emancipare, ci e o ca o maladie mostenita de la generatiile trecute. Ce-mi mai place la prietena mea, e ca pot sa discut cu ea tot ce as discuta cu un prieten, chiar mai mult. Relatia moderna trebuie sa fie o relatie care sa aiba o compatibilitate pe mai multe planuri: sexual, emotional, in gusturi si o comunicare sincera si directa. Cei doi sa se recunoasca unul pe altul ca fiinte complexe, care au dorinte diferite. Numai compatibilitatea sexuala este pentru aventuri de-o noapte. Femeia moderna este femeia confortabila cu ceea ce este ea, nu cu ce si-ar dori sa fie sau crede ca societatea vrea de la ea. Cred ca femeia moderna e, in continuare, foarte nesigura, din cauza mai multor factori, inclusiv media.

Ce nu-mi place? Unele femei considera ca nu pot face ceea ce face si un barbat. Duc un joc de emancipare, dar e doar un joc. Un exemplu ar fi unele femei pe care le-am vazut in firme: o femeie ajunsa intr-un post de conducere care isi aduce frustrarile personale la birou, cum ar fi: «Aoleu, nu am slabit suficient!», si se descarca in fata celorlalti angajati. In acelasi timp, detest la femei ceea ce detest si la barbati: ignoranta. Eu cred ca exista, in egala masura, la ambele sexe, dar diferentele vin exact din pozitionarea sociala si subordonarea femeii, care este transmisa peste generatii. Un exemplu este atitudinea fata de homosexuali: femeile ignorante cred ca homosexualii sunt barbati care le sfideaza si se simt jignite. Barbatii ignoranti se sperie de homosexuali, de teama ca si ei ar putea fi la fel.“

 

Ionut e gay. Am vrut sa aud si opinia cuiva care nu e atras de femei.

„Ah, cum sa-ti raspund? Depinde despre ce femei vorbesti. Nu toate femeile cu care am intrat in contact fac parte din aceeasi categorie. Dar ce apreciez la ele este ca sunt sincere si deschise. Si ambitioase. Poate e un cliseu sau generalizez, dar am observat ca, din punct de vedere profesional, femeile sunt mult mai constiincioase decat barbatii, chiar daca ele sunt cele luate peste picior de catre societate. Nu sunt asa de incurajate cum ar trebui, dar cu toate astea se implica. Poate ca asta e chiar un rezultat al faptului ca nu sunt apreciate sau luate in serios si vor sa demonstreze ca sunt altfel decat le cred barbatii.

La un moment dat, ajung sa se lase conduse de gandul asta, ca tot timpul trebuie sa demonstreze ceva cuiva. Oricum ar fi, sunt puternice si tari in lucrurile pe care le fac. Si faptul ca se descurca si cu serviciul, si cu treburile casnice, e de apreciat. Trecem printr-o perioada de tranzitie. Am citit zilele trecute un articol care critica femeile ce au ales sa aiba o cariera, pentru ca se dedica foarte mult vietii profesionale si nu mai au timp de barbati sau de treburile casnice. Nu stiu daca perspectiva din care erau criticate e dreapta – inainte, sarcinile erau impartite alt­fel. Barbatul era cel care mergea la serviciu si aducea bani in casa, dar acum si femeia poate face acelasi lucru. Cred ca treburile casnice ar trebui impartite intre cei doi.

E aiurea sa ma intrebi ce nu imi place la femei, pentru ca oricat de «barbat» as parea, eu sunt altfel… Nu stiu daca pot sa spun ca e ceva ce nu-mi place – de multe ori cand spui ca nu iti place ceva la o persoana, e pentru ca acel ceva te deranjeaza pe tine, personal, ori nu corespunde valorilor tale ori, pur si simplu, nu ai ajuns sa cunosti suficient de bine persoana respectiva pentru a o intelege. Sunt totusi unele lucruri pe care le-am observat, mai ales in relatie cu mama. De exemplu, femeile sunt mai pricepute la arta persuasiunii. Femeile au tendinta sa se supere foarte repede si apeleaza la santaj emotional: nu mai vorbesc, nu mai fac sex… Cateodata, inteleg de ce sunt asa. Dar daca tot vorbim de egalitate, hai sa nu incercam sa-l influentam pe celalalt intr-o maniera perversa. Nu zic insa ca barbatii nu fac asta…“

 

Tony este strain, dar locuieste de suficient timp in Romania incat sa ne vorbeasca deja limba.

„Chiar trebuie sa spun ce-mi place la femei? Nu pot sa raspund, pur si simplu, «balcoane mari»? Ce imi place cel mai mult la o femeie este deschiderea si cautarea unor intelesuri mai profunde ale vietii, adica cineva care e deschis sugestiilor, ideilor, cartilor – orice o poate ajuta sa invete si sa creasca. Cred ca, daca suntem deschisi la tot ce e in jurul nostru, viata e o calatorie fascinanta si palpitanta, plina de lucruri interesante, iar asta te mentine viu si stralucitor. O femeie care vede viitorul ca pe o carte deschisa, in care nu este nimic scris inca. Un alt lucru care ma atrage este aura misterioasa, pe care majoritatea femeilor nu o mai pastreaza. Si e si mai trist cand incearca sa o falsifice.

Ce nu imi place? Opusul a ceea ce am spus pana acum. Multe femei sunt atractive, dar prea stresate de multe lucruri: cum arata, cat cantaresc, silueta, haine, ten, sanatate, de fostul, de actualul sau viitorul sot, de serviciu sau lipsa serviciului, de problemele din Romania, de parerea parintilor, de parerea societatii si tot asa. Si, prea des, conversatiile intre femeile din Romania sunt doar un schimb de plangeri. Toate aceste lucruri o fac pe femeie neatra­gatoare, pentru ca orice fel de relatie va fi compromisa de frustrari care vin una dupa alta. Alte probleme sunt ignoranta si atitudinea negativa – prea multe femei se poarta de parca ar sti totul si nu vor sa auda nimic nou de la tine, iar asta inseamna ca nu aveti nimic de vorbit. N-as vrea sa fiu cu cineva cu care n-as putea conversa tot timpul. Nu mi se pare atragator daca o femeie e de acord cu tot ce spun, trebuie sa existe si contrast intr-o relatie. Secretul unei relatii reusite sta in rezolvarea usoara si distractiva a conflictelor.“

 

Alin e ultimul tip pe care l-am intervievat in seara de dinaintea plecarii lui din Bucuresti si, de fapt, de pe continent.

„Asta a fost una dintre primele intrebari care mi s-au pus in terapie: ce ma atrage la o femeie? Imi place o femeie care are simtul umorului, pentru ca umorul este una dintre caile prin care interactionez cu oamenii. Daca rade la glumele mele, exista o conexiune. Ma atrage spiritul ludic – pentru ca am un «copil» interior reprimat, iar femeia ar trebui sa aduca asta la suprafata. Sa aiba multa energie, sa ma faca sa ma simt viu si sa-mi fie inspiratie. Sa-i placa sa faca lucruri – daca o femeie e doar frumoasa si merge la shopping, nu e suficient. Sunt impresionat de unicitate. Imi place o partenera cu care pot experimenta, care e inteligenta (asa, ca si mine) si se adapteaza usor. Si sa fie aventuroasa – dureaza doua ore sa gateasca si sa curete casa, asa ca restul timpului ne ramane pentru aventuri. Glumeam, pot ajuta si eu cu gatitul si curatenia“.

 

De Manuela Boghian

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top