Now Reading
Crezi ca stii ce vrei de la un partener?

Crezi ca stii ce vrei de la un partener?

Revista Psychologies

Ce cauti intr-un partener? Avem anumite dorinte, asteptari si preferinte cand vine vorba despre un partener, cu toate acestea, ne trezim in relatii cu persoane total diferite de ceea ce cautam. Asadar, de ce nu ajungem sa fim alaturi de „partenerul ideal”?

Partenerul ideal

In mintea noastra, oricat am nega acest lucru, exista un profil al partenerului ideal: simtul umorului, reusita profesionala, atractivitate? Sau cineva care impartaseste o perspectiva asupra vietii asemanatoare cu a noastra?

Conform listei pe care o avem in minte, atunci cand cunoastem o persoana noua, evaluam daca este material pentru un „date”. Iar preferintele noastre inclina in functie de importanta pe lista a anumitor trasaturi.

In timp ce ai accepta pe cineva care nu impartaseste aceleasi hobby-uri cu tine, vei respinge pe cineva care ti se pare neatragator fizic. Iar daca totul a avut logica pana aici, afla ca studiile ne arata ca ceea ce noi credem ca ne dorim nu se reflecta neaparat in alegerile pe care le facem…

 

Real life

In timp ce pe hartie am putea evalua pe cineva mai obiectiv, gasind asemanari cu lista noastra mentala si deci rezultand o potrivire, in viata reala situatia nu sta deloc astfel.

Chiar daca X este intocmai cum ne-am dori noi un partener, atractia are propriile legi pe care nu le controlam, nici nu le listam mental. Astfel, vom fi atrasi de Y care nu are nicio legatura cu ce sustinem noi permanent in grupul prietenelor apropiate.

Deci la modul abstract, putem fi consecventi. Dar in practica, interesul romantic poate fi independent de standardele pe care le avem.

 

Interactiunea

Interactiunile fata in fata sunt complexe, iar cunoscand pe cineva experimentam o gama variata de trasaturi si atribute dintre care multe nu se regasesc pe lista noastra. Acest tip de complexitate face dificile compararile cu o lista a asteptarilor si dorintelor, schimband sensul acestora.

In concluzie faptul ca putem pune pe hartie un set de trasaturi considerate dezirabile intr-un partener, nu prezice cat de atrasi vom fi in realitate de o persoana care detine acele trasaturi.

Asadar nu respinge persoane care intr-un moment initial nu par foarte potrivite. Daca atractia initiala este independenta de standardele tale, ia in calcul ca o prima intalnire nu iti ofera suficiente informatii pentru a lua o decizie corecta. Poti astfel rata un partener care iti este potrivit pe termen lung, daca nu ii dai sansa sa il cunosti mai bine.

 

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top