Now Reading
Drumul către o viață împlinită

Drumul către o viață împlinită

Revista Psychologies

Sensul vieții este o necunoscută încă din cele mai vechi timpuri, iar răspunsurile găsite până în prezent diferă pentru fiecare persoană. Omul este o ființă complexă, cu visuri și pasiuni unice, iar calea spre împlinirea personală poate fi greu de găsit. Chiar și așa, există anumite principii pe care le poți utiliza să te ghideze spre o viață împlinită și fericită.

Practică recunoștința

Modul de gândire influențează în mod semnificativ comportamentul și starea de spirit. Recunoștința este un sentiment profund de mulțumire și apreciere, iar exprimarea acestuia aduce o multitudine de beneficii asupra modului în care te vei simți, dar și asupra sănătății tale. Studiile au demonstrat că persoanele recunoscătoare au un nivel mai redus de anxietate, se simt mai bine cu ele însele, au relații mai armonioase, dorm mai bine și au o imunitate crescută. 

 

Deși poate părea dificil și superficial la început, exprimarea recunoștinței are multe efecte pozitive pe termen lung. Poți începe prin notarea într-un jurnal a 5 lucruri pentru care îți manifești aprecierea (familia, prietenii, casa în care locuiești), iar ulterior să îți extinzi lista. Nu uita să-ți exprimi recunoștința și în persoană. Mulțumindu-le celor din jur pentru suportul și prezența lor, cu siguranță te va face să te simți mai bine, dar vei îmbunătăți și starea lor de spirit. 

 

O altă modalitate prin care îți poți manifesta recunoștința este prin ajutorul dat celor din jur. Chiar dacă este vorba de un coleg la serviciu, o vecină, un program de voluntariat sau o donație, la sfârșitul zilei te vei simți bine pentru că ai putut contribui la o schimbare bună. Nu uita că acțiunile mici și constante duc la cele mai mari realizări. Poți alege să te implici în programul educațional „Ajuta ca micii supereroi sa ajunga mari supereroi„. Astfel, vei oferi o șansă la educație copiilor din mediile defavorizate să se dezvolte armonios, prin participarea la diferite activități, precum: studiul, lectura, excursiile sau experimentele. Sprijină și tu proiectul conceput de United Way și implică-te în călătoria celor mici spre o viață mai bună!

Cunoaște-te pe tine

Sentimentul de împlinire nu poate fi obținut dacă nu știi ce îți dorești, ce îți place și cum ai vrea să trăiești. Aceste elemente sunt foarte importante pentru a avea viața mult visată. Autocunoașterea este un proces lung și, de cele mai multe ori, este necesar a avea un imbold din exterior pentru a ne înțelege pe deplin ca persoane. Tocmai de aceea, poate fi o idee bună să:

  • citești mai multe cărți despre autocunoaștere;
  • participi la cursuri;
  • explorezi noi oportunități pentru a-ți da seama ce îți aduce plăcere.

 

De asemenea, nu ezita să ceri sfatul unui psiholog. Acesta dispune de toate tehnicile prin care să te îndrume pentru a afla cine ești, cum să te dezvolți și să trăiești o viață împlinită. Parcurgerea acestui drum alături de un specialist va fi mai ușor, mai rapid și, cu siguranță, îți vei mulțumi pentru această decizie. 

Descoperă-ți pasiunile

Menține o atitudine deschisă la tot ce e nou și explorează toate oportunitățile pe care le găsești. În acest mod, vei reuși să identifici elementele cheie din pasiunea ta. Analizează cu atenție ce îți aduce fericire, ce îți place să faci și află cum poți aplica toate acestea în cariera ta. Astfel, vei lucra într-un domeniu care îți aduce plăcere și în care vei putea excela. O persoană care face lucrurile din pasiune va fi mai productivă comparativ cu o persoană care îndeplineștele sarcinile pentru că trebuie. 

Setează-ți obiective

Imediat ce ai descoperit ce îți aduce plăcere și împlinire, stabilește-ți obiective clare care să te ajute să obții viața pe care o dorești. Clarifică în cele mai mici detalii ceea ce dorești să realizezi atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Identifică care sunt cele mai prioritare obiective și cum pot fi puse în aplicare. Nu uita să monitorizezi progresul, sărbătorind fiecare reușită, să iei pauze, dar și să te bucuri de fiecare clipă. 

 

A descoperi ce îți aduce fericire și împlinire nu este un proces ce are loc peste noapte. Este nevoie de timp și dedicare. Dar, cu pași mici și bine planificați, vei putea să-ți creezi propria cale spre o viață minunată. 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top