Now Reading
Tentația infidelității și cum îi putem rezista

Tentația infidelității și cum îi putem rezista

Ispite există la tot pasul, dar dacă apare tentația infidelității, stimului nu se află în exterior, nu are legătură cu persoana care ne atrage. Cum identificăm problema din cuplu și ce avem de făcut?

Citește și:

De ce este important să ne păstrăm curiozitatea în cuplu

13 motive pentru care bărbații înșală femeile pe care le iubesc

Fidelitatea nu e lucru simplu…

Genetic, monogamia nu este specifică ființelor umane.  Chiar și în regnul animal este limitată. Dar asta nu înseamnă că nu e un lucru de dorit, sau posibil de atins. Despre cât este de simplu însă, e o altă discuție. Să nu uităm că tot genetic, avem imprimată în noi poligamia.

De-a lungul timpului, societatea a fost saturată de poligamie, dar chiar și așa, tendința a fost împotriva acestei porniri naturale, în primul rând datorită beneficiilor pe care un cuplu monogam le aduce unui copil născut în acea relație.

Pentru sănătatea psihică și emoțională a copilului, știm deja cât de importantă este prezența ambilor părinți și armonia existentă în relația lor. Dar cum ne luptăm cu genetica?

Dacă vorbim de noi ca întreg, ne putem gândi că ne-am născut cu un potențial deplin, unul care include abilitatea de a face bine, dar și pe cea de a face rău. În egală măsură, yin și yang sau Eros și Thanatos, coexistă în noi. Avem, în schimb, și liberul arbitru.

Modelat de educație, experiențe de viață, nevoi și așteptări, el generează alegerile pe care le facem și pe care, ar fi ideal să ni le și asumăm.

Revenind la tema infidelității… dacă simți că monogamia nu este pentru tine, nicio problemă. Dar fii suficient de echilibrat și evită să alegi parteneri care nu au aceeași viziune și nevoie.

Mai este de precizat și faptul că de regulă femeile optează mai ușor pentru monogamie, ceea ce face ca balanța să nu arate tocmai echilibrat.

Ori, dacă femeile își iau validările necesare din complimente și admirație, deseori bărbații fac acest lucru prin sex.

 

Între tentații și fantezii

Psihanaliștii spun că rolul fanteziilor, indiferent de natura lor sau atrocitățile pe care le-ar conține, este acela de a împlini anumite nevoi, curiozități, atracții… pe care nu le punem în practică – și pe care nici nu trebuie.

Chiar dacă în imaginația noastră se întâmplă lucruri reprobabile, nu trebuie să ne condamnăm pentru ele, rolul lor fiind acela de a se elibera de barierele morale și etice care împiedică transpunerea în fapte.

Fanteziile sexuale se înscriu și ele în acest registru, dar dintre acestea, există și cele pe care le putem pune în practică alături de partener. Important este să existe suficientă intimitate în cuplu pentru ca ele să fie discutate, expuse și, dacă este nevoie, negociate.

Chiar dacă nu este chiar o temă de discuție pentru primele întâlniri, dorințele și așteptările sexuale este necesar să fie comunicate celuilalt. Doar astfel puteți să vă înțelegeți compatibilitatea și să explorați posibilitățile ca, din acest punct de vedere, să nu fiți un cuplu frustrat.

Desigur, contează și ce loc ocupă sexualitatea în viața fiecăruia. Este esențială, este una dintre condițiile principale pentru a considera un cuplu satisfăcător? Răspunsul este simplu atâta timp cât ne cunoaștem suficient de bine pe noi înșine și suntem destul de sinceri încât să recunoaștem față de noi, în primul rând, răspunsul corect.

Poate social ai decis deja că vrei  o imagine de tată iubitor și soț implicat… dar nevoile tale reale care sunt? Crezi că le poți ignora? Dacă o faci atunci când intri într-o relație și alegi o parteneră care satisface programul social pe care ți l-ai fixat, mai devreme sau mai târziu, „adevărata ta natură” își va cere cuvântul.

Iar acest lucru se va manifesta prin distanțare, evitare, frustrare și nefericire în cuplu. Prin urmare, primul pas către evitarea infidelității este sinceritatea cu tine însuți.

 

Intimitatea în cuplu

Numeroase cupluri, chiar după ani de relație, trăiesc o fantezie în privința propriului partener, de la care iau la cunoștință trăsăturile care convin, suprapunându-le peste propriile fantezii și așteptări și decizând, în baza acestor constructe… că își cunosc partenerul.

Lipsa autenticității în comunicare, creează bariere între doi indivizi, care se vor prăbuși dramatic la prima acțiune a celuilalt, la care „nu te așteptai”.

Este frumos să sperăm că am atins siguanța emoțională și stabilitatea alături de cineva. Dar este ea reală? Suntem alături de partenerul potrivit nouă? …Sau există carențe pe care le ignorăm în speranța că „merge și așa”.

Tentația infidelității apare atunci când cuplul din care faci parte nu este sau nu mai este ceea ce îți dorești. Da, este adevărat, cuplurile se pot despărți, pot să nu se mai iubească, iar partenerii pot fi infideli unul altuia. Dar există și posibilitatea ca aceste cupluri să se repare prin onestitate și creșterea intimității.

Atunci când ajungeți la nivelul la care discutați și aveți curajul să fiți vulnerabili unul în fața celuilalt, fără riscul de a fi criticați, judecați sau etichetați, ajungeți împreună la o unitate pe care infidelitatea nu o poate atinge.

Nevoile ni se schimbă de-a lungul vieții, odată cu schimbarea noastră. Nici într-un cuplu lucrurile nu rămân imobile. Dar schimbările pot evolua în bine dacă, încă de la început și pe tot parcursul, suntem deschiși și atenți atât față de celălalt, cât și față de noi înșine.

 

De Iulia Barca, psiholog

Foto: shutterstock.com

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top