Now Reading
Cum sa invete copiii in era digitala

Cum sa invete copiii in era digitala

Avatar photo

Dezvolta-i agilitatea mintii

In numeroase scoli, nimic nu pare sa se fi schimbat de secole. Tabla neagra, creta alba, buretele… Insa elevii prefera, de departe, ecranul calculatorului sau al laptop-ului, fiindca este mai intim. Tableta e mobila, dinamica si o pot controla. In plus, acolo, in joc, isi pot salva versiunea cea mai buna a rezultatelor, indiferent ca au ajuns la ea dupa 20 de incercari. Zapping-ul este util pentru dezvoltarea agilitatii mintii.

 

Da-i incredere in ceea ce stie

„Atunci cand invatatoarea nu stie ceva, ea spune ca trebuie sa cautam noi. Ti se pare normal?“, tatoneaza terenul V., pentru a vedea daca invatatoarea lui isi face bine meseria. Legatura dintre profesor si elev conteaza mai mult ca niciodata. Profesorul ofera lamuriri, perspective, viziuni, este un fel de dirijor. El trebuie sa inspire si sa insufle incredere.

Spre deosebire de noi, copiilor nu le este teama ca ceea ce stiu ar putea fi discutabil sau eronat. Ei nu au mania lui „a avea dreptate“, comparativ cu multi adulti. Asadar, trebuie sa le explicam faptul ca este normal ca adultii sa nu stie totul, ca nimic nu este sigur sau, dimpotriva, ca totul poate evolua gratie lor. Copiilor le place mai ales aceasta ultima idee.

 

Fa-l sa-si constientizeze competentele

A trece de la singuratatea ecranului la apropierea de ceilalti copii, in sala de clasa, nu este intotdeauna foarte simplu. De aceea, este bine sa favorizam jocurile pe calculator pentru mai multi jucatori, cu parintii, cu prietenii sau in retea, pentru ca cei mici sa-si poata compara performantele personale cu ale celorlalti si sa stie cum sa se situeze intr-un grup.

Incepand de la varsta de noua ani sau chiar si mai mici, ei deja s-au familiarizat cu tehnologia IT. Trebuie sa ii invitam sa vorbeasca despre evolutia lor, sa isi povesteasca peripetiile soldate cu esecuri sau succese. Astfel, vor deveni constienti de propriile competente.

 

CONSOLE, CALCULATOARE, TABLETE: DE LA CE VARSTA SUNT RECOMANDATE?

Fara calculator inainte de 3 ani

Un copil mic nu castiga absolut nimic daca sta mult in fata calculatorului. Timpul lui ar trebui consacrat atingerii, pentru a-si dezvolta creierul si a elabora reperele temporale, acestea din urma fiind construite prin intermediul povestilor care ii sunt citite si a cartilor pe care le rasfoieste.

 

Fara consola inainte de 6 ani

Imediat ce jocurile pe calculator sunt introduse in viata copilului, ele ii acapareaza toata atentia, in defavoarea celorlalte activitati. Jocurile pe calculator sunt interzise daca practica lor este solitara. La aceasta varsta, jocurile de unul singur devin rapid compulsive.

 

Fara internet pana la 9 ani

Tot ceea ce introducem in motorul de cautare poate deveni public, va ramane acolo mult timp si tot ceea ce gasim pe internet este un posibil subiect ce urmeaza a fi tratat cu maxima precautie. Incepand cu 8 ani, este bine sa-i explici dreptul la imagine si intimitate.

 

Fara retele sociale inainte de 12 ani

Internetul trebuie utilizat dupa anumite reguli si mai ales la anumite ore, fixate de parinti. Nu este recomandat sa aiba un calculator chiar in camera lui, pentru ca astfel se pierde controlul asupra folosirii acestuia.

 

Vorbiti despre riscuri dupa varsta de 12 ani

Evita conexiunea nelimitata la internet, mai ales daca ai acceptat sa aiba calculator in camera lui. Discutati despre downloadare, plagiat, pornografie si hartuirea sexuala. Chiar daca este tentant si aparent un mijloc de supraveghere, refuza sa fiti prieteni pe Facebook. Si nu te simti jignit/a daca nu iti trimite cerere de prietenie, este un cont personal care duce la acea discutie despre dreptul la intimitate.

 

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top