Now Reading
Dating: Te plac, dar mă plac mai mult pe mine

Dating: Te plac, dar mă plac mai mult pe mine

Cred că una dintre cele mai importante reguli în dating este să te placi pe tine. Altfel, dorința de a găsi un partener și de a avea o relație, va avea o greutate mai mare în alegerile tale. Ori, cel mai important aspect în acest demers este să rămâi atentă la ceea ce îți dorești tu, la ce e bine pentru tine.

Citește și:

Alege-ți un partener cu care te poți juca

Discuții în cuplu care nu se poartă în pat

 

Chiar dacă singurătatea nu este o opțiune cu care să ne mulțumim pe termen lung, este o perioadă a apropierii de sine. Deseori ne grăbim să scăpăm de ea și facem asta purtând cu noi rănile relațiilor trecute, eșecurile, dezamăgirile sau suferința.

Când singurătatea pare greu de îndurat, înseamnă că propria companie nu îți ajunge. Culmea, este o condiție esențială relațiilor reușite și cu șanse de viitor: să știi să fii bine cu tine.

Chiar dacă informațiile de psihologie abundă, chiar dacă avem acces la cunoștințe noi, la sfaturi utile sau pur și simplu ne regăsim în situațiile de viață ale altora, refuzăm să aplicăm pe noi înșine. Cum se spune, „ne intră pe o ureche și ne iese pe alta”.

Pentru că este dificil să ne confruntăm cu propriile trăiri și nemulțumiri, să retrăim suferințele, să stăm cu emoțiile noastre mai puțin plăcute și să avem răbdare să ne vindecăm.

Schimbarea este un proces anevoios și nu dintre cele mai plăcute. Chiar dacă rezultatul final ne este benefic, cu greu ne menținem motivația și revenim la tiparele știute: alegeri greșite ale partenerului, stil de atașament defectuos, răni afective care ne împiedică să fim noi însene în relații.

 

Iubirea de sine nu este un semn de egoism

Este o diferență uriașă între a te iubi pe sine și a avea o atitudine condescendentă, a fi narcisic sau egoist. A te iubi pe tine înseamnă a-ți arăta compasiune, a fi îngăduitor și a te accepta așa cum ești.

A te iubi pe tine înseamnă a nu renunța la nevoile și dorințele tale din teama de a nu rămâne singur.

Teama de a fi refuzată de anumiți parteneri pentru că ai anumite standarde sau preferințe sau, pur și simplu, nevoi. Tocmai în acest fel poți ajunge să selectezi partenerii pentru a-l alege pe cel potrivit ție.

 

Atracția care ne dă peste cap

Uneori, întâlnim anumite persoane care ne taie respirația sau cu care avem o chimie puternică în spatele căreia părem să nu mai vedem nimic.

Este dificil să spui „nu” unui astfel de partener și ne putem lăsa purtate de val. De multe ori, acest lucru se întâmplă sub cupola idealului relațional, al partenerului perfect: trebuie să existe chimie sexuală, trebuie să fie pasiune.

Firește, nu vei opta pentru un partener complet neatrăgător, dar o atracție atât de puternică te îndepărtează de ceea ce îți dorești cu adevărat: o relație cu potențial pe viitor. Nu degeaba psihologii ne spun să fugim atunci când o simțim.

Atracția poate apărea cu intensitate și atunci când recunoaștem în partener un tipar familiar. Iar dacă în trecut tiparul nu a funcționat, este evident că trebuie schimbat.

Pentru acest lucru, ghidarea unui psihoterapeut este esențială pentru a înțelege ce anume te atrage în același tip de relații, ce trăsături te atrag, dar ar trebui evitate la un partener și, nu în ultimul rând, ce îți dorești cu adevărat la un partener.

 

Nu uita să te placi

Petrece timp cu tine și investește în dezvoltarea ta personală. Citește cărți de psihologie, beletristică sau învață să socializezi mai mult, să fii deschisă oamenilor care par diferiți de tine, care au opinii diferite, care, la o primă vedere, nu te „năucesc” cu chimia dintre voi.

Odată ce vei fi mai atentă la tine și îți vei asuma anumite eșecuri inevitabile în trierea partenerilor, te vei apropia mai mult de ceea ce îți dorești tu. În cele din urmă, ce poate fi mai rău… să mai petreci o perioadă te timp singură sau să fii într-o relație nepotrivită?

 

De Iulia Barca, psiholog

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top