Now Reading
De ce este necesară validarea copiilor de către părinți

De ce este necesară validarea copiilor de către părinți

Ne dorim copii autonomi, echilibrați și încrezători, iar între resursele de parenting își găsește locul și validarea copiilor. Află cât de importantă este și care este rolul ei.

Citește și:

Cum să îți crești copilul fără pedeapsă

Cum să răspunzi eficient la furia copilului tău

Nevoia de a fi validați reprezintă una dintre nevoile fundamentale umane deoarece validarea înseamnă  recunoașterea și acceptarea noastră ca persoană, confirmarea valorii noastre personale, ne face să ne simțim importanți, apreciați și iubiți de cei din jurul nostru.

Tocmai din aceste considerente, validarea copiilor de către părinți reprezintă o necesitate pentru că familia reprezintă primul mediu de creștere, învățare și dezvoltare a copiilor.

Iar pentru a crește sănătos, armonios și echilibrat, copiii au nevoie de împlinirea tuturor nevoilor: fiziologice, comportamentale, cognitive, afective și  emoționale.

 

Avantajele validării copiilor

În general, atunci când un copil este validat, el primește mesajul că este iubit și acceptat necondiționat ca persoană.

Acest tip de înțelegere îi va folosi copilului spre a se putea valida pe sine prin simplul faptul că este, nu prin ceea ce face.

Însă validarea nu se rezumă doar la atât. Astfel că atunci când oferim copiilor validarea comportamentelor lor, le dăm posibilitatea de a înțelege ce tip de comportamente dorim să adopte și să cultive pe viitor.

Practic, prin validare creionăm într-o manieră pozitivă un model comportamental adecvat, fără a critica sau a sădi sentimente negative precum: vina, rușinea, incapacitatea, neputința.

La schimb, vom semăna siguranță, autonomie, încredere, hărnicie și inițiativă, iar roadele validării nu vor întârzia să apară.

 

Validarea cognitivă

Prin validarea cognitivă, adică a ceea ce gândesc și spun, copiii primesc un alt model important, acela de a căpăta încredere în modul în care percep și exprimă ceea ce gândesc și trăiesc.

Acest tip de validare va contribui la dezvoltarea nivelului cognitiv al copilului, dar și la conturarea unei stime, a unei imagini și a unei încrederi în sine crescute atât în perioada copilăriei, cât și ca viitor adult.

Cu încredere în sine și cu valorizarea propriei persoane, copiii își vor elabora un mod sănătos de a lua decizii și de a-și construi un viitor realist.

 

Validarea emoțională

Aceasta vine ca o confirmare că tot ceea ce simt copiii, tot spectrul de emoții pe care îl experimentează, face parte din normalitate. Că bucuria, iubirea, tristețea, frică, furia, dezamăgirea, frustrarea sunt emoții pe care fiecare dintre noi le trăiește în viața de zi cu zi, dar doar de noi depinde pe care dintre ele le cultivăm și le menținem în viața noastră.

Mai mult, prin exprimarea corectă a emoțiilor, copiii vor învăța cum să-și gestioneze momentele de maximă intensitate emoțională, să-și găsească soluțiile cele mai bune și să se echilibreze din punct de vedere emoțional.

Validarea, sub toate formele ei, contribuie la construirea unui copil autonom, responsabil, sigur pe sine, echilibrat emoțional, cu încredere în forțele proprii, încrezător și optimist în ceea ce îi poate oferi viitorul.

 

De Andra Zaharia, psihoterapeut integrativ, psiholog clinician

Consiliere vocațională și dezvoltare personală

Tel.: 0726.757.396

andrazaharia.weebly.com

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top